Politiek

BOA Bond: alleen noodknop en bodycam onacceptabel

Onacceptabel. Zo noemt Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond het idee van minister Ferd Grapperhaus (Justitie) om buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) te beschermen met bodycams en een noodknop. Kuin dreigde de acties op te voeren als “het hierbij blijft”.

Lees ook: Minister Grapperhaus: geen wapenstok voor boa’s, wel bodycam en noodknop

Na de mishandeling van boa’s in IJmuiden op Hemelvaartsdag hebben boa’s dinsdag in Amsterdam en andere steden actiegevoerd. Die mishandeling in IJmuiden was geen uitzondering, maar een treffend voorbeeld van de omstandigheden waarin boa’s hun werk moeten doen, vinden zij. Ze eisen beschermingsmiddelen als wapenstok en/of pepperspray.

Geweldsmonopolie bij politie

Grapperhaus zei maandagavond dat hij daar niets voor voelt. Het geweldsmonopolie ligt volgens hem bij de politie. “Alleen zij mogen geweld gebruiken”, aldus de minister. Kuin reageerde dinsdag op de Dam in Amsterdam. De noodknop en de bodycams waarmee de minister de boa’s beter wil beschermen lossen volgens hem niets op. “De politie is dan niet na tien minuten bij je maar na vier minuten. Maar geweld blijft. Mensen die nu klappen uitdelen, zullen dat blijven doen.”