Gezondheid

LIVEBLOG | Coronamedicijn mogelijk nog deze week goedgekeurd voor Europese markt

De gedeeltelijke lockdown wordt langzaam versoepeld, maar er blijven maatregelen gelden om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nederland tegen te gaan. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.

  • Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen tot 5.694.
  • In totaal zijn er tot nu toe 44.141 mensen in ons land positief getest op het virus.
  • De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 11.579 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
  • Er liggen op dit moment in totaal 349 coronapatiënten op de intensive care.
  • Bekijk op deze kaart het aantal opgenomen inwoners er per gemeente.

Update 23:30 – Liveblog gesloten

We sluiten dit liveblog voor nu. Houd Hartvannederland.nl in de gaten voor nieuwe updates.

Update 22:15 -Burgemeesters: horeca niet eerder open

De burgemeesters van 25 Veiligheidsregio’s die bijeenkomen in het Veiligheidsberaad willen niet dat de horeca voor 1 juni opengaat. “1 juni is al ingewikkeld genoeg. Het is verstandig ons aan die datum te houden. We moeten de tijd nemen om per dorp of stad de maatregelen rond de horeca goed te regelen. Ik ben blij dat we daarvoor nog zeker een week hebben”, zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen en voorzitter van het beraad.

Dinsdag beslist het kabinet over versoepeling van de coronamaatregelen. Maandagavond kwamen de burgemeesters bijeen in Utrecht. Zij gaven aan dat de horeca in Nederland niet “in een stramien is te regelen”. “Het is maatwerk. Maar overal geldt dat anderhalve meter afstand houden de regel is”, aldus Bruls.

Update 21:47 – NS assisteert vanaf 1 juni weer alle reizigers met beperking

Alle reizigers met een beperking kunnen vanaf 1 juni weer met de trein reizen. De NS kon een vijfde van de reizigers met een beperking de voorbije maanden niet van dienst zijn omdat de medewerkers de 1,5 meter afstand niet in acht konden nemen.

“Het gaat daarbij om reizigers in een handbewogen rolstoel die een zetje voor de rolstoel van een NS medewerker nodig hebben bij het inrijden van de trein. NS wil dat deze groep zo snel mogelijk weer kan reizen. Vanaf 1 juni zorgt de NS ervoor dat reisassistentie ook voor deze reizigers weer beschikbaar is”, meldt het spoorwegbedrijf.

Medewerkers worden uitgerust met persoonlijke beschermingsmiddelen, waardoor de veiligheid van reizigers en medewerkers geborgd wordt. Daardoor is het reizen met reisassistentie voor alle reizigers met motorische, auditieve of visuele beperking weer mogelijk.

Update 20:22 – Breda stelt zich kandidaat als ‘proeflocatie’ heropening horeca

Breda heeft zich kandidaat gesteld om te fungeren als ‘proeflocatie’ voor de heropening van de horeca. De horecagelegenheden in de Brabantse stad hebben een plan ontwikkeld om op 25 mei te wennen aan de nieuwe coronamaatregelen.

“Wij als stad zijnde willen wel zien wat er gebeurt met de nieuwe regels en of de protocollen en aannames kloppen”, zegt wethouder Boaz Adank. “Fietsen leer je namelijk ook niet in één keer.”

De testdag valt op een maandag en dat is een bewuste keuze. “Het had ook gekund op een weekenddag, maar Koninklijke Horeca Nederland achtte dat niet het meest geschikt”, aldus Adank. De dag is alleen bedoeld voor inwoners van de stad zelf.

Update 17:43 – Den Haag: strandtenten blijven dicht, geen uitzondering mogelijk

De strandtenten in Den Haag kunnen nog niet open, hoe graag de eigenaren dat ook willen. In elk geval tot 2 juni moeten ze dichtblijven. Er komen geen uitzonderingen, maakte de gemeente Den Haag maandag duidelijk.

De strandtentexploitanten hadden zondag gezegd dat ze vanaf woensdag gedeeltelijk open willen gaan. Ze willen afhaalconsumpties verkopen en strandbedjes verhuren. Daarnaast willen ze hun wc-gebouwtjes weer in gebruik nemen.

Dat mag niet, zegt de gemeente nu. “Het opstellen, verstrekken of verhuren van strandmeubilair” is niet toegestaan, en “het openstellen van gemeenschappelijk sanitair” ook niet, vanwege “onaanvaardbare gezondheidsrisico’s”. Dit verandert volgens de gemeente pas wanneer premier Rutte aankondigt dat de regels worden versoepeld.

