Gezondheid

LIVEBLOG | Sportscholen en sauna's 'onder voorbehoud' eerder open

Nederland komt langzaam maar zeker uit de gedeeltelijke lockdown. Verschillende maatregelen worden langzaam versoepeld, maar er blijven maatregelen gelden om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nederland tegen te gaan. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.

  • Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen tot 5.871
  • In totaal zijn er tot nu toe 45.768 mensen in ons land positief getest op het virus.
  • De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 11.697 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
  • Er liggen op dit moment in totaal 189 coronapatiënten op de intensive care.

Update 22:31 – CBR: Al ruim 21.000 rijexamens afgelegd sinds 13 mei

Sinds het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen op 13 mei de theorie-examens heeft hervat, hebben 21.000 mensen al theorie-examen gedaan. Sinds 18 mei hebben ruim 8500 mensen praktijkexamen gedaan, meldt het CBR.

Voor mensen die geen rijexamen konden doen wegens het coronavirus is er inmiddels voldoende capaciteit om de uitgestelde examens de komende weken in te halen. Voor de komende weken zijn ruim 210.000 examens ingepland, aldus het CBR. Het gaat hierbij om 99.000 theorie- en 94.000 praktijkexamens.

Kandidaten van wie het praktijkexamen was geannuleerd wegens de coronamaatregelen hebben voorrang, maar ook wordt afrijden voor ‘nieuwe’ examenkandidaten binnenkort weer mogelijk, aldus het CBR.

Update 20:21 – Eerste versie van corona-app gepubliceerd

Een eerste versie van de corona-app die de overheid wil laten maken, is naar buiten gebracht. De makers van de app hebben woensdag een ontwerp op de ontwikkelaarsplatforms Github en Figma gezet, waarop te zien is hoe de app er ongeveer uit komt te zien. Ze vragen de buitenwereld om reacties en suggesties en benadrukken dat de app nog niet klaar is.

De app moet de GGD’en helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Die mensen zijn misschien besmet geraakt en kunnen daarover via de app worden gewaarschuwd. Dat moet helpen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Update 19:28 – Sportschoolketen trekt kort geding in na vervroegde heropening

Het kort geding dat fitnessketen BigGym tegen de Nederlandse staat had aangespannen gaat niet door. Directeur Jasper Otting vindt dat niet meer nodig nu premier Mark Rutte heeft aangekondigd dat de sportscholen in Nederland 1 juli de deuren weer mogen openen in plaats van 1 september.

“Dit is hartstikke positief nieuws, we zijn er heel blij mee”, aldus Otting. “We hebben te maken gehad met veel onduidelijkheid, eigenlijk continu. Het leek wel alsof wij als branche iedere keer werden vergeten, in de persconferenties werden we niet echt naar voren gehaald. Nu is er eindelijk een lichtpunt.”

Ook andere grote fitnesscentra in Nederland reageren blij en opgelucht na de boodschap van Rutte.

Update 1851 – De Jonge sluit eerdere versoepeling verpleeghuizen niet uit

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) sluit niet uit dat mensen in verpleeghuizen al vóór 15 juli weer meerdere mensen op bezoek kunnen krijgen. Tegelijkertijd temperde de minister woensdag de verwachtingen. “We doen het heel stapsgewijs, en dat moeten we blijven doen”, aldus De Jonge.

Sinds deze week mogen bewoners in verpleeghuizen één vaste bezoeker ontvangen, tenzij er corona is vastgesteld. Vanaf 15 juli mogen er meer bezoekers langskomen.

Update 18:07 –  Rutte: geplande opening sportscholen en sauna’s van 1 september naar 1 juli

Goed nieuws voor sportscholen en sauna’s: die mogen “onder voorbehoud” vanaf 1 juli open in plaats van 1 september. Dat vertelde premier Rutte na overleg met het crisisteam van het kabinet. Datzelfde geldt voor casino’s.

Ook roept Rutte mensen op vakanties uit te stellen, áls dat kan.

