112

'Verschrikkelijk.' Vader omgekomen zoon (39) en kleinzoon (4) probeerde hen nog te bereiken

”Je leeft intens met ze mee, maar meer kan je niet doen.” Dat vertelt Indra, een buurtbewoonster van het Gelderseplein in Arnhem. Het is voor haar en andere buurtbewoners nog altijd moeilijk te geloven wat er zich tijdens de nieuwjaarsnacht heeft afgespeeld in de portiekflat.

Buurman Hendriks had volgens Indra zijn zoon nog gebeld of ze veilig waren thuisgekomen, maar toen zat hij vast in de lift. “Later kwam hij er pas achter dat het zijn kinderen waren. Vreselijk.”

De zoon (39) en kleinzoon (4) van meneer Hendriks kwamen op 1 januari tragisch om het leven bij een liftbrand in zijn  flat. Zijn schoondochter en kleindochter liggen nog in het ziekenhuis, maar zijn wel buiten levensgevaar.

Lees ook: VIDEO: dit is de omvang van de schade na de flatbrand in Arnhem

‘Samen op school gezeten’

Indra kent het gezin goed en leeft erg met ze mee. ”De zoon heeft samen met mijn kinderen op school gezeten, samen gingen ze voetballen, van alles.” Ook kent zij de kleinkinderen van haar buurman. ”Die hebben de dezelfde leeftijd als mijn kleinkinderen, ze zaten samen op zwemles.”

Een andere buurtbewoonster heeft maar weinig woorden voor het drama. ”Het voelt alsof een deel van je lichaam weg is, zo erg is het. Ik kan het niet verwerken.”

‘Niet te bevatten’

”Het is niet te bevatten wat er met het gezin is gebeurd, het doet ontzettend veel pijn in mijn hart.” Met die woorden begint buurvrouw Henny het gesprek. Ze heeft nog zoveel vragen, zegt ze. “Je weet niet wat er gebeurd is en hoe, dat is voor nu alleen nog maar gissen.”

”Ik hoop dat ik dit nooit mee mag maken”, vertelt de ze verder. ”Het is verschrikkelijk”, vult haar man Nico aan. Volgens Henny lag er altijd wel rotzooi in de hal van de flat. ”Dat is waarschijnlijk in de fik gestoken, maar ook dat weten wij niet zeker.”

De politie kon donderdagmiddag met zekerheid vertellen dat de brand is ontstaan door een stuk vuurwerk dat op de bank in de hal was gelegd.

Lees ook: Politie: Arnhemse flatbrand ontstond door vuurwerk dat op bank was gelegd

‘Gezin vaak bij buurman’

Het gezin Hendriks kwam vaak over de vloer bij hun opa. “De buurman is buschauffeur, en wij hebben geen auto meer, dus wij stapten zo nu en dan weleens bij hem in de bus en maakten dan een praatje”, vertelt Nico.

Ook de kinderen van buurman kent het stel goed. “De zoon heeft ook nog met onze kinderen gespeeld”, vertelt Nico  verder. “De kleinkinderen van onze buurman waren ook vaak bij hun opa.”

‘Ik kan wel huilen’

“Wat als er een alarmsysteem was geweest om hen te waarschuwen voor de brand”, vraagt hij zich hardop af. “Dan waren zij misschien nog in leven. Ik kan wel huilen.”

De politie heeft woensdag twee jongens van twaalf en dertien jaar opgepakt voor de brand. Zij worden vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Lees ook: Dit is wat de jonge verdachten van de Arnhemse flatbrand te wachten staat