Lifestyle & Entertainment

Rutte tot inkeer over Zwarte Piet door mensen 'met een donkere huidskleur die zich gediscrimineerd voelen'

Premier Mark Rutte is van gedachten veranderd over Zwarte Piet. Verklaarde hij in 2013 nog onbekommerd dat “Zwarte Piet nu eenmaal zwart” is, inmiddels heeft hij “een grote verandering doorgemaakt”.

Rutte kwam tot inkeer doordat hij mensen ontmoette “met een donkere huidskleur, met kinderen, die zeiden: ik voel me ongelooflijk gediscrimineerd omdat die Piet zwart is”, zei hij donderdag in de Tweede Kamer. “Toen dacht ik: dat is het laatste wat je wilt bij het sinterklaasfeest.”

Zwarte Piet zal de komende jaren uit beeld verdwijnen, verwacht Rutte. “Onder druk van het maatschappelijk debat. Mensen willen die pijn niet.”

Lees ook: Voor het eerst alleen roetveegpieten bij landelijke intocht Sinterklaas

De minister-president erkent dat er in Nederland “plaatsen zijn waar institutioneel racisme voorkomt”. Toch wil hij die term, die uitdrukt dat niet alleen individuen maar ook overheden en andere belangrijke organisaties zich aan racisme bezondigen, niet gebruiken. De premier is bang mensen die helemaal geen racistische inborst hebben te vervreemden door hen dat etiket op te drukken.

ANP