Dieren

Babypanda Fan Xing vrijdag eindelijk in het echt te bewonderen

Fan Xing, de jonge panda die dit voorjaar is geboren in Ouwehands Dierenpark in Rhenen, is vanaf vrijdag te zien voor bezoekers van de dierentuin.

De pandabeer verbleef sinds zijn geboorte op 1 mei van dit jaar in het kraamhol met zijn moeder Wu Wen. Het dier was sindsdien te zien op camerabeelden vanuit het hok.

Lees ook: Moeder Wu Wen heeft handen vol aan pandajonkie Fan Xing

Ouwehands Dierenpark gaat vrijdag ook weer open, nadat de dierentuin vanwege de coronamaatregelen twee weken geleden de deuren moest sluiten. Fan Xing kwam toen al af en toe in het grote binnenverblijf van zijn moeder.

Lees ook: Roze of toch blauwe muisjes? Geslacht pandababy Fan Xing is eindelijk bekend

‘Ondernemende reuzenpanda’

“We zijn ontzettend benieuwd hoe Wu Wen terugkeert naar haar binnen- en buitenverblijf met haar jong. Fan Xing is een ondernemende reuzenpanda, dus alles is mogelijk”, zegt Marcel Boekhoorn, eigenaar van de Rhenense dierentuin. Moeder en zoon zullen donderdag eerst zonder publiek de ruimte verkennen.

Lees ook: Pandajong Fan Xing blijkt ware krachtpatser en zet zijn eerste stapjes

Fan Xing over vier jaar terug naar China

Wu Wen en Xing Ya kwamen in 2017 naar Nederland vanuit het pandaopvangcentrum in China. Het was de bedoeling dat de beren zich zouden voortplanten, want er zijn niet veel reuzenpanda’s meer in het wild. Wu Wen en Xing Ya blijven vijftien jaar in Nederland. De jonge panda gaat over ongeveer vier jaar terug naar het opvangcentrum in China.

Moeder Wu Wen krijgt nu in elk geval enkele jaren rust voordat een nieuwe fokpoging wordt gedaan. In het wild raken panda’s ook niet vaak zwanger, want de beren leven solitair en vrouwtjes zijn maar enkele dagen per jaar vruchtbaar.

Lees ook: Eerste ‘kleurenfoto’s’ van pandababy Fan Xing

Ticket met tijdslot

Ouwehands is vanwege de coronamaatregelen alleen toegankelijk met een ticket met een tijdslot, dat vooraf online is geboekt. Rond Pandasia, het pandagebouw, zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen, laat de dierentuin weten.

Beeld: Ouwehands Dierenpark