Politiek

LIVEBLOG | Drukte op stranden, veiligheidsregio's waarschuwen voor 'zomer met veel beperkingen'

Nederland komt langzaam maar zeker uit de gedeeltelijke lockdown. Verschillende maatregelen worden langzaam versoepeld, maar er blijven maatregelen gelden om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nederland tegen te gaan. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.

  • Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen tot 5.775
  • In totaal zijn er tot nu toe 44.700 mensen in ons land positief getest op het virus.
  • De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 11.640 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
  • Er liggen op dit moment in totaal 255 coronapatiënten op de intensive care.

Update 23:30 – Liveblog gesloten

We sluiten dit liveblog voor nu. Houd hartvannederland.nl in de gaten voor nieuwe updates.

Update 23:00 – Advies: investeer veel en slim om crisis te komen

Om goed uit de coronacrisis te komen, is het belangrijk dat het kabinet veel en slim investeert en steun en vertrouwen geeft aan bedrijven, sectoren en kwetsbare groepen. Dat adviseert de Denktank Coronacrisis die op verzoek van het kabinet kijkt hoe Nederland op een evenwichtige manier een herstart kan maken uit de ‘intelligente’ lockdown.

In de denktank zitten vertegenwoordigers van onder meer kennisinstituten, planbureaus, onderwijsraad en sociale partners, onder leiding van voorzitter Mariëtte Hamer van de Sociaal-Economische Raad (SER). In Nieuwsuur zei zij dat het advies zo breed mogelijk is en dat er nog meer komen, met nog andere deelnemers.

Volgens Hamer heeft de denktank niet naar het nú heeft gekeken, maar naar de volgende fase, waarbij de trein weer echt gaat rijden. De rode draad door het advies is volgens Hamer “dat de veerkracht van de samenleving wordt opgepakt”. Het is in ieder geval niet goed om nu in deze crisistijd te gaan bezuinigen, zoals bij andere crises wel gebeurde.

De Tweede Kamer had aangedrongen op een maatschappelijk en economisch gerichte adviesclub. In de coronacrisis liet het kabinet zich tot nu toe voornamelijk leiden door virologen en medici.

Update 19:24 – Universiteiten gaan katten inspuiten met corona om besmettelijkheid te testen

Drie Nederlandse universiteiten gaan katten inspuiten met het coronavirus om te onderzoeken hoe besmettelijk de dieren zijn voor mensen. Ook worden katten onderzocht van baasjes die corona gehad hebben. Dat schrijft het AD.

“Van katten is bekend dat ze vatbaar zijn voor corona’’, stelt viroloog professor Wim van der Poel van de WUR. “Het is de bedoeling dat we gaan kijken wat voor ziektebeeld het precies brengt bij katten, of de dieren ziek worden en hoe snel en of mensen ook door katten geïnfecteerd worden.”

Update 19:11 – Burgemeester Remkes roept op: houd je aan de maatregelen

“Als we ons allemaal aan de maatregelen houden, helpen we verdergaande beperkingen voorkomen wanneer het straks écht zomer wordt”. Die oproep doet waarnemend voorzitter Johan Remkes van de Veiligheidsregio Haaglanden. Hij stelt dat donderdagavond na een zomerse Hemelvaartsdag waarop veel mensen naar buiten trokken. Op veel plaatsen in ons land werd het te druk en moest de politie ingrijpen.

Remkes roept mensen op zich in te houden en nu niet meer naar het strand of recreatiegebied te gaan. “Laten we niet vergeten dat het coronavirus nog steeds rondwaart”, zegt Remkes.

Update 18:19  – Bruls waarschuwt voor ‘zomer met veel beperkingen’

Als het de rest van de zomer net zo druk is als dat het vandaag op veel plekken was, wordt het “een zomer met veel beperkingen”. Dat zei Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, donderdagavond in Hart van Nederland.

“Wat we zien is dat het in het hele land gaat, maar op heel veel plaatsen was het te druk”, zegt Bruls. Daarom zullen in het vervolg sneller maatregelen worden genomen om drukte tegen te gaan. Bruls noemde hierbij als voorbeelden het sluiten van parkeerplaatsen of een maximum aantal bezoekers. In het uiterste geval worden te drukke plekken in zijn geheel afgesloten.

Update 17:04 – Politie ontruimd strand bij plas in Oosterbeek

De politie in Oosterbeek heeft donderdagmiddag het strand langs de plas Rosandepolder aan de Nederrijn ontruimd omdat het daar veel te druk was. Hulpdiensten konden de plas niet meer bereiken, aldus de wijkagenten op Twitter. De gemeente Renkum heeft een noodverordening afgegeven, die tot maandag van kracht blijft.

