Gezondheid

Sekswerkers willen weer: geen orale seks en alleen standjes zonder aankijken

Sekswerkers in Amsterdam willen niet tot 1 september wachten om weer aan het werk te gaan. Ze hebben daarom een plan geschreven en hopen dat dat voor de overheid overtuigend genoeg is om aan hun wens te voldoen.

Volg de laatste ontwikkelingen in de coronacrisis in ons liveblog

In het voorstel staat onder meer dat zowel de sekswerker als de klant latex handschoenen en mondkapjes moeten dragen. Orale seks en zoenen is niet toegestaan en seks alleen wordt aangeboden in posities waar men met het gezicht van elkaar wegkijkt.

Illegaliteit

Red Light United, de belangenvereniging van raamprostituees op de Wallen, stelt dat het een illusie is om te denken dat sekswerk stopt vanwege de maatregelen rond het coronavirus. Sekswerkers op de Wallen krijgen momenteel financiële ondersteuning. Dat is volgens Red Light United niet genoeg om aan de hoge kosten van onder meer de huur van panden te voldoen. Daarom hebben sekswerkers vaak geen andere keus dan de illegaliteit in te gaan, aldus de belangenvereniging.

Lees ook: Anderhalve meter afstand in een bordeel? ‘Desnoods gebruiken we plexiglas met gaten erin’

“Dat sekswerkers gewoon doorgaan is een feit. Maar hoe langer het verbod duurt hoe meer de illegaliteit toeneemt met alle risico’s van dien. Wij zijn er daarom voorstander van om legaal sekswerk eerder mogelijk te maken dan 1 september. Wel moet dat gebeuren onder strengere voorwaarden”, zegt Felicia Anna, voorzitter van Red Light United.

Het protocol, dat tevens wordt gesteund door de raamexploitanten op de Wallen, is inmiddels opgestuurd.