Gezondheid

De Jonge: aantal coronabesmettingen in Nederland nog veel te hoog

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is nog veel te hoog. Daarom schuift coronaminister Hugo de Jonge maandagavond aan bij het Veiligheidsberaad. Samen met de 25 burgemeesters van de veiligheidsregio’s bespreken hij en minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) welke aanvullende maatregelen nodig zijn om het coronavirus terug te dringen.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog.

Volgens De Jonge lijkt de hoeveelheid nieuwe besmettingen te dalen, maar het aantal ziekenhuisopnames blijft gelijk. “De druk op de zorg is fors”, aldus de minister. Tijdens de bijeenkomst bekijken de burgemeesters en de ministers of de cijfers echt dalen, of de afname snel genoeg gaat en welke maatregelen dit kunnen bespoedigen. “Wij kijken wat er nodig is in het land.”

Dinsdag maakt het kabinet bekend welke maatregelen het worden. De Jonge wil niet ingaan of hij behalve aan landelijke ook aan regionale maatregelen denkt. “Voor meerdere regio’s zijn er wel redenen voor zorg.”

Reden tot zorg in Dordrecht

Dordrecht is zo’n gebied. Vorige week nam het ziekenhuis een dag lang geen nieuwe coronapatiënten meer op. “Zondag was het weer extreem druk. Toen zat het ziekenhuis opnieuw tegen dat moment aan. Dat is een groot punt van zorg. Bij ons nemen de cijfers niet af of stabiliseren niet. Integendeel, bij ons neemt het aantal besmettingen toe”, liet burgemeester Wouter Kolff voorafgaand aan het beraad weten.

Hij pleit voor “maatregelen die het meest effectief zijn en die de minste schade aan de samenleving brengen”. Hij oppert bijvoorbeeld een avondklok in te stellen of strenge regels te laten gelden voor plekken waar veel mensen komen, zoals “te drukke bouwmarkten”.

Aantal gemelde positieve tests daalt

Het aantal nieuwe gemelde besmettingen nam maandag wel verder af ten opzichte van de voorgaande dagen. Er werden tussen zondag en maandag 8.306 nieuwe positieve tests gemeld bij gezondheidsorganisatie RIVM.

Dinsdag komt het kabinet waarschijnlijk met nieuwe maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op tafel ligt onder andere een tijdelijke sluiting van musea, theaters en bioscopen. Ook zou de maximale groepsgrootte verder beperkt worden.

Lees ook: Kabinet overweegt extra coronamaatregelen: tijdelijke sluiting musea, theaters en bioscopen?

ANP/Redactie