Politiek

Boeren gaan terug naar huis na protest in De Bilt, politie pakt vijf verstoorders op

Duizenden boeren hebben woensdag in het Utrechtse De Bilt gedemonstreerd tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Aan het eind van de middag was het boerenprotest voorbij en begonnen de actievoerders aan hun terugreis.

Het boerenprotest bij de Biltse Rading verliep de hele dag rustig. Toen het drukker werd en de boeren niet overal anderhalve meter afstand hielden, werd de betoging op last van de veiligheidsregio tijdelijk stilgelegd. Toen de actievoerders beter verspreid waren over de locatie werd het programma hervat.

Lees ook: Viroloog waarschuwt boeren voor massaprotest: ‘Kans op besmetting groot’

Vijf arrestaties verricht

Later in de middag werden er vijf mensen opgepakt rond de locatie van het boerenprotest. Volgens de politie probeerden ze de demonstratie te verstoren en maakten ze zelf geen deel uit van het protest. Na de arrestatie was het even onrustig.

Rond 17.00 uur was de demonstratie afgelopen. De boeren, die uit het hele land komen, begonnen daarna beetje bij beetje aan de reis naar huis. Hierdoor kan het in de avondspits bij Utrecht drukker zijn dan normaal, waarschuwt Rijkswaterstaat.

Trekkerverbod in Utrecht

Farmers Defence Force (FDF) hield woensdag een landelijke actiedag tegen het stikstofbeleid van het kabinet. De boeren zijn onder andere boos over de veevoermaatregel die minister Carola Schouten van Landbouw wil invoeren om de uitstoot van stikstof te verminderen.

De boeren wilden aanvankelijk op trekkers naar het hoofdkantoor van gezondheidsdienst RIVM in De Bilt komen, maar de veiligheidsregio kondigde dinsdagavond een trekkerverbod af. Dat betekent dat er in de hele provincie Utrecht niet gedemonstreerd mag worden met landbouwvoertuigen.

Toch met de ‘trekker’

FDF is boos over dat verbod, maar riep boeren wel op zich eraan te houden en per auto naar het boerenprotest te komen. Om toch hun geliefde trekker een beetje bij zich te hebben, hadden veel boeren speelgoedtrekkers op het dak van hun auto gebonden.

Lees ook: Sommige boeren blijven thuis op actiedag: ‘Ik ben bang voor moeheid bij burgers’

Andere boeren bonden hooibalen op het dak van hun auto of hadden hun wagen versierd met de Nederlandse vlag. Ook spandoeken met leuzen als ‘Rutte waar ben je, jij bent aan zet! Hoe lang ga je nog door met dit kloten kabinet’ hingen aan de voertuigen.

De boeren trokken woensdagochtend in colonne per auto naar De Bilt
(Tekst gaat verder onder video)

Defensie grendelt RIVM af

De boeren demonstreerden op een aangewezen plek vlakbij het RIVM omdat ze het niet eens zijn met de manier waarop de stikstofuitstoot in Nederland wordt berekend. Defensie stuurde dinsdagavond op verzoek van burgemeester Sjoerd Potters legervoertuigen richting de gezondheidsdienst.

Lees ook: Politie bekeurt boze boeren voor langzaam rijden op snelweg

Het gaat om ongeveer zestien vrachtwagens met ongeveer veertig militairen. De vrachtwagens moeten de toegangswegen naar het RIVM blokkeren. Dat er al van tevoren blokkades werden opgesteld had te maken met de onvoorspelbaarheid van de protesten, aldus een woordvoerder van Defensie. Bij eerdere boerenprotesten in Den Haag werden ook al legervoertuigen ingezet.

ANP/Redactie