Gezondheid

Duitser met coronavirus was vorige week in Limburg

De Duitse man die in een ziekenhuis ligt met het coronavirus is in Nederland geweest. Hij verbleef afgelopen week in Limburg, meldt gezondheidsorganisatie RIVM.

Een woordvoerder van het RIVM bevestigt aan Hart van Nederland dat de man ruim een week geleden in de provincie is geweest. Waar de besmette man precies geweest is, is niet bekendgemaakt.

De GGD is een contactonderzoek gestart, waarbij wordt nagegaan met wie de besmette Duitser in Limburg in contact is geweest. Van die mensen wordt vervolgens hun gezondheid getest. Als ze klachten krijgen, worden ze geïsoleerd.

Er is tot nu toe nog niemand in Nederland positief getest op het coronavirus, laat de RIVM-woordvoerder weten. Hij snapt dat de zorgen om het virus toenemen in Nederland, maar geeft aan dat ons land goed is voorbereid.

Zo werkt een contactonderzoek (tekst gaat verder onder tweet)

Coronavirus bij Limburg

Dinsdag werd bekend dat een met het coronavirus besmette man in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen is opgenomen in een ziekenhuis. Hij heeft een zware longontsteking en zijn toestand zou kritiek zijn. De man is geïsoleerd.

Lees ook: Coronavirus aangekomen bij Nederlands-Duitse grens

Ook zijn echtgenote vertoont symptomen, maar het is nog onduidelijk of zij is besmet met de ziekte. Volgens de Rheinische Post zou het echtpaar uit Selfkant komen, net over de grens bij Sittard.

Nieuwe besmettingen in Europa

De afgelopen dagen heeft het coronavirus zich snel over verschillende Europese landen verspreid. Italië lijkt de brandhaard van de nieuwe besmettingen te zijn. Daar zijn inmiddels elf mensen aan het virus overleden en meer dan 300 mensen hebben de ziekte opgelopen. Vooral de noordelijke regio’s Lombardije en Veneto zijn zwaar getroffen.

Daarnaast zijn er nieuwe bestemmingen gemeld in buurlanden Oostenrijk, Zwitserland, Kroatië, Frankrijk en Duitsland, waaronder dus vlak over de grens bij Limburg. In de meeste gevallen lijkt het erop dat de patiënten het coronavirus hebben opgelopen toen zij in Italië waren.

Lees ook: Corona-besmettingen vlakbij skivakantie koninklijke familie in Lech

Ook op het vasteland van Spanje is een besmetting gemeld. En op Tenerife op de Canarische Eilanden is bij meerdere Italiaanse toeristen het virus vastgesteld. Hierdoor moeten meer dan duizend vakantiegangers twee weken in quarantaine blijven in hun hotel.

Onder hen zijn dertien Nederlanders, maar er zijn volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken geen aanwijzingen dat zij besmet zijn.

Lees ook: Joke verblijft pal naast corona-hotel op Tenerife: ‘Voor hetzelfde geld hebben wij het ook’

Vrees voor pandemie

Ondertussen meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat we ons moeten voorbereiden op een pandemie, een wereldwijde epidemie. Het de snelle toename van het aantal besmettingen met het coronavirus in Italië, Iran en Zuid-Korea is heel erg zorgelijk, aldus chef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Een expert van de WHO benadrukt dat er nog geen sprake is van een pandemie en dat er alles aan wordt gedaan om te voorkomen dat de ziekte zich op grote schaal zal verspreiden over de wereld.

Redactie/ANP