Leisurelands, beheerder van een groot aantal zwemplassen in het oosten van het land, sloot donderdag ook een aantal recreatieplassen af wegens de drukte. Onder meer het naturistenstrand bij Bussloo tussen Apeldoorn en Deventer is dicht. In Wageningen en Rhenen zijn wegen naar de strandjes in de uiterwaarden langs de Rijn afgesloten. Ook de stranden bij Nulde-Zuid en het strandeiland in Harderwijk waren te druk en gingen op slot.

De recreatiestranden van Leisurelands gingen donderdag dicht toen een maximum aantal bezoekers was bereikt. De beheerder is van plan om de stranden vrijdag weer te openen, totdat het opnieuw te druk wordt.

Update 16:53 – Aantal coronapatiënten op intensive care daalt naar 255

Het aantal coronapatiënten op intensive cares is gedaald tot 255, meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 20 minder dan woensdag.

Er liggen daarnaast 541 patiënten op de intensivecareafdelingen met andere aandoeningen dan Covid-19. Dat zijn er 14 meer dan woensdag. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: “Als de daling in dit tempo doorzet is de verwachting dat we aanstaande maandag, twee weken na het versoepelen van de maatregelen, rond de 175 Covid-patiënten op de ic zitten. De daarmee ontstane ruimte is nodig voor het hervatten van de andere zorg.”

Van de Nederlandse coronapatiënten op de ic liggen er 254 in Nederland, 20 minder dan woensdag, en 1 in Duitsland, net als woensdag het geval was.

Update 16:03 – Overvol Amsterdams park ontruimd

Het Amsterdamse Somerlust, een klein park langs de Amstel, is donderdagmiddag rond 15.00 uur volledig ontruimd omdat het er veel te druk was. In het park langs de rivier is slechts plek voor een paar honderd mensen.

Mensen konden de 1,5 meter afstand niet in acht nemen en daarom werd besloten in te grijpen: boa’s en politie ontruimden het grasveld door een lijn te vormen en de mensen te verzoeken het parkje te verlaten. Het ging er gemoedelijk aan toe en er werden niet massaal boetes uitgeschreven. Kort daarvoor werd via de luidsprekers van een voorbijrijdend politiebusje al gewaarschuwd voor een boete.

Twee weken geleden werden bij Somerlust, vlakbij treinstation Amstel, ook al honderden mensen weggestuurd. Kort na de ontruiming zochten nieuwe bezoekers de ‘rustige plek’ weer op.

In Amsterdam waarschuwde de gemeente rond 15.00 uur ook voor drukte in het Vondelpark, op het Marineterrein en bij de Bogortuin. Ook op het Marineterrein werd ingegrepen en alle bezoekers werden verzocht het terrein te verlaten. Op een speciale onlinekaart worden met stippen drukke plaatsen aangegeven.

Update 15:51 – Vier docenten Limburgse basisschool besmet met corona

Vier personeelsleden van basisschool De Veldhof in Eygelshoven, gemeente Kerkrade, zijn besmet met het coronavirus. Ze zijn in quarantaine gesteld, bevestigde Christian Hoebe, hoogleraar en hoofd infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid Limburg. Lees meer.

Update 15:11 – Duitse shoppers massaal in de rij voor merkendorp in Roermond

In het Designer Outlet Center (DOC) in Roermond is de toestroom van Duitsers donderdagmiddag zo snel toegenomen, dat het merkendorp mensen mondjesmaat moest binnenlaten. Er mogen donderdag niet meer dan 3000 mensen in het DOC rondlopen, en dat aantal was rond 14.30 uur al bereikt. Voor de ingang stonden rijen mensen te wachten tot ze binnen mochten.

Antoin Scholten, voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg Noord en burgemeester van Venlo, zei dat koopjestoeristen moeten wachten zodra er 3000 mensen binnen zijn in het DOC. Inmiddels zijn de wegen en parkeerplaatsen rond het DOC behoorlijk vol. Verkeersregelaars proberen het drukke verkeer in goede banen te leiden.

“Het is goed te doen”, zei Scholten donderdagmiddag. “De drukte is niet te vergelijken met voorgaande Hemelvaartsdagen. Maar we zijn er nog niet. Duitsers komen met Hemelvaart altijd wat later op gang.” Hij waarschuwde dat het ook komende zondag nog druk kan worden. “Alle dagen waarop in Duitsland de winkels dicht zijn, vormen voor ons aandachtspunten. Zondag wordt het dus weer spannend.”

Update 14:59 – Boetes in overvol Gronings park

De gemeente Groningen is er klaar mee. Het is zo druk in het Noorderplantsoen, dat er geen afstand gehouden kan worden. Handhavers gaan over van waarschuwen naar het uitdelen van boetes.

Update 14:52 – Moskeeën krijgen protocol voor Suikerfeest

De moskeeën in Nederland krijgen vrijdag een protocol voor het Suikerfeest van zondag en voor de periode daarna. Het Contactorgaan Moslims en Overheid heeft dat document na overleg met meerdere partijen opgesteld.

