Opmerkelijk

'Het hart won het van het verstand', familie Blok stapt, op laatste moment, niet op vlucht uit Wuhan

Ze waren helemaal klaar voor vertrek uit het Chinese Wuhan. Ze stonden zaterdag met hun koffers, rugzakken en hun buggy op de verzamelplaats van het Franse consulaat bij het world trade center. Maar op het allerlaatste moment bedacht de Chinese partner van de Nederlandse Henry Blok zich. ”Ze wilde haar familie toch niet achterlaten in het epicentrum van de corona-uitbraak”.

Met alle juiste formulieren ingevuld en ondertekend stonden Henry Blok, zijn vrouw Sisi en hun anderhalf jaar oude zoontje Quintius klaar om naar Frankrijk te gaan. Weg vanuit Wuhan, waar het gezin al sinds het begin van de uitbraak van het virus verbleef. De man die het voor hen had geregeld gaf ze hoop want bij de 2e evacuatie vlucht van de Fransen mochten de partners mee.  Zijn partner Sisi had zelfs wat extra formulieren meegebracht voor de zekerheid. Dit omdat het voor Chinese staatsburgers niet gemakkelijk is om het land te verlaten.

Lees ook: Wat is het coronavirus en moeten we ons zorgen maken?

Maar dankzij de goede voorbereiding ziet het er goed voor de familie. Als alles goed gaat zijn ze zondag weer terug in Nederland. Alleen is het niet gegaan zoals Henry het had gehoopt. ”Op het allerlaatste moment gaf Sisi aan toch te willen blijven”, schrijft Henry in zijn verklaring. ”Ze wilde, ondanks alle moeite toch niet de reis maken. Ze kon en wilde niet haar ouders en familie in deze tijd niet verlaten.”

‘Het voelt alsof ik in een brandend huis sta’

Tijd voor een langer discussie was er volgens Henry niet. ”Ik moest op dat moment ook bepalen wat ik nu zou gaan doen”, is er verder te lezen in de verklaring. ”Het was een gevecht tussen hart en verstand. Het hart van Sisi tegenover het verstand van Henry. Uit dit gevecht zou er geen winnaar of verliezer komen.” Het was voor Henry een ongelofelijk moeilijke beslissing om te nemen. ”Voor mijn gevoel sta ik in een brandend huis, waar brandweermannen voor de deur staan om ons te redden. Maar mijn vrouw weigert haar ouders in het brandend huis te verlaten. Nu moet ik voor mijzelf bepalen wat ik ga doen.”

Lees ook: Nederlanders in Wuhan willen zo snel mogelijk naar huis: ‘Dit is geen verkoudheidje’

Hoewel Sisi het niet erg had gevonden als Henry op het vliegtuig was gestapt, besluit hij dit toch niet te doen. ”Dat zou ook niet werken in onze relatie. Mijn vrouw krijgt mijn volwaardige steun voor de beslissing die zijn neemt. In een relatie maak je te samen een beslissing, anders moet je geen relatie aan gaan, want zo is het in een huwelijk.”

Tussen hoop en vrees

Nu is het gezin weer terug in hun appartement in de Chinese miljoenenstad. De straten zijn er nog steeds leeg en de winkels zijn gesloten. Hoewel het qua gezondheid goed met ze gaat blijven ze leven tussen hoop en vrees.

Hoop was er omdat ze eindelijk naar huis leken te kunnen, maar de vrees om afscheid te nemen met de vraag of ze ooit nog zouden terugkeren in Wuhan om Sisi’s ouders te zien won het uiteindelijk. Op een dag moeten ze wel terug schrijft Henry verder: ”Als we op deze vlucht waren gestapt was het virus achtergebleven bij de familie en vrienden van Sisi. Dus of wij nu meegaan met deze vlucht of verkiezen langer te blijven, voor ons zal het pas achter de rug zijn met wanneer de virus is overwonnen en er niet meer is.”

Lees ook: Vijftien Nederlandse evacués uit Wuhan gehaald vanwege coronavirus

Vijftien Nederlanders en twee Chinese partners zijn in de nacht van zaterdag op zondag om 02.30 uur (Nederlandse tijd) per vliegtuig vertrokken uit de Chinese stad Wuhan in de provincie Hubei. Het vliegtuig zal landen op de Belgische luchtmachtbasis Melsbroek, daarna worden ze naar Nederland vervoerd. Het ministerie denkt dat de evacués zondagavond in Nederland aankomen.

Zodra ze hier zijn gaan de evacués eerst twee weken in quarantaine.

Lees ook: Nederlanders uit Wuhan moeten 14 dagen in quarantaine vanwege coronavirus

Dodental

Inmiddels zijn er meer dan 300 doden en 14.500 mensen besmet. Ongeveer 500 mensen verkeren in levensgevaar. Zondag werd het bekend dat de eerste patiënt buiten China is overleden aan het virus. De 44-jarige man, die afkomstig is uit Wuhan, bezweek aan het virus. Hij was een van de twee mensen op de Filipijnen die zijn getroffen.

Inmiddels zijn er al besmettingen in Noord-Amerika, meerdere landen in Europa, Australië, en verschillende landen in Azië.