Gezondheid

LIVEBLOG | Aantal coronapatiënten op ic gelijk gebleven

Nederland komt langzaam maar zeker uit de gedeeltelijke lockdown. Verschillende maatregelen worden langzaam versoepeld, maar er blijven maatregelen gelden om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nederland tegen te gaan. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.

  • Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen tot 5.822
  • In totaal zijn er tot nu toe 45.236 mensen in ons land positief getest op het virus.
  • De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 11.672 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
  • Er liggen op dit moment in totaal 223 coronapatiënten op de intensive care.

Update 23:33 – Liveblog gesloten

Wij sluiten dit liveblog voor nu. Hou Hartvannederland.nl in de gaten voor het laatste nieuws rond het coronavirus in Nederland.

Update 22:14 – Burgemeesters over heropen horeca: verantwoordelijkheid ligt bij de mensen zelf

Mensen hebben zelf de verantwoordelijkheid om zich aan de coronaregels te houden, ook als volgende week maandag de terrassen weer opengaan. Dat zei burgemeester Hubert Bruls maandagavond na afloop van het Veiligheidsberaad. “De bal ligt in eerste instantie bij de horeca-ondernemer en de klanten zelf. Zij moeten zorgen dat zij afstand van elkaar kunnen houden.”

Bruls verwacht niet dat er in het Pinksterweekeinde massaal moet worden gehandhaafd. “Wij treden alleen op bij excessen. Als mensen op grote schaal niet willen luisteren of er problemen zijn met de openbare orde, dan grijpen wij in”, aldus de burgemeester van Nijmegen en tevens voorzitter van het beraad. In het Veiligheidsberaad komen de 25 burgemeesters van de Veiligheidsregio’s samen. Zij adviseren het kabinet.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie is ondanks de toenemende drukte nog altijd heel tevreden. “Wij doen het als Nederlanders heel erg goed. Laten we het zo blijven doen.”

Update 18:29 – Raad van State: coronaregels schuren soms met grondwet

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de man was, maar adviseert de Tweede Kamer dat een aantal van deze voorschriften en verboden niet te lang van kracht kan blijven.

Om de opmars van het coronavirus te stoppen, vroeg het kabinet aan de veiligheidsregio’s bijvoorbeeld om “samenkomsten” te verbieden. De politie maakte meermaals een eind aan stiekeme feestjes en deelde boetes uit. Maar als het een besloten bijeenkomst is en de aanwezigen de openbare orde niet verstoren, laat de wet volgens de Raad van State eigenlijk geen ruimte voor een verbod. Als dat toch nodig is om de volksgezondheid te beschermen, dan moet er een wet komen die dat regelt.

De overheid heeft ook weinig middelen om kerkdiensten en andere religieuze bijeenkomsten aan banden te leggen, stelt de raad. Je zou nog kunnen betogen dat de vrijheid van godsdienst nog redelijk behouden blijft doordat gelovigen bijvoorbeeld wel in kleine groepen of via een videoverbinding bijeen kunnen blijven komen, schrijft de Raad van State. Maar die uitleg kan “slechts in een acute situatie, voor een korte periode, soelaas bieden”.

De Tweede Kamer had om het advies van de Raad van State gevraagd. Het kabinet heeft al aangekondigd dat het werkt aan een wettelijke basis voor de coronavoorschriften. De raad buigt zich daar waarschijnlijk volgende week over.

Update 16:23 – Kabinet ziet af van verbod op uitverkoop tot 1 juli

Het kabinet gaat uitverkoop de komende weken toch niet verbieden. Het ministerie van Economische Zaken heeft onderzocht op welke manieren het kabinet “massale kortingsacties” zou kunnen tegengaan, maar een verbod op uitverkoop tot 1 juli is op korte termijn lastig te regelen en onder winkeliers is te weinig steun voor zo’n maatregel. Dat zegt het ministerie na berichtgeving van RTL Z.

Uit een eerdere peiling onder winkeliers bleek nog dat een “ruime meerderheid” juist enthousiast was over de suggestie om de uitverkoop pas na 1 juli te starten. Ook een meerderheid in de Tweede Kamer gaf vorige maand aan dat een goed idee te vinden, om de kleine winkelier te beschermen in de zware corona-tijden.