Lees hier verder

Update 16:52 – Aantal coronapatiënten op intensive care daalt weer

Het aantal ernstig zieke Nederlandse coronapatiënten op de intensive care is weer afgenomen, tot 323. Dat zijn 26 patiënten minder dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In het weekend stokte het even en kwamen er zelfs enkele patiënten bij, maar de daling zet nu dus weer door.

“Naar nul zal het vrijwel zeker niet gaan”, tempert voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg de verwachtingen. “We zien nog steeds nieuwe besmettingen. Het virus is niet weg, dat krijgen we ook niet weg.” De bezetting op de ic’s zal dan ook voor langere tijd hoger blijven dan normaal.

Kuipers noemt het belangrijk dat Nederland “dicht op de bal blijft zitten” door besmettingen snel met een test vast te stellen en goed contactonderzoek te doen.

Lees hier verder

Update 14:59 – Coronamedicijn Remdesivir mogelijk snel op Europese markt

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) geeft mogelijk nog deze week voorwaardelijke goedkeuring voor het gebruik van het antivirale middel remdesivir bij de behandeling van patiënten met Covid-19. EMA-topman Guido Rasi zei maandag in het Europees Parlement dat het middel van de Amerikaanse farmaceut Gilead mogelijk binnen enkele dagen onder voorwaarden wordt toegelaten op de Europese markt.

De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA gaf eerder al versneld toestemming voor het gebruik van remdesivir voor behandeling van ernstig zieke coronapatiënten. In Japan gebeurde dat onlangs ook.

Er lopen meerdere onderzoeken naar hoe effectief het middel is bij de behandeling van Covid-19. Volgens Europarlementariër en arts Peter Liese betekent de voorwaardelijke toelating dat deskundigen het medicijn als waarschijnlijk effectief beschouwen en er maar beperkte bijwerkingen zijn.

Het is volgens hem goed nieuws voor de vele patiënten in Europa als zij het middel toegediend zouden kunnen krijgen. Gilead heeft hem naar eigen zeggen verzekerd dat Remdesivir beschikbaar komt voor Europese patiënten als de EMA de zogeheten voorwaardelijke marketingautorisatie heeft afgegeven.

Update 14:00 – Dodental coronavirus stijgt met 14 tot 5694

De afgelopen 24 uur zijn 14 nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die besmet waren met het coronavirus. Het totale officiële dodental, dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bijhoudt, stijgt daarmee naar 5694.

Ziekenhuizen hebben 27 nieuwe coronapatiënten opgenomen. In totaal hebben sinds de uitbraak in Nederland 11.579 mensen in ziekenhuizen gelegen omdat ze het virus hadden opgelopen.

Update 12:53 – Meer mensen boeken vakantiehuis in eigen land

Nederlanders hebben de afgelopen maand vaker een vakantie geboekt in eigen land. Zo ziet Belvilla de boekingen voor de zomermaanden in eigen land met 65 procent stijgen ten opzichte van vorige maand. Volgens Belvilla zijn vakantiehuizen in de regio’s Gelderland, Noord-Holland, Noord-Brabant, Zeeland en Limburg het meest in trek.

Ook Center Parcs, dat woensdag twee vakantieparken in Limburg en Drenthe heropent, ziet een toename in de boekingen in eigen land. “Mensen zijn veel meer dan normaal geneigd om in eigen land te boeken. Ze zijn op zoek naar ruimte en natuur en een andere plek dan thuis waar ze tijd met elkaar kunnen doorbrengen”, zegt een woordvoerder van de vakantieparken. Eind deze maand en begin juni gaan de andere vestigingen in Nederland weer open.

Roompot Vakanties merkt dat er een “inhaalslag” van boekingen gaande is. “In de maand april boekten veel mensen helemaal niet”, zegt een woordvoerder. “Nederlandse gasten boekten de afgelopen tijd voornamelijk in Nederland, en nu de beperkingen aan de grens met Duitsland weer versoepeld zijn, zien we ook voorzichtig meer boekingen van Nederlanders naar Duitsland.”

Update 12:37 – Drukte in dierentuinen op Hemelvaartsdag, bijna alles al vol

De dierentuinen die deze week weer open zijn voor publiek kunnen met Hemelvaartsdag op drukte rekenen. Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus is het bij alle dierentuinen verplicht om vooraf via internet kaartjes met een tijdslot te reserveren, maar op donderdag zitten de geopende parken al bijna vol. De parken laten veel minder bezoekers toe dan normaal om afstand te kunnen waarborgen.