Update 16:17 – 189 coronapatiënten op intensive care

Op de intensive cares worden momenteel 189 patiënten behandeld omdat ze het coronavirus onder de leden hebben. Dat is een meer dan dinsdag. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, spreekt van een stabilisatie, maar verwacht wel dat de daling ook de komende week doorzet.

Net als op dinsdag ligt één coronapatiënt op een ic in Duitsland, de andere 188 krijgen in Nederland intensieve zorg. De Nederlandse ic’s behandelen ook 522 mensen met andere aandoeningen. Dat zijn er 23 meer dan op dinsdag. In totaal behandelen de Nederlandse ic’s 710 mensen, minder dan gebruikelijk.

Op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen liggen 723 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat is een toename van 25 ten opzichte van dinsdag.

Update 15:32 – Politie sluit slachthuis Vion in Apeldoorn na schending coronarichtlijnen

De politie in Apeldoorn heeft woensdagmiddag een slachterij van vleesverwerker Vion in Apeldoorn afgesloten omdat daar de coronarichtlijnen waren geschonden. Bij de slachterij waren achttien busjes met arbeidsmigranten aangekomen, die onderling niet voldoende afstand hielden, aldus het ministerie van Landbouw.

Het gaat om een besluit van de Veiligheidsregio, benadrukt het ministerie. Met dranghekken en politieauto’s is de toegang tot het bedrijf afgesloten. Wat het besluit precies inhoudt, is nog onduidelijk. Woordvoerders van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland en van de gemeente Apeldoorn weigerden commentaar. Ook Vion wilde nog niets kwijt over de situatie.

Lees meer

Update 15:22 – Eerste versie corona-app gepubliceerd

Een eerste versie van de corona-app die de overheid wil laten maken, is naar buiten gebracht. De makers van de app hebben woensdag een ontwerp op de ontwikkelaarsplatforms Github en Figma gezet, waarop te zien is hoe de app er ongeveer uit komt te zien. Ze vragen de buitenwereld om reacties en suggesties en benadrukken dat de app nog niet klaar is.

De app moet de GGD’en helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Die mensen zijn misschien besmet geraakt en kunnen daarover via de app worden gewaarschuwd. Dat moet helpen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Update 15:09 – GGD en labs staan klaar: maandag test voor iedereen met klachten

Iedereen die klachten heeft die lijken op symptomen van het coronavirus, kan zich vanaf maandag laten testen. De GGD’en en de testlaboratoria zijn er klaar voor, meldt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Het kabinet wil mensen die besmet zijn met het virus sneller opsporen, zodat het stilleggen van de samenleving niet meer nodig zal zijn. Daarom komt iedereen die hoest, snottert, koorts heeft of minder ruikt of proeft vanaf 1 juni in aanmerking voor een test. Ook als die klachten mild zijn.

Mensen met zulke klachten kunnen vanaf maandagochtend 08.00 uur een telefoonnummer bellen om een afspraak voor een test te maken. Tot die tijd is het nummer nog geheim. Wie in aanmerking komt voor een test, kan “in principe” de volgende dag terecht. Binnen 48 uur volgt de uitslag.

Update 14:13 – RIVM meldt 15 nieuwe sterfgevallen en 7 ziekenhuisopnames

Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze zijn overleden door het coronavirus, is gestegen met 15. De pandemie heeft nu in totaal 5871 Nederlanders het leven gekost, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het werkelijke dodental is hoger. In de RIVM-cijfers worden alleen mensen meegeteld van wie met een test is vastgesteld dat ze waren besmet met het virus.

De afgelopen weken is het aantal sterfgevallen door het coronavirus flink afgenomen. Dat geldt ook voor ziekenhuisopnames. Nederlandse ziekenhuizen hebben volgens de laatste meldingen aan het RIVM slechts 7 nieuwe coronapatiënten opgenomen.

Update 12:11 – Meer kinderboerderijen straks weer open, maar wel volgens protocol

Nu de coronamaatregelen in Nederland worden versoepeld, gaan steeds meer kinderboerderijen weer open. Ongeveer 80 procent verwacht binnenkort de deuren weer te hebben geopend. Dat meldt de Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland (vSKBN) woensdag. Om dat veilig te laten gebeuren, heeft de sector een speciaal protocol opgesteld.