Na gesprekken met ondernemers en brancheorganisatie INRetail blijkt echter dat de meerderheid van winkeliers het voordeel juist niet inziet van het tijdelijk bannen van grote sale-acties. De sector lijkt sterk verdeeld over de kwestie. Sommige ondernemers hebben in tijden van corona juist snel omzet nodig om bijvoorbeeld vaste lasten of een nieuwe collectie te kunnen betalen. Een opruimingsactie kan soelaas bieden. Als veel winkeliers besluiten uitverkoopborden in de etalage te hangen, betekent dit vaak dat concurrenten noodgedwongen meedoen. Dat kan ondernemers in de problemen brengen, omdat de lage prijzen tot kleinere marges leiden.

Update 16:03 – Aantal coronapatiënten op ic gelijk gebleven

Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op een intensive care, is niet gedaald of gestegen. Het zijn er 223, evenveel als op zondag, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van hen liggen er 222 in Nederland en 1 in Duitsland, net als op zondag. Verpleegafdelingen van ziekenhuizen behandelen 756 coronapatiënten, 26 meer dan op zondag.

Op de intensivecareafdelingen liggen 493 patiënten met andere aandoeningen dan het coronavirus.

Update 14:29 – ‘Twintig kinderen behandeld voor Kawasaki, elf hadden ook corona’

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen weken twintig kinderen behandeld voor een zeldzame ontstekingsziekte. Ze hadden verschijnselen van de ziekte van Kawasaki. Elf van hen bleken ook antistoffen tegen het nieuwe coronavirus in hun bloed te hebben, wat betekent dat ze die ziekte onlangs hebben gehad.

Of hun ontstekingen zijn veroorzaakt door corona, is moeilijk vast te stellen, zegt Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. “Maar als twintig kinderen een Kawasaki-achtig ziektebeeld hebben, van wie meer dan de helft corona-antistoffen heeft, nemen we aan dat er wel een relatie is. Niet zo veel kinderen zijn besmet geraakt met corona. Maar wat die relatie precies is, weten we niet, daar wordt veel onderzoek naar gedaan.”

Lees ook: Zorgen om kinderen op intensive care: is er een verband tussen de ziekte van Kawasaki en het coronavirus?

Update 14:20 – Onlineverkoop tickets voor musea gaat hard

De onlinekaartverkoop voor musea, die volgende week weer de deuren openen, gaat hard. Tickets zijn alleen verkrijgbaar via de websites van de musea, aangezien bezoekers vooraf een bepaalde tijd moeten reserveren. Het Rijksmuseum in Amsterdam is in de eerste week al volgeboekt, laat een woordvoerster weten.

Ook bij het Van Gogh Museum in de hoofdstad, dat maandag met de kaartverkoop begon, gaan de tickets snel. De teller stond aan het begin van de middag op zo’n 1500 verkochte tickets. “Fantastisch om te merken dat zoveel mensen staan te popelen om het Van Gogh Museum weer te bezoeken”, constateert een woordvoerder.

Update 14:08 – RIVM meldt 8 nieuwe sterfgevallen door coronavirus

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn acht nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die waren besmet met het coronavirus. Dat is het laagste aantal sinds de virusuitbraak over zijn piek heen is. Het sterftecijfer is de afgelopen weken fors gedaald en bedraagt inmiddels nog maar een fractie van wat het was op het dieptepunt van de coronacrisis.

Update 13:35 – ‘Meer dan driekwart gemeenten in problemen door corona’

Meer dan driekwart van de gemeenten gaat als gevolg van de coronacrisis bezuinigen of de belastingen verhogen als de rijksoverheid geen extra geld beschikbaar stelt. Dat meldt actualiteitenprogramma EenVandaag naar aanleiding van onderzoek in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Dat onderzoek werd uitgevoerd onder 162 van de 355 gemeenten.

In totaal verwacht 87 procent van de ondervraagde gemeenten financiële problemen. Bijna de helft vreest dat die groot zullen zijn. Driekwart denkt flink te moeten snijden in voorzieningen. Ongeveer de helft verwacht de belasting te moeten verhogen.

