Gezondheid

Nederlanders in Wuhan willen zo snel mogelijk naar huis: 'Dit is geen verkoudheidje'

Henry Blok, zijn vrouw Sisi en hun zoontje Quintius twijfelden vanwege de zorg voor familie in China sterk of ze geëvacueerd wilden worden. Bij nader inzien willen de Nederlanders in Wuhan toch graag terug naar huis. “Er zal nu meer verdriet zijn dan bij een normaal afscheid.”

Als een regering besluit om een hele provincie stil te leggen en landen hun burgers terug halen, dan is er serieus iets aan de hand. Dat mailt Henry Blok in een update aan Hart van Nederland. “Dan hebben we het niet over een verkoudheidje. Als je hier niet moet zijn, kun je beter weggaan.”

Lees ook: Wat is het coronavirus en moeten we ons zorgen maken?

Het is nog maar de vraag of het jonge gezin in zijn geheel kan terugkeren. De vrouw van Henry heeft een Chinees paspoort. Volgens hem is het daardoor niet zeker dat ook zij naar Nederland wordt teruggehaald. “Mocht dat het geval zijn, dan blijf ik samen met Quintius bij haar en nemen we een gewone vlucht terug.”

Nederlanders uit Wuhan in quarantaine

Maandag werd duidelijk dat Nederlanders die worden teruggehaald, mogelijk twee weken in quarantaine moeten blijven. Wat betreft Blok is dat geen enkel probleem. “Als het moet, dan moet het”, laat hij weten.

Lees ook: Nederlander in Wuhan twijfelt om naar huis te gaan

Mochten de drie Nederlanders in Wuhan geëvacueerd worden, dan blijft de zorg om de familie in China. “Als we vertrekken, dan doen we dat met verdriet in het hart. Er zal nu meer verdriet zijn dan bij een normaal afscheid. Voor ons zal het verhaal pas klaar zijn als het virus onder controle is en er aan onze kant geen verliezen te betreuren vallen. Hoe egoïstisch dat misschien ook klinkt.”