Gezondheid

Corendon in gesprek met overheid over vliegvakanties naar Turkije

Reisorganisatie Corendon heeft maandag een gesprek met de overheid over de geplande vakantiereizen naar Turkije. Premier Mark Rutte zei vorige week dat hij de plannen onverstandig en onverantwoord vindt.

Corendon liet vrijdag weten vanaf 10 juli weer vakantiereizen naar Turkije te willen aanbieden. Dat besluit leidde tot veel kritiek omdat er voor het land een oranje reisadvies geldt. Dat betekent dat de overheid niet-noodzakelijke reizen afraadt en vakanties worden niet als noodzakelijk gezien.

Lees ook: Rutte kritisch op ‘onverstandige’ vluchten van Corendon naar Turkije

‘Onverwacht felle kritiek’

De vakantie-aanbieder zegt nu de dialoog te zoeken na een “onverwacht felle reactie” vanuit het kabinet. De beslissing om op Turkije te gaan vliegen hangt mede af van dit gesprek, zegt een woordvoerder van Corendon zondagavond. Maandagochtend is er telefonisch contact geweest met minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

Het bedrijf vindt dat er sprake is van willekeur omdat alle landen buiten Europa een oranje advies hebben. Volgens de reisorganisatie is de situatie in Turkije, en dan met name aan de kust, vergelijkbaar met die in Europese landen waar een geel reisadvies voor geldt.

Lees ook: Meer Nederlanders dan ooit tevoren vieren zomer in eigen land

‘Oneerlijke concurrentie’

Daarnaast vindt Corendon dat er oneerlijke concurrentie is ontstaan omdat Turkse vliegmaatschappijen als Pegasus en Sun Express wel gewoon vakantiegangers van en naar Turkije vervoeren. “Wij zien niet in waarom dat wel kan en waarom wij onze vijf wekelijkse vluchten niet zouden kunnen uitvoeren”, aldus de woordvoerder.

Lees ook: Geld terug in plaats van voucher vliegmaatschappij: dit zijn je opties

Reizigers van Turkse maatschappijen komen zonder problemen ons land in en worden vaak niet eens op de aangeraden twee weken zelfquarantaine gewezen. Datzelfde geldt volgens de touroperator bijvoorbeeld ook voor passagiers die vanuit Zweden en het Verenigd Koninkrijk komen, waar ook een oranje reisadvies voor geldt.

Redactie/ANP