Update 13:26 – Minister Schouten eist van slachterijen snel maatregelen tegen corona

Slachterijen moeten hun werknemers beter beschermen tegen het nieuwe coronavirus. Uiterlijk dinsdagavond moeten zij plannen overleggen, anders dreigt landbouwminister Carola Schouten de inspecteurs van de NVWA terug te trekken. Dat zou betekenen dat de slachthuizen dicht moeten.

Slachthuizen zijn vorige week al in een brief gewezen op de regels waaraan zij moeten voldoen. “Ik heb gezegd dat zij uiterlijk morgenavond moeten doorgeven hoe zij dat allemaal denken te organiseren”, zei Schouten maandag. “En als dat onvoldoende is, dan moet ik ook de medewerkers van de NVWA gaan beschermen.”

Update 12:47 – Spoedoverleg vleessector na corona-uitbraak

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) voert maandag spoedoverleg met de leden over extra maatregelen na de corona-uitbraak bij vleesverwerkingsbedrijf Vion in Groenlo. De GGD in Gelderland kondigde dit weekend aan dat ook bij andere grote slachterijen in de regio preventieve coronatesten volgen.

Werken de bedrijven niet goed mee, dan overweegt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland een verplichte collectieve quarantaine in te voeren. Wat die precies behelst, kon een woordvoerster maandag nog niet zeggen.

Doordat nog enkele contactgegevens ontbreken of niet kloppen, kan de GGD nu geen goed bron- en contactonderzoek doen, liet de veiligheidsregio zondag weten.

Update 12:03 – Cambuur en De Graafschap praten verder over compensatie

SC Cambuur en De Graafschap blijven met de KNVB in gesprek over compensatie voor de gemiste promotie naar de eredivisie. Dat meldde de voetbalbond maandag na een gesprek met de directie van de nummers 1 en 2 van het afgebroken seizoen in de eerste divisie.

De twee clubs en de KNVB werken de komende dagen verder uit wat met elkaar is besproken. Een eventuele financiële tegemoetkoming zal worden betaald uit het solidariteitsfonds betaald voetbal, een fonds waar clubs en KNVB deel van uitmaken.

Cambuur en De Graafschap leken regelrecht op weg naar de eredivisie, toen de KNVB de competities in het betaalde voetbal zonder promotie- en degradatieregeling afbrak vanwege het coronavirus. De twee beste ploegen van de eerste divisie stapten naar de rechter, maar verloren het kort geding tegen de voetbalbond.

Update 11:40 – Europese beurzen winnen terrein

De Europese aandelenbeurzen wonnen maandag terrein. De verdere versoepeling van de coronamaatregelen in veel landen bleef zorgen voor optimisme bij beleggers. De oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China werden daarbij aan de kant geschoven. De handel verliep relatief rustig aangezien de belangrijke financiële markten in Londen en New York dicht zijn.

Update 09:00 – Organisaties tegen huiselijk geweld voeren chatfunctie in

Alle 26 Veilig Thuis-organisaties in Nederland hebben vanaf maandag de mogelijkheid om met hen te chatten. Het advies- en meldpunt van huiselijk geweld en kindermishandeling maakt zich in deze tijd van coronamaatregelen zorgen over slachtoffers van huiselijk of seksueel geweld of kindermishandeling, die niet zelf in staat zijn om te bellen.

“De chat is bedoeld voor mensen die zelf te maken hebben met huiselijk geweld of kindermishandeling en voor omstanders. Het chatten met Veilig Thuis kan 100 procent anoniem. Het chatgesprek is niet te herleiden naar een persoon”, aldus Debbie Maas, voorzitter van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis.

Update 07:30 – ‘Een derde middelbare scholen schaft zittenblijven af’

Een meerderheid van de middelbare scholen laat de regels los die normaal voor leerlingen gelden om over te gaan. Ruim een derde (38 procent) van de scholen geeft aan dat zittenblijven dit jaar helemaal wordt afgeschaft vanwege de problemen met lesgeven door het coronavirus. Dat meldt de Volkskrant.

Lees meer.

