Politiek

Nederlanders uit Wuhan moeten 14 dagen in quarantaine vanwege coronavirus

Nederlanders die worden teruggehaald uit de Chinese stad Wuhan, moeten bij terugkomst veertien dagen in quarantaine. Zij mogen in hun eigen huis in Nederland in quarantaine, op voorwaarde dat hun huis daarvoor geschikt is.

Dat heeft minister Bruno Bruins voor Medische Zorg vrijdag bekendgemaakt. De Nederlanders moeten veertien dagen in quarantaine, omdat het coronavirus een incubatietijd heeft van twee tot tien dagen.

Lees ook: Uitbraak coronavirus is volgens WHO nu ‘internationale noodtoestand’, wat betekent dat?

De GGD bepaalt bij aankomst waar iemand in quarantaine moet. De Nederlanders die terugkeren mogen ook in eigen huis in quarantaine. “Er is een afspraak gemaakt dat als Nederlanders mee terug willen, dat ze dan in quarantaine moeten”, zegt minister Bruins. “De mensen die mee terugreizen zijn mensen die gezond zijn. Dat was een voorwaarde.”

Waarschijnlijk snel naar Nederland

Twintig Nederlanders hebben aangegeven weg te willen uit het gebied waar het coronavirus uitbrak. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken liet donderdag weten dat zij mogelijk aankomend weekend al terug kunnen komen. Nederland werkt met een “Europese partner” aan hun terugkeer. Volgens bronnen zou dat Frankrijk zijn.

Ook maakte het kabinet bekend dat de Nederlandse overheid de kosten die Nederlanders moeten maken om terug te keren zal betalen. Ook kosten die ontstaan door quarantaine-maatregelen, worden vergoed.

ANP