112

Politie sluit terrein slachthuis Vion in Apeldoorn af wegens schending coronarichtlijnen

Verschillende hulpdiensten zijn uitgerukt naar slachterij Vion in Apeldoorn. Het terrein is afgesloten omdat de coronarichtlijnen zijn geschonden. Het slachthuis zelf is nog niet gesloten.

Volg in ons liveblog het belangrijkste nieuws over het coronavirus

Eerder arriveerden achttien busjes met arbeidsmigranten op het terrein. De arbeidsmigranten hielden onderling niet voldoende afstand. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Landbouw “is ingegrepen na een constatering dat het vervoer niet volgens de regels was verlopen”.

Wat dat ingrijpen precies inhoudt, weet het ministerie niet. “Dat ligt bij de Veiligheidsregio. Er is contact geweest tussen de Veiligheidsregio en ministers. Deze constatering is gedaan en op basis daarvan grijpt de Veiligheidsregio in.”

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, staat achter het ingrijpen, aldus de woordvoerder.

Niemand mag het terrein op of af en iedereen die zich binnen de hekken bevindt, wordt geregistreerd. De lijsten worden vergeleken met de personeelslijsten van de Vion-vestiging in Groenlo, dat eerder werd gesloten wegens coronabesmetting bij 147 van de 657 werknemers. Er bestaan vermoedens dat er op het terrein in Apeldoorn mensen aanwezig zijn, die eerder op de lijst van in Groenlo geteste medewerkers stonden.

Vion: ‘dit is zeer verontrustend’

Een woordvoerder van vleesverwerker Vion noemt de ontwikkelingen “zeer verontrustend”. “Naar wij hebben begrepen doet de politie onderzoek in onze vestiging in Apeldoorn of er mogelijk een of meerdere mensen zouden zijn die op de quarantainelijst van de vestiging van Groenlo zouden staan. Het is een uitstekende zaak dat de politie dit nu tracht vast te stellen. En onbegrijpelijk dat daar blijkbaar aanleiding voor is.”

‘Slachthuis houdt zich niet aan afspraken’

“Dinsdag hadden we er nog vertrouwen in dat Vion zich aan alle afspraken zou houden. Ik heb toen aangegeven dat het vertrouwen duurt zolang Vion zich aan de afspraken houdt. Dat is op dit moment niet het geval”, aldus Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn en voorzitter van de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland VNOG.

Lees ook: 147 medewerkers slachthuis Groenlo besmet met coronavirus

Schouten sprak dinsdagavond nog met vertegenwoordigers van de vleesverwerkende industrie, over hoe zij van plan zijn hun werknemers beter te beschermen tegen besmetting met corona. Schouten riep de sector een dag eerder op met plannen te komen voor de bescherming van hun werknemers. “En als dat onvoldoende is, dan moet ik ook de medewerkers van de NVWA gaan beschermen”, zei de minister toen.

Ze doelde daarmee op de verplichte aanwezigheid van controleurs bij slachterijen. Als die worden teruggetrokken uit een slachterij, moet die de deuren sluiten.

ANP/redactie 

Beeld: SPS Media