Update 07:20 – Cultuursector houdt actieweek voor meer overheidssteun

De hele Nederlandse cultuursector organiseert tussen 30 mei en 5 juni een actieweek om aandacht te vragen voor de situatie die is ontstaan door de coronacrisis. Veel artiesten en andere zzp’ers in de sector dreigen hun werk te verliezen doordat de theaters al maanden dicht zijn en er geen uitzicht is op financiële verbetering. Vanuit de overheid komt nauwelijks financiële steun, constateert de sector.

In plaats van demonstreren op het Malieveld wordt via een livestream op de website cultuurinactie.nl twaalf uur per dag geprotesteerd tegen het gebrek aan steun vanuit de overheid. Met een speciale teller wordt bijgehouden hoeveel mensen met hun achterban op het ‘digitale Malieveld’ staan. Iedere Nederlander kan zich melden; het doel is duidelijk te maken dat cultuur erg belangrijk is voor het land, en geen hobby.

Update 04:07 – ‘Veel mondkapjes in verpleeghuizen deugen niet’

Veel mondkapjes die in verpleeghuizen gebruikt worden deugen niet. Dat meldt het AD op basis van eigen onderzoek. De krant liet 25 medische mondmaskers testen, die worden gebruikt op corona-afdelingen in verpleeghuizen in het hele land. Daarvan bleek bijna de helft onvoldoende bescherming te bieden.

Veel van de geteste mondkapjes laten teveel virusdeeltjes door, aldus het AD. En van één masker was de houdbaarheidsdatum al tien jaar geleden verstreken. De tests zijn gedaan door Greencycl in Utrecht, dat ook voor ziekenhuizen mondmaskers controleert.

Update 03:30 – Verpleeghuizen mogen een bezoeker per bewoner toelaten

Met ingang van maandag mogen verpleeghuizen weer beperkt bezoek toelaten. Voorwaarde is wel dat op de desbetreffende afdeling geen corona heerst. Daar wordt maximaal één vaste bezoeker per bewoner toegestaan.

Nog niet alle verpleeghuizen gaan meteen open. De organisaties krijgen tot uiterlijk 15 juni de tijd om aan alle randvoorwaarden te voldoen, zoals hygiëne, beschermingsmiddelen en personeelsbezetting.

Vanaf half juni moet het in elk verpleeghuis mogelijk zijn om één bezoeker per bewoner op bezoek te laten komen. Het is de bedoeling dat de bezoekregeling na 15 juli verder wordt verruimd.

Uiteraard moeten bezoekers vrij zijn van klachten die kunnen wijzen op een besmetting met Covid-19.

Update 03:30 – Burgemeesters blikken vooruit naar pinksterweekend

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen blikken maandag vooruit naar het pinksterweekeinde. Ook zullen zij de gang van zaken tijdens de drukke Hemelvaartsdag bespreken, aldus een woordvoerster van het beraad. Naar verwachting gaan zij geen uniforme regels afspreken om te grote drukte op sommige plaatsen in het land te bestrijden.

Update 03:30 – Attractie- en dierenparken weer open

Diverse attractie- en dierenparken gaan maandag weer open. Zo opent Walibi Holland de poorten voor een beperkt aantal gasten, die 1,5 meter afstand moeten houden. Net als bij andere attracties en dierentuinen moeten bezoekers vooraf online een kaartje kopen.

Lees meer.

Update 00:57 – ‘Negenduizend huishoudens kunnen huur niet meer betalen’

Bijna negenduizend huurders hebben zich sinds het begin van de coroncrisis gemeld bij hun woningcorporatie omdat ze de huur niet meer kunnen betalen. Dat meldt NRC op basis van een inventarisatie onder 197 corporaties. Volgens de krant bezitten die samen zo’n 1,6 miljoen sociale huurwoningen van de 2,4 miljoen die er in Nederland zijn.

De hardst getroffen huurders zijn zzp’ers en freelancers die door de crisis hun inkomen hebben zien wegvallen, schrijft de krant. De corporaties verwachten dat de komende tijd meer huurders zich melden met betalingsproblemen, omdat de financiële buffers die sommige huurders hebben opgebouwd op raken.