Ouwehands Dierenpark in Rhenen is populair omdat daar kortgeleden het eerste reuzenpandajong is geboren. De dierentuin waarschuwt dat het reserveringssysteem door de grote drukte geregeld vastloopt. De jonge panda en moeder Wu Wen zijn overigens alleen via een livestream in de dierentuin te zien. “We geven moeder en kind voorlopig nog alle rust en stilte”, aldus de dierentuin.

Ook Apenheul in Apeldoorn kan op veel bezoek rekenen. In dit park is het gebied waar de doodshoofdapen los rondlopen afgesloten “voor de veiligheid van mens en dier”. ZooParc in het Brabantse Overloon heeft om dezelfde reden enkele gebieden gesloten waar bezoekers tussen de dieren mogen rondlopen. Burgers’Zoo in Arnhem heeft eenrichtingsverkeer ingesteld.

Dat heeft Artis ook op sommige plekken gedaan om opstoppingen te voorkomen. De Amsterdamse dierentuin maakte maandag bekend dat de poort op Hemelvaartsdag weer open is voor iedereen die online een ticket heeft gekocht. Bezoekers wordt dringend gevraagd niet met het openbaar vervoer te komen. Dierentuinen als Blijdorp en Wildlands (Emmen) zijn deze week nog niet voor iedereen geopend.

De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen hoopt op noodsteun voor de diergaardes. Volgens de NVD hebben de parken door de coronasluiting al een verlies van 50 miljoen euro geleden. Omdat het aantal bezoekers voorlopig beperkt blijft, zal dat verlies dit jaar oplopen naar ruim 100 miljoen, ofwel 70 procent van de jaaromzet, denkt de NVD.

Update 12:06 – Weer lange virtuele wachtrij voor kaartje Efteling

Een kaartje reserveren voor attractiepark De Efteling valt ook maandag niet mee. Meer dan 24.000 mensen stonden rond 11.30 uur online in de rij voor het reserveringssysteem. De wachttijd bedraagt meer dan een uur. Het leidt op sociale media tot een stroom van klachten.

Lees hier meer

Update 10:46  – Meeste mensen bewaren hun ticket voor uitgestelde evenementen

Maar weinig mensen die een kaartje hadden voor onder meer uitgestelde festivals, concerten en theatervoorstellingen vragen hun geld daarvoor terug. Dat laat een woordvoerder van de ‘Bewaar je ticket, geniet later’-regeling maandag desgevraagd weten aan BuzzE.

Lees ook: Eurovisiesongfestival vindt definitief in 2021 plaats in Rotterdam

Exacte cijfers worden vooralsnog niet gecommuniceerd, maar “vrij weinig mensen” vragen echt hun geld terug nu evenementen vanwege de coronacrisis worden verplaatst. Bezoekers maken dus dankbaar gebruik van de regeling waar theaters, concertzalen, poppodia, evenement- en sportorganisatoren, musea en festivals bij zijn aangesloten.

Ze hebben de keuze hun tickets te bewaren, in te ruilen voor een voucher, om te zetten in een donatie of om toch het geld terug te vragen. Het grootste deel bewaart zijn ticket, vertelt de woordvoerder. “We zijn heel dankbaar voor de positieve steun van mensen. We merken dat ze het prima vinden om hun ticket te bewaren, een voucher te krijgen of kiezen voor een donatie. Er zijn vrij weinig mensen die geld terugvragen.”

Dat het kabinet vorige maand liet weten te denken dat grote evenementen pas kunnen doorgaan wanneer er een coronavaccin is, heeft niet gezorgd voor een massale inwisseling van tickets. “De bezoekers houden vertrouwen.”

Update 10:00 – Rij-examens vanaf vandaag weer van start

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) hervat vandaag weer de praktijkexamens, onder meer voor het rijbewijs van auto en motor. Vorige week ging het maken van theorie-examens weer van start.

Kandidaten van wie het praktijkexamen was geannuleerd door coronamaatregelen krijgen voorrang. Op 18 mei gaan ook de beroepspraktijkexamens weer van start. Vorige week werd al bekend dat de rijscholen onder voorwaarden weer beginnen met autorijlessen voor het auto-, vrachtwagen en busrijbewijs.

