Politiek

'Kandidaat-lijsttrekker Pieter Omtzigt populairder dan Hugo de Jonge bij kiezers'

De meeste kiezers zullen op het CDA stemmen met Pieter Omtzigt als lijsttrekker. Dat is de uitkomst van een peiling van Maurice de Hond.

Kamerlid Omtzigt gaat de strijd om het lijsttrekkerschap aan met vicepremier Hugo de Jonge, staatssecretaris Mona Keijzer en mede-Kamerlid Martijn van Helvert. Bij de peiling onder de kiezers zegt 16 procent voor Omtzigt te kiezen, tegen 13 procent voor De Jonge.

Lees ook: En dat is nummer vier: ook Pieter Omtzigt wil CDA-lijsttrekker worden

Dat komt volgens De Hond met name doordat Omtzigt ook kiezers van FVD, PVV en SP trekt en De Jonge niet. De andere twee kandidaat-lijsttrekkers scoren lager. Keijzer komt 2 procent lager uit dan De Jonge met 11 procent en Van Helvert haalt 8 procent.

‘CDA-kiezer kiest wel voor De Jonge’

Onder degenen die nu aangeven CDA te stemmen doet De Jonge het iets beter. In totaal 87 procent van de achterban kiest voor de minister van Volksgezondheid, voor Omtzigt 85 procent. Keijzer en Van Helvert moeten het doen met respectievelijk 71 en 62 procent.

'Kandidaat-lijsttrekker Omtzigt scoort het beste bij kiezers'

De aandacht rondom de kandidaatstelling en verkiezing van de lijsttrekker doet het CDA electoraal goed, aldus De Hond. Vorige week steeg de partij al 2 zetels en daar is er nog 1 bijgekomen.

De 19 zetels is de hoogste prognose sinds de landelijke verkiezingen van 2017 en staat gelijk aan het huidige aantal Kamerzetels.

De VVD staat er nog steeds het best voor. Die partij blijft op 33 zetels staan. De PVV staat virtueel nu op 18 zetels, twee minder dan bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Forum voor Democratie kan naar verwachting rekenen op 9 zetels. D66 staat flink op verlies, die hebben nu 7 zetels minder dan bij de Kamerverkiezingen.