Dieren

Hoe zit het nou met coronabesmettingen van dier op mens? RIVM praat Kamerleden bij

Nu er hoogst waarschijnlijk opnieuw een persoon besmet is geraakt met het coronavirus door een dier, rijst de vraag: hoe groot is de kans dat dit mogelijk vaker voor gaat komen? RIVM-directeur Jaap van Dissel en professor dieren-epidemioloog Arjan Stegeman praten de Kamerleden bij in een speciale technische briefing.

Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

Maandagochtend maakte landbouwminister Carola Schouten bekend dat er waarschijnlijk een tweede medewerker van een nertsenfokkerij besmet is geraakt met het coronavirus. De medewerker zou ”zeer waarschijnlijk” aangestoken zijn door een van de nersten in het bedrijf.

Eerdere besmetting van dier op mens

Eerder raakte ook al een medewerker besmet met corona op een andere nertsenfokkerij. Het nieuwe besmettingsgeval is volgens Schouten vergelijkbaar met het vorige. Op het betreffende bedrijf zijn drie mensen besmet. In ieder geval een van hen is geïnfecteerd door een nerts, blijkt volgens het ministerie uit een analyse van onder meer de genetische code van het virus dat bij hen is aangetroffen.

Lees ook: ‘Honden en katten lopen vooral risico op corona als baasje besmet is’

De infectie heeft waarschijnlijk plaatsgevonden toen nog niet bekend was dat nertsen op dit bedrijf besmet waren, en het personeel nog geen beschermende kleding en mondkapjes droeg. Volgens het RIVM kan besmetting worden voorkomen met correct gebruik van beschermingsmiddelen.

Besmettingen in kaart brengen

Vorige week werd al bekend dat bij een andere fokkerij een besmetting van dier op mens had plaatsgevonden. Sindsdien moeten nertsenhouderijen waar het coronavirus rondwaart, de stallen gesloten houden voor bezoekers en extra hygiënemaatregelen treffen.

Lees ook: Minister Schouten: mogelijk eerste coronabesmetting van dier op mens in Nederland

Die maatregelen gaan deze week ook gelden voor andere nertsenhouderijen, totdat vaststaat welke bedrijven precies zijn getroffen. Dat wordt momenteel in kaart gebracht. Bedrijven zijn verplicht aan dat onderzoek mee te werken.

ANP/Redactie