Politiek

Rutte kritisch op Corendon om aanbieden 'onverstandige' Turkijevluchten

Premier Mark Rutte zei tijdens de wekelijkse persconferentie het ‘onverstandig’ te vinden dat Corendon toch pakketreizen aanbiedt naar Turkije. Er geldt voor dit land op het moment een negatief reisadvies.

Dat houdt in dat niet-noodzakelijke reizen naar Turkije worden afgeraden. Dit heeft uiteraard te maken met het coronavirus.

‘Gewoon niet doen’

Een reisadvies is niet bindend. Vakantiegangers zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid. Op 11 juni 2020 heeft de Turkse overheid de inreisbeperkingen die golden voor reizigers uit onder andere Nederland opgeheven. Je mag het land dus weer in.

Lees ook: Op vakantie naar het buitenland: de belangrijkste vragen beantwoord

Vakantiereizen naar Turkije moet je volgens de premier op dit moment ‘gewoon niet doen.’ Corendon specialiseert zich in vliegvakanties, dus de vliegtuigen zijn straks waarschijnlijk niet alleen gevuld met mensen die moéten reizen.

Wie vanuit Turkije terugvliegt naar Nederland moet een gezondheidsverklaring hebben en wordt dringend geadviseerd om na je vakantie twee weken thuis te blijven.

Maar wat nu te doen als je al heel lang met de familie uitkijkt naar een all-inclusive in Turkije? De familie van Lierop heeft een moeilijke tijd achter de rug en kijkt al een tijdje uit naar hun vakantie.

Artikel gaat verder onder de video:


Veilig

Corendon laat in een reactie aan Hart van Nederland weten de situatie als veilig te beoordelen. “Uit alle ons ter beschikking staande bronnen ontstaat bij ons het beeld dat in de Turkse toeristische gebieden sprake is van een zeer laag aantal besmettingen, vergelijkbaar met vele Europese landen die wel een versoepeld reisregime kennen.”

De luchtvaartorganisatie geeft aan net als de rest van de reisbranche hard getroffen te zijn door de crisis en graag weer naar Turkije te vliegen. “De onverwacht felle reacties vanuit het kabinet hebben ons wel doen besluiten om het overleg aan te gaan en dat zullen wij in de komende dagen ook gaan doen. Op basis daarvan zullen wij een definitief besluit nemen.”


Lees hieronder de hele reactie van Corendon:

Na onze aankondiging om vanaf 10 juli de uitvoering van vliegvakanties naar Turkije te hervatten, werden wij geconfronteerd met zeer uiteenlopende reacties. Veel van onze klanten hebben zeer positief gereageerd en alleen al vandaag hebben honderden mensen een vliegvakantie naar Turkije geboekt.

Aan de andere kant kwamen er afkeurende reacties vanuit de overheid en het kabinet. Minister-president Rutte gaf in zijn wekelijkse persconferentie desgevraagd aan dat hij ons initiatief onverstandig en onverantwoord vindt.

Kern van de discussie is het ‘oranje’ reisadvies. De overheid adviseert dringend om alleen noodzakelijke reizen te ondernemen naar landen met een dergelijk reisadvies en stelt dat de kleur van het reisadvies is gebaseerd op de gezondheidsrisico’s die reizigers lopen. Binnen Europa herkennen we die systematiek. De reisadviezen naar de meeste West- en Zuid-Europese landen zijn inmiddels zijn inmiddels versoepeld, terwijl landen waar nog sprake is van een verhoogd risico zoals het Verenigd Koninkrijk en Zweden nog ‘op oranje; staan. Dat geldt ook voor alle landen buiten Europa. We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat het oranje reisadvies voor alle landen buiten Europa gebaseerd is op een generiek besluit is en geen directe relatie heeft met de gezondheidssituatie in de individuele landen. Uit alle ons ter beschikking staande bronnen ontstaat bij ons het beeld dat in de Turkse toeristische gebieden sprake is van een zeer laag aantal besmettingen, vergelijkbaar met vele Europese landen die wel een versoepeld reisregime kennen.

Daarnaast constateren wij dat er een fundamenteel oneerlijke concurrentie ontstaan is. Turkse vakantie-airlines als Pegasus en Sun Express voeren in de komende tijd veelal dagelijkse vluchten uit tussen Nederland en Turkije. Voornamelijk naar Istanboel, maar in toenemende mate ook naar vakantiebestemmingen als Antalya en Izmir. Hen wordt geen strobreed in de weg gelegd en we zien in toenemende mate consumenten die graag bij ons een vakantie naar Turkije hadden willen boeken, uitwijken naar deze maatschappijen voor een losse vlucht, waarbij ze vervolgens het hotel elders boeken. Deze vluchten worden vrijwel uitsluiten geboekt  door vakantiegangers en aan hen wordt – noch bij boeking, noch op Schiphol – gevraagd om welke reden ze reizen. Wij constateren bovendien uit eigen waarneming dat passagiers van deze vluchten in het algemeen probleemloos Nederland binnengelaten worden zonder hen zelfs maar te wijzen op de dringend geadviseerde thuisquarantaine. Ook de KLM start langzaam weer haar netwerk op met vluchten van en naar tientallen landen waar het reisadvies eveneens ‘oranje’ is, met inbegrip  van dagelijkse vluchten naar Istanbul vanaf 4 juli. Datzelfde geldt voor Turkish Airlines die nu al dagelijks vanuit Istanboel vliegt. Vluchten van en naar al deze bestemmingen kunnen probleemloos geboekt worden door vakantiegangers. Datzelfde geldt voor vluchten van en naar bestemmingen binnen Europa die nog een ‘oranje’ reisadvies kennen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Vluchten vanuit Stockholm komen zelfs aan op een zogenaamde ‘Schengen-gate’, waardoor er niet eens sprake is van enige grenscontrole.

 De reisbranche is een van de bedrijfstakken die het hardste geraakt wordt door de coronacrisis. Al in een kabinetsbrief van medio maart werd aangegeven dat het kabinet erkende dat de reisbranche tot de meest getroffen sectoren behoorde en zegde toe met specifieke compensatiemaatregelen te komen. Tot op heden is deze toezegging niet ingevuld. Nu we als reiswereld weer langzaam kunnen opstarten is het des te schrijnender om te constateren dat de opstart naar belangrijke vakantiebestemmingen als Turkije blijkbaar wel mogelijk is voor Turkse vakantievliegers maar niet voor Corendon dat tracht om op een uiterst zorgvuldige wijze, ook in de communicatie naar haar klanten, haar activiteiten weer op te starten.

De onverwacht felle reactie vanuit het kabinet hebben ons wel doen besluiten om het overleg aan te gaan en dat zullen wij in de komende dagen ook gaan doen. Op basis daarvan zullen wij een definitieve besluit nemen.


‘Geel reisadvies’

Sinds 15 juni geldt een geel advies voor tal van Europese landen, waaronder Frankrijk en Spanje. Reizigers moeten daar blijven opletten, maar kunnen er in principe naartoe.

Lees ook: Naar deze 12 Europese landen kun je per 15 juni weer op vakantie

Corendon vliegt vanaf 10 juli weer naar Antalya, Bodrum en Dalaman. Daarover heeft het bedrijf naar eigen zeggen overleg gehad met de Turkse autoriteiten.