Gezondheid

Nederlander in Wuhan twijfelt om naar huis te gaan: 'Wij laten een familie achter'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt de mogelijkheid om iedere Nederlander in Wuhan terug te halen naar Nederland. Onder wie Henry Blok uit het Zeeuwse Oost-Souburg. Al weet hij nog niet zeker of hij dat wil. ”Als mijn vrouw het schip niet wil verlaten, dan verdrink ik met mijn gezin.”

Een klein jaar geleden kregen de 47-jarige Blok en zijn vrouw Sisi uit Oost-Souburg hun zoontje Quintius. Zijn vrouw is Chinese, dus reisde het jonge gezin af naar Wuhan, om ook haar familie kennis te laten maken met de kleine Quintius. En toen brak het coronavirus uit, in al zijn hevigheid.

Lees ook: Wat is het coronavirus en moeten we ons zorgen maken?

“In het begin waren we wat naïef”, vertelt Blok aan Hart van Nederland. “Deze ziekte zie je niet, we hebben geen familieleden die het hebben. Het lijkt daardoor ver weg, maar het is verdomd dichtbij. Nu we horen dat Frankrijk hun mensen hier weg gaat halen en Amerika er ook mee bezig is, wordt het spannender.”

Opgesloten in Wuhan

Het gezin zit op dit moment ‘opgesloten’ in hun appartementje. “De Chinese regering raadt ons aan alleen naar buiten te gaan als het moet. Om eten te halen, bijvoorbeeld. We hebben hier in onze woonkamer geen volkstuintje.” Blok is niet de enige die de raad van de regering naleeft. “Het is stil in Wuhan, je hoort geen autogetoeter, ‘s morgens niet, ‘s avonds niet.”

Ook Nederland wil de twintig Nederlanders in Wuhan terughalen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat ze inhoudelijk nog niets over de evacuatie kunnen zeggen. Blok onderschrijft dit: “Ze zijn nog in de onderzoekende fase. Er is nog geen datum, niks. Me aanmelden en binnenshuis blijven, dat is het beste wat ik kan doen.”

Lees ook: Nederland wil coronavirus opschalen naar A-ziekte

Of Blok daadwerkelijk naar Nederland vertrekt, moet nog blijken. “Voor zakenmensen is het klaar als ze thuiskomen. Wij laten een familie achter. Voor ons blijft het ook doorgaan als we in Nederland zitten, de ouders van mijn vrouw zitten hier middenin dit virus. Dat is heel moeilijk. Als zij bij haar ouders wil blijven, het schip niet wil verlaten, dan verdrink ik met mijn gezin. Als ik dan naar huis zou gaan, ben ik alleen maar met mijn gezin bezig. Dan heeft werken ook geen zin.”