Update 09:05 – Jeugdfonds schiet gedupeerden coronacrisis te hulp

Ouders die de contributie van een sportclub niet meer kunnen betalen omdat ze door de coronacrisis in geldnood zitten, kunnen rekenen op hulp. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur roept gedupeerde gezinnen op zich te melden en betaalt dan tijdelijk de contributie voor een sportvereniging of cultuurclub.

In de maandag gelanceerde campagne ‘Mag ik straks ook weer meedoen?’ wordt het belang van samen sporten en meedoen aan culturele activiteiten onderstreept. In Nederland groeien ruim 272.000 kinderen op in armoede en dat aantal zal door de crisis toenemen, vreest het fonds.

Het geld wordt niet overgemaakt aan de ouders, maar direct betaald aan de vereniging waar het kind lid van is, zoals een voetbal- of judoclub, muziek- of dansvereniging.

Update 03:30 – Burgemeester bespreken coronamaatregelen

De burgemeesters van de 25 Veiligheidsregio’s komen maandagavond weer bij elkaar voor het wekelijks beraad van de Veiligheidsregio’s. Gesproken wordt over de stand van zaken met betrekking tot de coronamaatregelen. Ook Veiligheidsminister Ferd Grapperhaus is er deze keer bij.

Over het afgelopen weekeinde gaf de voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls de samenleving weer een compliment. Op weinig plekken waren incidenten en: “Waar het te druk was, hebben gemeenten maatregelen getroffen, waardoor de drukte weer afnam”, zo zei hij zondagavond. In Roermond en Venlo was het zondag wel behoorlijk druk. Met name veel Duitsers waren in de binnenstad van Venlo en het Designer outlet in Roermond. Met name in Venlo was het té druk, zei burgemeester Antoin Scholten (VVD) van Venlo zondagavond tegen L1. Reden voor de Veiligheidsregio Limburg Noord om maandag bij elkaar te komen en maatregelen voor Hemelvaartsdag te bespreken.

Dinsdag neemt het kabinet een definitief besluit over het versoepelen van meer maatregelen vanaf 1 juni.

Lees ook: Wachten tot 1 september? Deze sportschool gaat 1 juni gewoon open

Update 03:30 – Coronatests ook beschikbaar voor mantelzorgers

Ook mensen die voor bijvoorbeeld een ziek familielid zorgen, kunnen zich vanaf maandag 18 mei laten testen op het nieuwe coronavirus bij klachten die wijzen op een besmetting. Daarvoor is voldoende capaciteit beschikbaar, meldde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) al eerder.

Testen is alleen zinvol als tijdens het verzorgen de 1,5 meter afstand niet is aan te houden, meldt MantelzorgNL op zijn site. Dat is de landelijke vereniging die de belangen behartigt van mantelzorgers. “Denk hierbij aan het druppelen van ogen, het aantrekken van steunkousen en het helpen met aankleden.” Testen gebeurt alleen bij klachten die passen bij Covid-19, zoals koorts, luchtwegklachten, hoesten, verkoudheid, niezen of kortademigheid.

Mantelzorgers kunnen vanaf 18 mei in bepaalde gevallen ook beschermingsmiddelen krijgen, zoals mondkapjes, handschoenen, brillen en schorten.

Update 01:46 – ‘Middelbare scholen gaan nog lang niet terug naar normaal’

Middelbare scholen gaan tot de zomer maar beperkt open, ondanks de officiële heropening op 2 juni. Dat meldt Trouw na raadpleging van acht grote schoolbesturen, verantwoordelijk voor in totaal 141 middelbare scholen.

Vrijwel alle scholen blijven straks online onderwijs geven en voor de fysieke lessen geven ze voorrang aan een selecte groep leerlingen die fysiek onderwijs het hardst nodig hebben, zoals de kwetsbare leerlingen en leerlingen die volgend jaar eindexamen doen. “Voor leerlingen bij wie het goed gaat, kunnen een paar mentorgesprekken tot de zomer voldoende zijn”, zegt rector Rob Fens van de Wolfert van Borselen Scholengroep in Rotterdam.

De scholen worstelen met de 1,5 meterregel die, in tegenstelling tot de basisscholen, wél geldt voor middelbare scholieren. Op de meeste scholen kan daardoor maar een kwart van de leerlingen tegelijk naar school. Dat levert dilemma’s op, want een docent kan niet vier keer dezelfde les geven, zegt Fens in de krant.