Gezondheid

LIVEBLOG | Minder nieuwe besmettingen gemeld, totaal aantal coronagevallen richting half miljoen

Nederland is weer terug in de ‘gedeeltelijke’ lockdown. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames lijkt al een tijdje stabiel, de vraag is de komende periode dan ook hoe de feestdagen gevierd zullen worden. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

– Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zondag: 5.407, dat zijn er 669 minder dan op zaterdag
– Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zondag: 1.933, dat zijn er 31 meer dan op zaterdag
– Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zondag: 540, dat zijn er 10 minder dan op zaterdag
– Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 8.870
– Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 14:30 – Aantal nieuwe besmettingen gedaald na dagenlange toename

Het aantal nieuwe coronabesmettingen is weer wat afgenomen. In de afgelopen dag zijn er 5.407 positieve tests geregistreerd door gezondheidsdienst RIVM, 669 minder dan op zaterdag. Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt, is zondag met 31 gestegen tot 1.933.

Lees hier meer over de laatste cijfers over het aantal besmettingen, sterfgevallen en ziekenhuisopnames

Update 11:30 – ‘Versoepelingen zijn bij deze cijfers ondenkbaar’

Met het huidige aantal nieuwe besmettingen is het ondenkbaar dat de coronamaatregelen half december versoepeld worden. Dat zegt epidemioloog Frits Rosendaal van het Leids Universitair Medisch Centrum tegen de NOS.

Het aantal nieuwe gevallen daalde de afgelopen weken scherp, maar daar kwam deze week een einde aan. “Ik vind het eng dat de cijfers stagneren op zo’n hoog niveau”, zegt Rosendaal daarover. “Met minder maatregelen dan nu, was de dalende trend in mei juist wel doorgezet.” Hij denkt dan ook dat de stagnering waarschijnlijk ligt aan het gedrag van mensen.

De laatste dagen was er zelfs sprake van een toename ten opzichte van het gemiddelde van de week ervoor. “Als de besmettingen echt gaan stijgen, gaat het aantal ziekenhuisopnames over twee weken ook weer omhoog”, vreest de epidemioloog. De druk op de ziekenhuizen daalde de laatste weken weliswaar maar dat kan volgens hem snel veranderen.

coronavirus

Update 09:45 – Komende week 500.000ste besmetting verwacht

Het aantal nieuwe coronabesmettingen stijgt niet meer zo snel als in oktober, maar komende week wordt desondanks een nieuwe mijlpaal verwacht. Dan wordt het virus hoogstwaarschijnlijk voor de 500.000ste keer bij iemand in Nederland vastgesteld. Het is vooral een symbolische grens, want het daadwerkelijke aantal besmettingen is zonder twijfel veel hoger.

De teller stond zaterdag op bijna 480.000 gevallen tot nu toe. In de afgelopen dagen kwamen er gemiddeld er ruim 5.000 positieve tests per dag bij. De laatste paar weken is dat aantal wat lager op maandagen en dinsdagen, waarna het weer toeneemt op woensdagen, donderdagen en vrijdagen.

De eerste besmetting in Nederland werd bijna negen maanden geleden ontdekt, op 27 februari. Dit was officieel dag 1 van de uitbraak. Het duurde tot 23 september (dag 210) voor het 100.000ste geval werd vastgesteld. Iets meer dan drie weken later (15 oktober) kwam het aantal al boven de 200.000 uit. Dat was op dag 232 van de uitbraak.

Daarna ging het snel. Slechts anderhalve week daarna, op 26 oktober (dag 243), werd de grens van 300.000 gevallen gepasseerd. Bijna twee weken verder werd de 400.000ste positieve test geregistreerd, op 7 november (dag 255).

De piek van de tweede coronagolf lijken we voorlopig achter ons gelaten hebben en inmiddels gaat de stijging iets minder snel. Daardoor duurt het nu ruim twee weken om nog eens 100.000 gevallen erbij te krijgen. Vandaag is dag 270 van de corona-uitbraak in Nederland.

Van 8.870 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden. Ook dat aantal zal de komende week een nieuwe mijlpaal bereiken en stijgen tot boven de 9.000. Verwacht wordt dat in de loop van volgende maand de 10.000ste coronadode in ons land zal vallen.

Lees hier meer over de laatste cijfers over het aantal besmettingen, sterfgevallen en ziekenhuisopnames

Redactie/ANP