Daarin staat onder meer dat kinderen tot twaalf jaar alleen binnen mogen als er een volwassene bij is. Daarnaast blijven veel binnenruimtes, zoals toiletten, voorlopig gesloten en hanteren kinderboerderijen speciale openingstijden. Verder geldt de regel dat één bezoeker minstens twintig vierkante meter ruimte heeft om te bewegen.

Update 11:52 – Onderzoekers uit Utrecht waken over veiligheid coronavaccins

Nederlandse onderzoekers gaan een belangrijke rol spelen in het bewaken van de veiligheid en werkzaamheid van coronavaccins die Europeanen tegen besmetting met het virus moeten gaan beschermen. Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) heeft opdracht gegeven voor een project waarin de effectiviteit en veiligheid van de vaccins continu wordt gevolgd. Onderzoekers van het UMC Utrecht en de universiteit in de Domstad hebben de leiding over het project.

In totaal leveren 22 Europese organisaties een bijdrage, waaronder het Nederlandse RIVM, bijwerkingencentrum Lareb en het Pharmo Instituut, een onderzoeksinstelling die eveneens in Utrecht is gevestigd. Het komende halfjaar moeten de wetenschappers Europa klaarmaken voor een goede monitoring van de vaccins die op de markt zullen komen.

Update 09:28 – Gemeente Gemert-Bakel wil besmette nertsenfokkerijen ruimen, stuurt brandbrief naar minister

De gemeente Gemert-Bakel wil dat nertsenfokkerijen waar het coronavirus is vastgesteld, direct worden geruimd. De gemeente heeft daarover een brandbrief gestuurd naar minister Carola Schouten van Landbouw. Naast het ruimen van besmette nertsenfokkerijen wil de gemeente een ophokplicht voor alle honden en katten in een straal van vijfhonderd meter rondom een besmette boerderij.

Eerder bleken bij een door corona getroffen nertsenfokkerij ook zeven boerderijkatten besmet te zijn met het virus. Als de katten het terrein van de fokkerij verlaten, bestaat de kans dat het virus verder wordt verspreid en ook weer kan worden overgebracht van dier op mens.

De gemeente mag zelf geen besluit nemen over het ruimen van de fokkerijen, daarover gaat de minister. Schouten zei echter eerder deze week nog dat het ruimen van besmette dieren “geen taboe” is, maar alleen in beeld komt als dat nodig is om de volksgezondheid te beschermen.

Tot nu toe zijn op vier nertsenfokkerijen in Noord-Brabant besmettingen vastgesteld. Het virus waarmee de dieren zijn geïnfecteerd is afkomstig van mensen. Maar inmiddels staat van twee mensen vast dat zij het op hun beurt hebben opgelopen door contact met nertsen.

Update 07:52 – Meer huizen staan te koop sinds de coronacrisis

Er staan nu veel meer woningen te koop dan voor de coronacrisis. Het aanbod steeg met maar liefst 34 procent en er worden ook meer huizen verkocht. Dat blijkt uit data die Funda en de NVM voor het AD verzamelden. “De consument heeft het vertrouwen nog niet verloren.”

Sinds de coronamaatregelen bieden steeds meer mensen hun huis te koop aan. Het aantal woningen dat ook daadwerkelijk wordt verkocht, steeg met 4 procent sinds de intelligente lockdown werd afgekondigd. Waar het vorig jaar gemiddeld 42 dagen duurde voordat een woning verkocht werd, ligt dit gemiddelde nu nog maar op 29 dagen. In week twintig werden zelfs de meeste huizen verkocht van 2020.

Update 07:48 – Verpleeghuizen willen snelle versoepeling van strenge bezoekregels

Verpleeghuizen willen dat de strenge bezoekregels sneller worden versoepeld. Dat schrijft het AD. Op dit moment mogen verpleeghuizen nog maar één bezoeker per bewoner toelaten. Pas over acht weken (op 15 juli) wordt die maatregel versoepeld en mogen bewoners meerdere bezoekers ontvangen.

