Opnieuw demonstraties tegen racisme en politiegeweld dit weekend

Opnieuw zijn manifestaties gepland tegen racisme. Zaterdag is de bedoeling dat demonstranten in Eindhoven en Tilburg zich uitspreken. In Maastricht gaan ze zondag de straat op.

De manifestatie in Tilburg begint om 14.00 uur. De vergunning voor die demonstratie is afgegeven voor een deel van de Schouwburgring. Mensen wordt gevraagd om de anderhalve meter afstand in acht te nemen. Ook wordt het gebruik van mondkapjes aangeraden.

In Eindhoven is het protest zaterdagmiddag vanaf 17.00 uur op het Stadhuisplein. Er mogen maximaal 700 mensen meedoen, ze moeten 1,5 meter afstand houden en mondkapjes dragen. Wordt het te druk of lappen de deelnemers de coronaregels aan hun laars, dan laat de burgemeester de manifestatie beëindigen.

De actiebijeenkomst zou eerst worden gehouden op het 18 Septemberplein in het drukke winkelcentrum, maar dat vond de politie geen goed idee. Daarom bepaalde burgemeester John Jorritsma dat Black Lives Matter op het ruimere Stadhuisplein kan worden gehouden.

Lees ook: Rutte tot inkeer over Zwarte Piet door mensen ‘met een donkere huidskleur die zich gediscrimineerd voelen’

Tweede protest in Maastricht

Voor zondag is in Maastricht een manifestatie Black Lives Matter aangekondigd. Die begint om 14.00 uur in De Griend. Deelnemers wordt gevraagd om te gaan zitten. De organisatie tekent cirkels uit waar mensen kunnen gaan zitten om de anderhalve meter afstand te kunnen bewaren.

Aanvankelijk wilde de organisatie de manifestatie op het Vrijthof in het stadshart houden. Maar daarvan is afgezien omdat dat plein te klein is bij een te grote toeloop. In overleg met het stadsbestuur is daarom gekozen voor De Griend aan de Maas, waar meer uitwijkmogelijkheden zijn.

Het is de tweede manifestatie tegen racisme in Maastricht. Afgelopen maandag deden zo’n honderd mensen mee aan een Black Lives Matter demonstratie. Die was toen op de Markt in Maastricht.

George Floyd

Aanleiding voor de demonstraties in Nederland, die maandag begonnen in Amsterdam, is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Hij overleed toen een blanke agent minutenlang met zijn knie op zijn nek zat.

De demonstraties gaan volgens de organisatoren inmiddels niet meer slechts over de dood van Floyd, maar ook over racisme in het algemeen en over politiegeweld.

Amsterdam

De afgelopen week waren op veel plaatsen protesten. Die in Amsterdam, maandag, liep anders dan vooraf gedacht. In plaats van de verwachte driehonderd mensen kwamen er duizenden op de Dam staan. Door de onverwacht grote opkomst konden de deelnemers tegen de coronaregels in onvoldoende afstand van elkaar houden.

Lees ook: Grapperhaus en Halsema ruzieden over de demonstratie op de Dam

Burgemeester Femke Halsema besloot niet in te grijpen, omdat dat volgens haar tot onrust en misschien rellen had kunnen leiden. Dit leverde haar flinke kritiek op. Ze moet zich er komende week voor verantwoorden voor de gemeenteraad.

In Rotterdam werd het protest vroegtijdig afgebroken. Dit omdat het te druk werd rond de Erasmusbrug.

In andere steden ging het protest tegen racisme wel goed. In Groningen, Arnhem en Den Haag verliep het protest zonder noemenswaardig problemen. In Utrecht ging het vrijdag ook goed ondanks dat het veel te druk werd op het Jaarbeursplein.

Lees ook: 3500 mensen protesteren tegen racisme op Jaarbeursplein Utrecht