Kwart Nederlanders zou horeca mijden bij riskeren boete

Ruim een kwart van de Nederlanders zou niet naar een café of restaurant gaan als ze veel sneller een boete zouden krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van Wat Vindt Nederland onder ruim 3.000 mensen.

Zo’n 28 procent van de ondervraagden geeft aan de horeca te mijden zodra ze een boete riskeren. Ongeveer 34 procent zou nog wel op het terras gaan zitten. 18 procent zou minder vaak gaan.

Horecaondernemers zijn bang dat hun klanten wegblijven zodra ze beboet worden als ze zich niet aan de 1,5-metermaatregel houden. Die angst van horecaondernemer blijkt dus terecht.

Maatregel in Koggenland

Afgelopen maandag kondigde burgemeester Jan Franx van de gemeente Koggenland aan strengere maatregelen te nemen om de 1,5 meter-maatregel te handhaven in de horeca. Dat houdt in dat gasten die de maatregel niet naleven en al een keer gewaarschuwd zijn door de horecaondernemer, een boete krijgen. Voor de horecaondernemer heeft dit verder geen gevolgen.

Als handhaving bij een controle een horecagelegenheid aantreft die de 1,5-metermaatregel niet naleeft en geen melding heeft gedaan, dan kan de horecaondernemer wel een boete krijgen.

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.