Politiek

Horeca en festivalorganisaties demonstreren op Malieveld tegen coronabeleid

Het Malieveld in Den Haag is dinsdag opnieuw het toneel van een demonstratie rond de coronamaatregelen van het kabinet. Deze keer is het de beurt aan de horeca, entertainmentbranche en organisatoren van evenementen.

Het protest begint rond 16.00 uur en moet tot ongeveer 21.00 uur duren. De organisatoren verwachten ongeveer duizend deelnemers. De demonstranten vinden de beperkingen waarmee ze te maken hebben vanwege de coronacrisis te streng en willen daarom meer ruimte.

‘Minder strenge regels’

De horeca wil onder meer dat de regel om anderhalve meter afstand te houden minder streng wordt toegepast. De organisatoren vragen het kabinet ook om festivals weer toe te staan, eventueel met beperkte bezoekersaantallen. Daarnaast vragen ze om meer steun voor horeca en artiesten.

Lees ook: Kwart Nederlanders zou horeca mijden bij riskeren boete

Er wordt dinsdag actie gevoerd door onder andere dj’s, licht- en geluidsbedrijven, festivalorganisatoren, boekingsbureaus, catering en circussen. Ook worden er mensen verwacht die graag naar de kroeg gaan of een festival bezoeken.

Rellen bij eerder protest

Eerder werd er in Den Haag al door kermisexploitanten, busbedrijven en de Black Lives Matter-beweging gedemonstreerd. Een protest van tegenstanders van het coronabeleid werd verboden door de Haagse burgemeester Johan Remkes.

Toen demonstranten zondag toch op het Malieveld opdoken, liet de gemeente dat toe. Daarna werd het onrustig op het moment dat relschoppers de confrontatie met de politie zochten. Honderden mensen werden gearresteerd.

Lees ook: Minister Grapperhaus: ‘belachelijke streken’ bij demonstratie Den Haag

ANP