Politiek

Minister Hugo de Jonge stelt zich kandidaat als nieuwe lijsttrekker CDA

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid doet een gooi naar het lijsttrekkerschap van het CDA. In een filmpje op Twitter kondigt hij aan dat hij de kar wil trekken bij de verkiezingen van volgend jaar.

De Jonge is als vicepremier een van de kopstukken van het CDA. Als minister van Volksgezondheid werd hij, naast premier Mark Rutte, het gezicht van de strijd tegen het coronavirus.

‘Coronaminister’

De ‘coronaminister’ gold dan ook als belangrijke kandidaat om de regeringspartij, die sinds het vertrek van Sybrand Buma geen leider heeft, te gaan aanvoeren. Het CDA heeft nu feitelijk geen politiek leider. Fractievoorzitter Pieter Heerma beschouwt zichzelf als ‘tussenpaus’ en behartigt vooral de lopende zaken.

Geboren Zeeuw De Jonge identificeert zich vooral als ‘kind van Rotterdam’. In de havenstad begon hij als leraar op een basisschool en was hij wethouder.

Vanuit Rotterdam maakte hij donderdag ook bekend dat hij het CDA wil gaan leiden. Hij verwees daarbij onder meer naar de strijd die hij heeft aangebonden met eenzaamheid onder ouderen, en vooral naar zijn aandeel in het gevecht met de corona-epidemie de afgelopen maanden.

Andere kandidaat-lijsttrekkers

Tot voor kort gold minister van Financiƫn Wopke Hoekstra als misschien nog wel grotere kanshebber op het lijsttrekkerschap. Eerder deze week liet Hoekstra weten zich toch niet kandidaat te stellen. Hij denkt dat hij als bestuurder beter tot zijn recht komt dan in de Kamer of in een verkiezingsdebat.

Ook staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) heeft meermaals gezinspeeld op een gooi naar het lijsttrekkerschap. Het is nog onduidelijk of zij het tegen De Jonge opneemt.

‘De volgende generatie is aan zet’

Het partijbestuur draagt volgende week vrijdag een kandidaat voor. Dan kan er nog een tegenkandidaat opstaan. De CDA-leden kiezen vervolgens wie zij het lijsttrekkerschap toevertrouwen.

Ferd Grapperhaus, een andere minister wiens naam de laatste weken viel, laat alvast weten de kandidatuur van De Jonge te steunen. “Voor mij is Hugo de volgende generatie”, zegt Grapperhaus. “En die is nu aan zet.”

ANP