Gezondheid

LIVEBLOG | Honderden demonstreren tegen coronaspoedwet op Malieveld • Laatste coronacijfers incompleet door ict-probleem

De tweede coronagolf stopt vooralsnog nog niet. Het aantal besmettingen blijft in rap tempo oplopen en de ziekenhuizen liggen steeds voller met coronapatiënten. Ondertussen is Nederland in een ‘gedeeltelijke lockdown’. Volg hier het laatste nieuws.

– Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op vrijdag: 10.007, dat zijn er 724 meer dan donderdag
– Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op vrijdag: 2.073, dat zijn er 70 meer dan donderdag
– Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 472, dat zijn er meer dan donderdag
– Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 6.919
– Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 17:44 – Honderden mensen demonstreren tegen coronaspoedwet op Malieveld in Den Haag

Honderden mensen hebben zich zaterdag verzameld op het Malieveld in Den Haag om te demonstreren tegen de tijdelijke coronaspoedwet.

De organisatie riep de betogers op onderling afstand te houden. Daar werd door sommige mensen gehoor aan gegeven. Mondkapjes waren niet te zien.

Eerste Kamerleden werden opgeroepen tegen ‘’de meest draconische wet ooit’’ te stemmen. De senaat buigt zich komende week over de coronawet die de plaatselijke noodverordeningen vervangt. De wet geeft de coronamaatregelen een juridische basis.

Op en rond het Malieveld is veel politie aanwezig.

Update 17:34 – Burgemeester Enschede besmet met coronavirus

Burgemeester van Enschede Onno van Veldhuizen heeft Covid-19 opgelopen. Van Veldhuizen, die ook voorzitter van de Veiligheidsregio Twente is, liet zaterdag weten dat hij behoorlijk ziek is geworden na zijn besmetting met het coronavirus.

De burgemeester werd vorig weekend verkouden en kreeg koorts. Daarop ging hij in thuisquarantaine. Maandag werd een eerste test afgenomen, waarvan de uitslag negatief was. Omdat de ziekteverschijnselen in de loop van de week verergerden, volgde een tweede test, die de besmetting met het coronavirus bevestigde.

“Nadat ik voor de eerste keer getest was, kreeg ik longontsteking en hele hoge koorts. Ik had niet verwacht dat een fitte vijftiger er zo snel en zo hard door geraakt kon worden. Kan me niet herinneren dat ik me ooit zo ziek gevoeld heb”, aldus Van Veldhuizen. “Ik spreek nu uit eigen ervaring; onderschat het virus niet! Zorg dat je er snel bij bent, wacht niet af, maar laat je testen. Luister naar je lichaam en installeer de CoronaMelder-app als je dat nog niet gedaan hebt.”

Update 17:16 – Laatste coronacijfers incompleet door ICT-probleem

De coronacijfers die zaterdag door het RIVM naar buiten zijn gebracht, zijn incompleet. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De cijfers zouden incompleet zijn vanwege een ICT-storing. Het RIVM meldde zaterdagmiddag een forse daling in het aantal nieuwe besmettingen. In het afgelopen etmaal zouden 8669 gevallen zijn gemeld. Dat aantal blijkt nu dus niet te kloppen.

Update 16:21 – Nederland stuurt 105 beademingsapparaten naar Tsjechië

Nederland stuurt 105 beademingsapparaten naar Tsjechië, waar de ziekenhuizen kampen met een grote toevloed van coronapatiënten. Oostenrijk stelt er vijftien ter beschikking. Met de dertig apparaten die de EU eerder deze week al stuurde uit de strategische medische voorraad is volledig aan de Tsjechische vraag voldaan, meldt de Europese Commissie zaterdag. Die draait op voor de kosten.

Tsjechië werd relatief beperkt getroffen door de eerste golf van het virus in het voorjaar, maar krijgt nu de volle laag. Coronapatiënten worden door buurlanden opgenomen of verpleegd in veldhospitalen, maar ook aan personeel en apparatuur is een tekort.

Update 15:09 – Aantal nieuwe coronabesmettingen nog niet bekend

Gezondheidsorganisatie RIVM komt vandaag later dan normaal met de dagelijkse update van het aantal nieuwe coronabesmettingen. Een woordvoerder vertelt aan NOS dat de cijfers nog niet allemaal binnen zijn en dat hij niet verwacht dat de cijfers voor 16:00 worden gemeld.

Update 14:16 – Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nu 2115

Ziekenhuizen hebben het afgelopen etmaal 42 coronapatiënten opgenomen. Daarmee is het totaal aantal besmette mensen dat nu in een ziekenhuis wordt behandeld opgelopen tot 2115, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Hiervan liggen er 501 op de intensive care, 29 meer dan vrijdag.

De totale bezetting op de ic’s is 932, 16 minder dan een dag eerder. Op de ic liggen 431 patiënten die geen corona hebben. Dat zijn er 45 minder dan vrijdag. De verpleegafdelingen hebben daarnaast in de afgelopen 24 uur 13 coronapatiënten opgenomen.

