Politiek

Grote evenementen kunnen weer en scholen gaan open: dit zijn de belangrijkste versoepelingen

Mark Rutte kondigde vanavond tijdens een persconferentie nieuwe versoepelende maatregelen aan. Wel moeten Nederlanders waakzaam blijven, anders kunnen er alsnog nieuwe beperkingen worden opgelegd, aldus de premier.

Vanaf 1 juli kunnen er weer grote evenementen worden georganiseerd, maar in de praktijk zal het evenementenseizoen nog niet op die datum beginnen. Het verlenen van vergunningen duurt namelijk nog ongeveer zes weken. Grote evenementen zullen dan ook weer pas echt georganiseerd worden vanaf half augustus, denkt Rutte. Bovendien gelden er strikte regels voor grote evenement.

Lees ook: Bloedhitte op komst, maar ventilatoren kan corona verspreiden

Geen maximum aantal bezoekers

Vanaf 1 juli geldt er namelijk geen maximum aantal bezoekers meer voor winkels, musea, bibliotheken en andere locaties met doorstroom van mensen. Ook voor bioscopen, theaters en voetbalstadions geldt geen maximum. Dit is mits er vaste zitplaatsen zijn, een reservering heeft plaatsgevonden, en een gezondheidscheck vooraf is gedaan. Ook hier blijft de anderhalvemetermaatregel van kracht.

Dat betekent dat er het organiseren van bijvoorbeeld een festival nogal wat komt kijken. Daar moeten bezoekers namelijk zitten, óf er geldt een maximum van 250 man.

Onderwijs en sport

Verder kunnen de middelbare scholen na de zomervakantie weer helemaal open. Sinds juni kunnen leerlingen in het voortgezet onderwijs gedeeltelijk weer naar school onder voorwaarde dat de anderhalvemetermaatregel wordt nageleefd. De leerlingen hoeven in het aankomend schooljaar geen 1,5 meter afstand te houden. Tussen leerlingen en het onderwijspersoneel blijft die regel wel van kracht.

Sporten in groepsverband is vanaf volgende week woensdag zowel binnen als buiten weer toegestaan. Daarnaast gaan vanaf die dag ook de sportscholen weer open.

Lees ook: Sportscholen en sauna’s bereiden zich voor op opening 1 juli

Publiek in voetbalstadions

Per 1 juli is er weer publiek welkom in voetbalstadions. Wel mogen bezoekers alleen onder strikte voorwaarden naar binnen en het publiek 1,5 meter afstand van elkaar houden. Dit betekent waarschijnlijk dat clubs ongeveer een derde van hun stadioncapaciteit kunnen gebruiken.

Contactberoepen

Volgens de regels hoort iedereen anderhalve meter afstand te houden, maar in sommige beroepen is dat niet mogelijk, zoals bij hulpbehoevenden en hun begeleiders. Ook bij kappers, masseurs en rij-instructeurs wordt deze regel losgelaten, net zoals bij dansers en acteurs.

Ook kunnen sekswerkers en masseurs vanaf 1 juli weer aan het werk, zonder beperkingen. Verder kunnen sauna’s en casino’s weer open.

Lees ook: Sekswerkers willen weer: geen orale seks en alleen standjes zonder aankijken

Nachtleven en zangkoren

Discotheken en nachtclubs blijven in ieder geval tot 1 september gesloten. Spreekkoren, hard meezingen of schreeuwen is niet toegestaan.

Voor zangkoren en zangensembels worden repeteren en optreden wel weer mogelijk. Binnenkort komt het RIVM voor deze groepen met een advies.

Tekst: Redactie / ANP | Beeld: ANP