Gezondheid

Regen van kritiek op handelen van burgemeester Tilburg: 'Geen woorden voor'

Burgemeester Theo Weterings (VVD) van Tilburg gaf een vergunning voor het feest bij het Willem II stadion donderdagavond en dat bevalt veel Tilburgers bepaald niet.

Op het feest kwamen vervolgens circa 500 supporters af, die geen anderhalve meter afstand hielden en zongen, allemaal in strijd met de huidige coronaregels. Weterings vindt de ontstane toestand de verantwoordelijkheid van de feestende voetbalfans, want zij houden zich niet aan de regels, zegt hij tegen Hart van Nederland.

Lees ook: Willem II-supporters overtreden coronaregels, gemeente grijpt niet in

Op de facebookpagina van de gemeente is de kritiek op het handelen van de burgemeester niet van de lucht. “Geen woorden voor”, reageert een inwoner. “Als sterk getroffen stad in de eerste golf en dan zo niet-handelen. Dan ben je als overheid totaal ongeloofwaardig.”

“Ongelooflijk dit. Als overheden wangedrag gaan gedogen is het einde zoek”, vindt een andere Tilburger. “ZOOOOOOOOOOOOOO belangrijk is een potje ECL nu ook weer niet…”

Lees ook: Zeven arrestaties bij stadion Willem II in Tilburg

Kiezen tussen twee kwaden

Weterings legt uit dat de vergunning voor het voetbalfeest na overleg met politie en justitie is gegeven en dat het “kiezen tussen twee kwaden” was. “Als ik geen locatie had gegeven en afspraken had gemaakt over de regels die zij moeten handhaven, dan was dat feestje er toch wel gekomen, alleen dan had ik niet geweten in welk gedeelte van de stad en waar. Dan had ik mogelijk nog hele andere problemen gehad. ”

Lees ook: Burgemeester Tilburg: ‘Massale bijeenkomst Willem II-fans op plein was bewuste keuze’

‘Alleen maar verwerpelijk’

De burgemeester vindt het gedrag van de supporters “helemaal verkeerd en alleen maar verwerpelijk” en stelt dat het voor de toekomst betekent dat “er in het vervolg nog minder ruimte is voor de supporters van Willem II, en als zij zich niet houden aan de regels van corona dan zijn er geen enkele mogelijkheden meer”.

Dijkhof is ‘moedeloos’

Weterings kreeg ook van onder meer partijgenoot Klaas Dijkhof kritiek. Die zei er “een beetje moedeloos” van te worden. Als voetbalsupporters zich niet aan de coronaregels houden dan kan dat ertoe leiden dat ze niet meer in het stadion mogen komen, waarschuwt minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport). Ze vindt het gedrag van supporters in Tilburg “heel zorgelijk”.