In de afgelopen 24 uur zijn er 40 mensen verplaatst naar ziekenhuizen in andere delen van het land. In zeven gevallen ging het om ic-patiënten, van wie twee naar Duitsland zijn overgebracht.

Het hoogtepunt van de eerste coronagolf was eind maart en begin april. Toen lagen ongeveer 1400 coronapatiënten op de intensive care en circa 2500 op een verpleegafdeling. Die aantallen zijn hoger dan nu, maar in die periode lag de reguliere zorg vrijwel helemaal stil, terwijl de ziekenhuizen nu de zorg voor anderen zo veel als mogelijk willen laten doorgaan.

Update 13:06 – Coronateststraat Breda vernield

Een coronateststraat in Breda is vernield. Dat meldt de GGD West-Brabant via Twitter. Daarnaast zouden enkele mensen voor overlast zorgen bij de teststraat. Burgemeester van Breda Paul Depla noemt het “te triest voor woorden”.

Lees meer.

Update 11:25 – ‘Grote twijfels over betrouwbaarheid infraroodthermometers’

De betrouwbaarheid van infraroodthermometers die bedrijven, winkels en horeca momenteel veel gebruiken vanwege het coronavirus wordt in twijfel getrokken. Deskundigen zeggen dat de apparaten schijnveiligheid bieden, omdat ze mensen met een verhoogde lichaamstemperatuur van 38 graden niet tegenhouden. Dat meldt consumentenprogramma Kassa (BNNVARA), dat samen met de Vrije Universiteit een steekproef heeft gedaan.

Een studente van de afdeling thermofysiologie van de VU werd ingezet om de veelgebruikte thermometers voor het tv-programma te testen. Door het dragen van thermokleding en heel hard te fietsen, was haar lichaamstemperatuur 38 graden. Ze kon dit zien op een sensor die zij tijdens de test droeg.

Samen met de studente bezochten de makers van Kassa drie locaties waar verschillende infraroodmeetsystemen bij de ingang staan. De temperatuur werd gemeten aan de hand van de traanbuis door middel van een camera, via de pols en het voorhoofd. Geen van deze systemen gaf de juiste temperatuur aan. Ze gaven 1,5 tot bijna 2 graden te laag aan in vergelijking tot de interne lichaamstemperatuur die je volgens de wetenschappers als uitgangspunt moet nemen om vast te stellen of iemand verhoging of koorts heeft.

Volgens een van de bedrijven waar de temperatuur op deze manier wordt gemeten, werken de thermometers weliswaar niet feilloos maar zijn er toch al heel wat mensen tegengehouden met koorts.

Update 10:42 – ‘Huidig coronabeleid is schade aan economie niet waard’

Hoogleraren Rudi Westendorp en Marli Huijer stellen in AD dat Nederland radicaal anders moet gaan denken over zijn aanpak van het coronavirus. Volgens hen moet Nederland over naar een akkoord waarin het redden van levens niet meer het enige belangrijke doel is.

Update 10:15 – 15.000 knuffelberen op tribunes Abe Lenstra-stadion

15.000 knuffelberen in een voetbalshirt van sc Heerenveen zitten zaterdagavond op de tribunes van het Abe Lenstra-stadion tijdens de eredivisiewedstrijd van de Friese club tegen FC Emmen. Het gaat om een symbolische actie van Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa), de voetbalclub en geneesmiddelenbedrijf MSD, waarmee ze aandacht willen vragen voor kinderen in Nederland die kanker hebben.

De drie partijen kwamen met het plan nu publiek bij het betaald voetbal vanwege de coronamaatregelen opnieuw niet welkom is in de stadions. Ook bij KiKa kunnen traditionele sportevenementen voor het goede doel niet plaatsvinden, waardoor de stichting een groot deel van de inkomsten mist die nodig zijn voor het financieren van onderzoek naar kanker.

Update 10:12 – Kerstpakket dit jaar groter en persoonlijker door corona

Het traditionele kerstpakket is dit jaar naar verwachting net even groter, uitgebreider en vooral persoonlijker dan voorgaande jaren. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl langs marktleiders binnen het kerstpakketsegment. De reden: corona.

Lees meer.

Update 09:51 – Geen restaurantrecensies meer om coronacrisis

De wekelijkse restaurantrecensies verdwijnen tijdelijk uit Het Parool. Nu de horeca opnieuw is gesloten als gevolg van het coronavirus stopt de krant voorlopig met de rubriek Proefwerk.

Volgens Judith Zilversmit, chef van de bijlage PS, kwamen er de afgelopen weken veel vragen van lezers binnen over de recensierubriek. “De rode draad was de vraag of we de horeca, zo zwaar getroffen door corona, nog wel de maat moesten nemen”, schrijft ze zaterdag in de krant. “Een begrijpelijke vraag. Toen de restaurants na de lockdown weer een tijd open waren, vond de redactie – natuurlijk is hierover hardvochtig gediscussieerd – dat het goed was de restaurants weer op de kaart te zetten. Maar nu de zaken opnieuw gesloten zijn, gooien wij Proefwerk voorlopig ook dicht.”