Een ‘te zwaar offer’ vindt verpleeghuiskoepel Actiz. De huidige maatregel zou namelijk lijden tot pijnlijke situaties, waarbij bewoners moeten kiezen tussen bezoek van hun partner of van hun kinderen.

Daarnaast is 15 juli als datum voor versoepeling van de bezoekregel ‘uit de lucht gegrepen’, stelt Actiz. “Nu al zijn er verpleeghuizen in staat om meer bezoek te ontvangen. Hou niet rigide vast aan die datum, maar laat zorgorganisaties hun eigen tempo bepalen,” aldus Actiz-bestuurder Mireille de Wee.

Update 07:39 – Youp van ‘t Hek overweegt Oudejaarsconference 2020 te cancellen

Youp van ‘t Hek overweegt de Oudejaarsconference in december te schrappen vanwege de coronacrisis. Dat vertelde de 66-jarige cabaretier dinsdag in het radioprogramma Veronica Inside. Van ‘t Hek zou op 31 december voor de tiende maal zijn oudejaarsshow spelen.

Van ‘t Hek zou begin september van start gaan met zijn try-outs. “Het is ingewikkeld”, stelde hij. “Cabaret staat wel bij een volle zaal. Ik ben daarover aan het nadenken en ik heb nog geen beslissing genomen. Zoals het nu is, dan is de kans klein dat ik het ga doen.”

BNNVARA gaat vooralsnog door met met de voorbereidingen voor de Oudejaarsconference 2020 van Van ‘t Hek. Maar tegelijkertijd heeft de omroep ook veel begrip voor het standpunt van de cabaretier. “We snappen goed dat Youp er weinig voor voelt voor een bijna lege zaal te gaan spelen”, laat een woordvoerder weten. “Het is alleen nog wel heel erg koffiedik kijken nu. Dus voorlopig gaan de voorbereidingen voor de Oudejaarsconference gewoon door. Ondertussen blijven we met elkaar in gesprek en kijken we tegen die tijd wat de mogelijkheden zijn en of dat voor iedereen goed voelt.”

Update 07:00 – ANWB: voorlopig nog geen files

Goed nieuws voor automobilisten: de dagelijkse files komen voorlopig niet terug. Zeker tot en met de zomervakantie zullen er geen structurele opstoppingen ontstaan, omdat de beschikbare wegcapaciteit nog lang niet gebruikt wordt.

Dat voorspelt Arnoud Broekhuis van de ANWB woensdag in De Telegraaf. Hij baseert zich op recente cijfers van de Nationale Databank Wegverkeersgegevens. “Wanneer we de situatie van nu vergelijken met die van begin maart dan zit de verkeersintensiteit op de snelwegen pas op 84 procent.”

Dat is volgens de verkeersspecialist al wel fors meer dan op het hoogtepunt van de crisis, toen de verkeersintensiteit ruim 50 procent was. “Voorlopig kunnen we nog wel even groeien voordat er echt problemen ontstaan. Dankzij het vele thuiswerken is het aanbod woon-werkverkeer tijdens de ochtendspits nog altijd zo’n 30 procent minder dan voor de crisis.”

Volgende week wordt het volgens Broekhuis nog wel even spannend als er opnieuw coronamaatregelen worden versoepeld.

Update 06:15 – Kabinet beslist over sportscholen

Woensdag is er opnieuw een crisisberaad van het kabinet. Daarin zal besloten worden of sportscholen en sauna’s eerder open kunnen dan gepland is. Ze moeten nu vooralsnog dichtblijven tot 1 september.

De regering gaf aan te willen kijken of die datum naar voren gehaald kan worden, maar wilde eerst het advies van het Outbreak Management Team (OMT) afwachten. De sportscholen en sauna’s willen zelf eerder open.

De experts van het OMT stelden dinsdag in een vertrouwelijk advies dat er nog te veel onduidelijk is over het besmettingsgevaar in sportscholen. Daarom kan er nu nog geen concreet advies gegeven worden over heropening.

Het is niet duidelijk wat de meest betrokken ministers hiermee zullen doen. Meestal volgt het kabinet inhoudelijk de adviezen van het OMT.

Lees hier waarom sportschoolhouders zo boos zijn over de verplichte sluiting tot na de zomer