Gezondheid

Vijftien Nederlandse evacués uit Wuhan gehaald vanwege coronavirus

Vijftien Nederlanders en twee Chinese partners zijn in de nacht van zaterdag op zondag om 02.30 uur (Nederlandse tijd) per vliegtuig vertrokken uit de Chinese stad Wuhan in de provincie Hubei. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ministerie streeft ernaar dat ze zondagavond in Nederland aankomen. Het ministerie hoopt begin zondagmiddag meer informatie te kunnen verschaffen over de precieze aankomsttijd. Als het goed is landt het vliegtuig op de Belgische luchtmachtbasis Melsbroek. Naast de Nederlanders zijn naar verwachting ruim 50 Europeanen aan boord.

Wuhan is de bron van de uitdijende corona-virusepidemie.

Lees ook: Wat is het coronavirus en moeten we ons zorgen maken?

Veertien dagen in quarantaine

Volgens de Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block zijn de evacués niet ziek. Mochten er toch mensen ziek worden, dan worden ze geïsoleerd van de groep. In het vliegtuig zitten naast Nederlanders ook Belgen, Denen, Tsjechen en Slowaken. Zij worden vanuit Melsbroek per bus of vliegtuig naar hun eigen land vervoerd.

De Nederlanders die terugkomen, moeten veertien dagen in quarantaine. Waar ze in afzondering gaan, wordt van geval tot geval bekeken. Dat hoeft volgens het kabinet niet per se in een ziekenhuis.

Eerste dode buiten China door coronavirus

Op de Filipijnen is een Chinese man overleden aan de gevolgen van besmetting met het coronavirus. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid van het Aziatische land.

De 44-jarige man, die afkomstig is uit Wuhan, is het eerste dodelijke slachtoffer buiten China. Hij was een van de twee mensen op de Filipijnen die zijn getroffen.

Inmiddels zijn er meer dan 300 doden en 14.500 mensen besmet. Ongeveer 500 mensen verkeren in levensgevaar.

ANP