112

VIDEO: dit is de omvang van de schade na de flatbrand in Arnhem

De hal ligt in puin. De muren zwartgeblakerd. Voor de ingang staan twee uitgebrande brommers. Het zijn slechts de restanten die herinneren aan het drama dat zich in de Arnhemse flat heeft afgespeeld.

Het nieuwe jaar is nog geen uur oud als het in de flat gruwelijk misgaat. Door vuurwerk ontstaat brand bij de ingang van het flatgebouw. In no-time staat de entree in lichterlaaie. Een oud bankstel, dat enkele dagen daarvoor in de hal was gezet, vat vlam en veroorzaakt een enorme rookontwikkeling. Een gezin met twee kinderen stapt op het moment van de brand in de lift. Onderweg naar huis, na een bezoek aan opa en oma.

Door de brand komt het gezin vast te zitten in de lift. Beneden hen breidt de vuurzee zich verder uit en gaat de rookontwikkeling onverminderd door. De brandweer treft de vier na het blussen van de brand aan in de lift. Bewusteloos, vermoedelijk door het inademen van rook. De 39-jarige vader en zijn 4-jarige zoontje worden direct gereanimeerd, maar het mocht niet meer baten. Zij overleden ter plekke. De 36-jarige moeder en het 8-jarige dochter worden met spoed naar het ziekenhuis. Zij liggen in zeer ernstige toestand in het ziekenhuis, maar zijn buiten levensgevaar.

Lees ook: Moeder (36) en dochter (8) buiten levensgevaar na fatale flatbrand Arnhem

Enorme schade

De schade aan het flatgebouw als gevolg van de verwoestende brand is enorm. Dat is te zien op videobeelden die donderdag zijn opgedoken. Op de beelden is de entree, hal en de trap naar de eerste verdieping te zien. Gruis, stof en glasscherven liggen bezaaid over de vloer en de treden van de trap. De muren zwartgeblakerd.

Twee jongens van 12 en 13 jaar oud zijn woensdag opgepakt als verdachten. Zij hebben de nacht doorgebracht in een politiecel en worden donderdag verder verhoord. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is donderdag een verkennend onderzoek begonnen naar de brand.