Koning ziet in Haags ziekenhuis hoe er wordt gevochten tegen coronavirus

Koning Willem-Alexander bracht donderdag een bezoek aan het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) Westeinde. Hij kon daar met eigen ogen zien hoe artsen, verpleegkundigen en laboranten vechten tegen het coronavirus.

In het ziekenhuis sprak de koning met verschillende medewerkers van de Covid- en radiologie-afdelingen. Daar hoorde hij onder meer welke lessen zijn getrokken uit de eerste golf van de coronapandemie.

Afdelingen zwaarbelast

De koning sprak allereerst met mevrouw Wolf-de Jonge, voorzitter Raad van Bestuur HMC, over de ontwikkelingen in het ziekenhuis bij de behandeling van patiënten met COVID-19. De werkbelasting in de tweede golf is niet alleen hoog op de IC, maar ook de piekbelasting op de klinische Covid-afdeling van het HMC is flink toegenomen. Dat komt doordat nu meer testen plaatsvinden en de behandelmogelijkheden zijn verbeterd.

Lees ook: Ziekenhuis Venlo kan toestroom coronapatiënten uit Randstad niet meer aan

Vervolgens bezocht de koning de radiologieafdeling. De radiologie-afdeling is weer zwaarbelast vanwege de vele longfoto’s die worden gemaakt en de druk op de acute zorg is hoger dan tijdens de eerste piek. Het ziekenhuis heeft daarbij ook nog te maken met meer medewerkers die in deze golf besmet raken.

Vakantie Griekenland

Het bezoek van de koning aan het Haagse ziekenhuis was het eerste openbare optreden na zijn veelbesproken herfstvakantie. Willem-Alexander vloog met zijn gezin naar zijn villa in Griekenland. Dat zorgde voor ophef omdat de regering een paar dagen eerder de bevolking had opgeroepen vooral thuis te blijven en geen onnodige reizen te maken.

Lees ook: Rutte: besef over vakantie koning kwam te laat

De vakantie werd afgebroken en in een historische videoboodschap gingen Willem-Alexander en Máxima diep door het stof. Het koningspaar zei dat het “pijn doet uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben” en “wij blijven ons samen met u inzetten om het coronavirus eronder te krijgen”.