112

Politie: Arnhemse flatbrand ontstond door vuurwerk dat op bank was gelegd

De fatale brand in een flat in Arnhem ontstond door vuurwerk dat op een bank in de portiek van het gebouw was gelegd. Volgens de politie staat inmiddels vast dat de flatbrand is ontstaan door vuurwerk. Bewoners vertelden woensdag al aan Hart van Nederland dat het waarschijnlijk zo was gegaan.

De bank stond volgens omwonenden al een paar dagen in de portiek om gratis af te halen. Het vuurwerk lag een tijdje op de bank voordat het meubel vlam vatte. Daarna ontstond al snel een grote vlammenzee in de hal van de flat, zegt de politie na het bekijken van camerabeelden en het verhoren van de verdachten.

Lees ook: ‘Dodelijke flatbrand Arnhem werd versneld door bankstel in de hal’

In verband met de brand zijn woensdag twee jongens van twaalf en dertien jaar opgepakt. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de brand. De twee verschijnen vrijdag voor de rechter-commissaris. Die beslist dan of de twee tieners langer blijven vastzitten.

Politie sprak overlevenden flatbrand

Bij de brand in het gebouw aan het Gelderseplein in Arnhem kwamen een vader van 39 en zijn vierjarige zoontje om het leven. De lift waarin zij vastzaten kwam vast te staan door de brand.

Ook de moeder van 36 en een dochtertje van acht stonden in de lift. Zij werden zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, maar zijn inmiddels buiten levensgevaar.

Lees ook: Moeder (36) en dochter (8) buiten levensgevaar na fatale flatbrand Arnhem

De politie heeft de moeder en het dochtertje donderdag gesproken over het drama, maar wil vanwege de privacy niets zeggen over hun gezondheid.

Belangrijke getuige gezocht

Naast de gesprekken met de slachtoffers zijn ook de verdachten gehoord en hebben agenten gepraat met getuigen. De politie zoekt nog een stevige man met een Noord-Afrikaans uiterlijk die woensdag in het trappenhuis van de flat een brandweerman aansprak. Deze man kon geen Nederlands, maar weet volgens de politie misschien wel iets dat kan helpen bij het onderzoek.

Ondertussen is het voor de jonge verdachten afwachten hoe lang ze nog vast blijven zitten. Een expert in jeugdstrafrecht vertelde eerder tegen Hart van Nederland dat de jongens waarschijnlijk beschuldigd zullen worden van brandstichting met de dood tot gevolg. Als dat bewezen wordt, verdwijnen ze misschien voor een jaar achter de tralies.

Lees ook: Dit is wat de jonge verdachten van de Arnhemse flatbrand te wachten staat