Gezondheid

Coronavirus aangekomen bij Nederlands-Duitse grens, ten minste één besmetting in Erkelenz

Nog geen twintig kilometer van de Nederlands-Duitse grens is ten minste één persoon besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Dat bevestigt Ulrich Hollwitz, woordvoerder van de gemeente Heinsberg. De twee patiënten komen uit het gebied Selfkant, net over de grens bij Sittard. Zij zijn beiden overgebracht naar het ziekenhuis.

Volgens Duitse media gaat het om een echtpaar dat meerdere keren in contact is geweest met Chinese burgers. De gemeente Heinsberg laat weten dat er bij een man besmetting het coronavirus is vastgesteld.

Hij werd met longproblemen opgenomen in het ziekenhuis van Erkelenz. Op dit moment ligt hij in kritieke toestand in Dquarantaine op de intensive care van het ziekenhuis in Düsseldorf. Ook zijn vrouw wordt behandeld. Haar toestand is op dit moment stabiel. Het is nog niet bevestigd of ook zij is besmet met het virus.

Persoon met coronavirus in Nederland geweest

Een van beiden is met ziekteverschijnselen in Limburg geweest. De provincie Limburg is op de hoogte gesteld van het bezoek. Een woordvoerder van de provincie laat aan Hart van Nederland weten dat het op dit moment geen actieve taak heeft, maar wel op de hoogte blijft van de situatie. Indien de situatie uit de hand loopt, kan het bestuur ingrijpen.

De gemeente Heinsberg heeft een crisisteam bijeen geroepen, op dit moment zoekt de gemeente contact met alle personen uit de omgeving van het stel. De autoriteiten doen er alles aan om een uitbraak te voorkomen. Uit voorzorg blijven de scholen en kinderdagverblijven in de omgeving van Erkelenz dicht. De deelstaat Nordrhein-Westfalen heeft een noodnummer ingesteld voor mensen die zich zorgen maken.

Contactonderzoek in Limburg

Een woordvoerder van het RIVM bevestigt dat er in Duitsland een man positief is getest op COVID-19, de officiële benaming van het coronavirus. Ook bevestigt de woordvoerder dat de man ruim een week geleden in Limburg is geweest. “Wij zijn samen met de GGD een contactonderzoek gestart. Mochten deze contacten klachten hebben, dan worden deze personen geïsoleerd en getest.”

Volgens de woordvoerder van het RIVM is tot op heden nog niemand in Nederland positief getest op het coronavirus. De woordvoerder snapt dat ongerustheid rond het virus in Nederland toeneemt, maar geeft aan dat Nederland goed voorbereid is, mocht ook hier een besmetting worden gemeld.

Later meer.