Recensent Gilles van der Loo gaat nu op zoek naar herinneringen die eten oproept.

Update 09:41 – Utrecht opent nieuwe opvanglocatie voor daklozen met coronaklachten

Zaterdag opent een nieuwe locatie voor dak- en thuislozen met coronaklachten aan de Koploperstraat in Utrecht. Het is niet de eerste die opent. In april van dit jaar werd er ook al een noodlocatie ingericht aan de Maliebaan. Deze moest uiteindelijk verhuizen naar Zeist, maar daar kan de locatie niet langer openblijven. Dat meldt RTV Utrecht.

Update 09:37 – ‘November wordt maand van de waarheid’

Bij drie van de zes vaccins die nu in ontwikkeling zijn, geldt november als maand van de waarheid. In die maand worden naar verwachting de eerste tussentijdse testresultaten gepubliceerd. Dat schrijft NOS zaterdagochtend.

Tot op heden zijn de enige resultaten die bekend zijn, afkomstig van voorlopige resultaten bij proefdieren en bij mensen in de fase 1 en 2-onderzoek. In dat deel van het onderzoek wordt gekeken of het vaccin zorgt voor een goede immuunrespons. Of een vaccin daadwerkelijk beschermt, wordt pas duidelijk in de praktijk.

Update 05:03 – ‘Het is de hoogste tijd voor een nationaal Corona-akkoord’

Er moet een nationaal en breed gedragen Corona-akkoord komen dat Nederland richting geeft in deze moeilijke tijd. Daarvoor pleiten filosoof Marli Huijer en hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp in een interview in het AD.

Filosoof Marli Huijer en hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp denken dat de tweede lockdown meer schade veroorzaakt dan het doel, de gezondheid van veelal oude en zieke mensen beschermen, rechtvaardigt. Westendorp: “Verantwoordt wat we nu doen de enorme schade die wordt toegebracht aan onze economie, de horeca, culturele sector, zo veel andere zorg die wordt uitgesteld?”

We zouden met elkaar het gesprek aan moeten gaan over de vraag hoe het land door de crisis moet worden geloodst, vinden de twee. Huijer: “Zet de dansleraar, de directeur van het Concertgebouw, Famke Louise, Klaas Knot van De Nederlandsche Bank en anderen met elkaar om de tafel. In Nederland zie je voortdurend peilingen en meningen. Maar een mening is iets heel anders dan de breed gedragen uitkomst van een goed gesprek.”

Update 21:20 – ‘Mondkapjesregels ziekenhuizen zijn verwarrend en onveilig’

Terwijl het kabinet werkt aan een landelijke mondkapjesplicht voor openbare gebouwen, ontbreekt het in ziekenhuizen nog altijd aan eenduidige regels. Dat is “verwarrend en onveilig”, vinden zorgbonden, beroepsorganisaties van zorgverleners en de Patiëntenfederatie. Ze roepen ziekenhuisbestuurders op de richtlijnen voor het gebruik van medische mondneusmaskers aan te scherpen. In principe moeten die voortdurend worden gebruikt door ziekenhuismedewerkers, vinden de organisaties.

“Want je moet er alles aan doen om de kans op besmetting van zorgprofessionals en patiënten zo klein mogelijk te houden”, schrijven V&VN, FNV Zorg &Welzijn, NU’91, CNV Zorg & Welzijn, FBZ en Patiëntenfederatie Nederland. “Veiligheid moet vooropstaan. Daar hoort een heldere en eenduidige afspraak over persoonlijke beschermingsmiddelen bij.”

Uitzonderingen moeten alleen mogelijk zijn als zorgprofessionals zélf oordelen dat het nodig en verantwoord is, vinden de opstellers van de brief. Hun verzoek is gericht aan de brancheorganisaties NVZ en NFU, die de ziekenhuizen in het land vertegenwoordigen.

In het huidige beleid is het van de situatie afhankelijk of ziekenhuispersoneel een mondkapje moet dragen. Dat valt volgens de zorgorganisaties niet uit te leggen. “Wat zeg je tegen de patiënt die bijkomt van een zware operatie en je vraagt waarom verpleegkundigen rondlopen zonder bescherming? Kun je dan met droge ogen zeggen dat het veilig is? Natuurlijk niet!”

Patiënten voelen zich onveilig als ze medewerkers zien zonder beschermende middelen, stellen de organisaties. Daarnaast blijft de uitval van besmette personeelsleden een groot probleem. Alle maatregelen die dit beperken, moeten worden genomen. Aan tekorten kan het niet langer liggen, schrijven de opstellers van de brief. “Want volgens het ministerie van VWS liggen de pakhuizen met beschermende middelen vol. Ook als mondmaskers preventief worden gebruikt. Ziekenhuisbestuurders, waar wachten jullie op? Er is geen dag te verliezen in de strijd tegen corona”, sluiten ze hun schrijven af.

ANP/Redactie