Politiek

Boa's voeren toch geen actie op tweede pinksterdag, maar gaan dat later zéker wel doen

Boa’s waren van plan om maandag opnieuw actie te voeren voor betere beschermingsmiddelen, maar die actie gaat toch niet door. Dat de actie er komt, is volgens de vakbonden zeker. Maar wanneer? Dat maken ze zaterdag pas bekend.

Volg via ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

De handhavers willen het liefst worden uitgerust met een wapenstok of pepperspray. Maar daar voelt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid weinig voor. Hij vindt dat alleen de politie geweld mag gebruiken. Voor boa’s ziet hij een noodknop en bodycam als goede beschermingsmiddelen. De vakbonden noemen dit onacceptabel.

Lees ook: BOA Bond: alleen noodknop en bodycam onacceptabel

Boa’s gaan het aankijken

“We geven de horeca en het ov de verantwoordelijkheid het zelf goed te regelen”, aldus Richard Gerrits van vakbond BOA ACP. De voorzitter stelt dat de boa’s het op 1 juni “gaan aankijken”. “Als hij een beroep op ons gaat doen horen we het wel”. Met ‘hij’ bedoelt Gerrits minister Grapperhaus.

Maandag mogen de terrassen weer open die vanwege de coronamaatregelen dicht waren. Ook zijn vanaf die dag mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer. “Als je vindt dat we echt moeten optreden dan wordt toch de roep om goede middelen steeds groter”, zo zegt Gerrits.

Mishandeld in IJmuiden

Op Hemelvaartsdag werd een boa mishandeld in IJmuiden. Daarop voerden handhavers dinsdag in verschillende steden actie. Volgens de bonden is de mishandeling in IJmuiden geen uitzondering, maar een goed voorbeeld van de omstandigheden waarin boa’s hun werk moeten doen.

Lees ook: Voorzitter BOA Bond laaiend na mishandeling handhaver: ‘Gaan we wachten op de eerste dode?’

ANP