De moskeeën mogen, nu de maatregelen tegen het coronavirus worden versoepeld, in juli weer open. Het dringende verzoek van het Contactorgaan Moslims en Overheid is dan ook om het Suikerfeest dit weekeinde thuis in kleine kring te vieren.

“In het kader van de richtlijnen en adviezen van het kabinet en het RIVM, is het ook voor de Nederlandse moskeeën spannend hoe men de activiteiten in en rondom de moskee afstemt op de geldende maatregelen, versoepelingen, veiligheid en gezondheid van de moskeebezoekers”, schrijft het Contactorgaan Moslims en Overheid, die het document vrijdag tijdens een persconferentie in Den Haag toelicht.

Het Suikerfeest is het einde van de vastenmaand ramadan, die vrijdag 24 april is begonnen. In een speciale handleiding staat verder omschreven hoe moskeeën na 1 juli alles het beste weer kunnen opstarten.

Update 14:24 – Sekswerkers hebben plan om eerder dan 1 september open te kunnen

Sekswerkers in Amsterdam willen niet tot 1 september wachten om weer aan het werk te gaan. Ze hebben daarom een plan geschreven en hopen dat dat voor de overheid overtuigend genoeg is om aan hun wens te voldoen.

In het voorstel staat onder meer dat zowel de sekswerker als de klant latex handschoenen en mondkapjes moeten dragen, orale seks en zoenen niet is toegestaan en seks alleen wordt aangeboden in posities waar men met het gezicht van elkaar wegkijkt. Lees meer.

Update 14:15 – RIVM meldt 27 nieuwe doden, 13 nieuwe ziekenhuisopnames

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5775. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 27 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven.

In Nederlandse ziekenhuizen zijn 13 nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus. Lees meer.

Update 13:09 – Duitse dagjesmensen krijgen flyers met coronaregels uitgereikt

Jongeren in roze hesjes met mondkapjes en handschoenen delen donderdag in Venlo flyers uit aan Duitse automobilisten. Daarop worden de oosterburen welkom geheten (“Mooi dat u er weer bent”), maar ook verzocht zich aan de regels te houden. “Let op elkaar”, staat er te lezen. “Zo maken we samen een veilige binnenstad.”

Voor het overige was het in Venlo rond de middag gezellig druk, maar niet te druk. Iets dergelijks geldt ook voor het Designer Outlet Center (DOC) in Roermond. Ook daar viel de drukte rond de middag nog mee.

Beide steden hadden voor donderdag een grote toeloop van Duitsers verwacht, en een groot aantal maatregelen genomen om in te kunnen grijpen bij te grote drukte. Dat is vooralsnog niet nodig gebleken.

Update 12:49 – Toegangswegen naar stranden afgesloten

De Veiligheidsregio Kennemerland heeft verschillende wegen richting de kust afgesloten. Het loopt storm op de stranden van onder meer Bloemendaal, Zandvoort en Wijk aan Zee, en om de afstand te kunnen bewaren wordt nu met klem gevraagd om niet meer richting zee af te reizen.

Ook de collega’s in Zeeland raden af om naar het strand te gaan. Op de snelweg A58 en toegangswegen N57 en N59 staan files, in de richting van de verkoelende zee.

Ondertussen in Castricum:

Update 11:03 – Coronadorp voor daklozen in Den Haag bijna open, maar bewoners zijn er nog niet

Een opvang voor daklozen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus wordt vrijdag in bedrijf genomen bij het stadion van ADO Den Haag, maar er zijn nog geen besmette daklozen om op te vangen. Het ‘coronadorp’, een gezamenlijk initiatief van de voetbalclub en de organisatie Doneer een Dorp, heeft slaapruimtes en behandelzalen en wordt bemand door zowel begeleiders als verplegers.

Een woordvoerder van de Haagse wethouder Bert van Alphen, die verantwoordelijk is voor de daklozenopvang, laat weten dat er om te beginnen capaciteit is voor de opvang van tien besmette daklozen. “Er zijn nog geen mensen aangemeld”, voegt zij daaraan toe. “Van de dakloze mensen die nu in drie hotels worden opgevangen, had één persoon gezondheidsklachten die op corona kunnen wijzen, maar die persoon bleek gelukkig niet te zijn besmet.”

De maximale capaciteit van het coronadorp is vijftig personen. De gemeente Den Haag heeft na verzoeken uit Leiden, Gouda en Delft toegezegd dat besmette daklozen uit die gemeenten er ook kunnen worden opgevangen. Ook daar zijn die er vooralsnog niet.

Update 10:52 – Drukte op de wegen richting stranden en recreatiegebieden

Het warme weer verleidt veel mensen ertoe om er met Hemelvaart een dagje op uit te gaan. Vooral op de wegen richting stranden en recreatiegebieden is het druk, meldt Rijkswaterstaat. Op de snelwegen en provinciale wegen richting Zeeland ontstaan files.

Update 08:04 – Boulevards Vlissingen tijdelijk dicht voor gemotoriseerd verkeer

De Boulevards Evertsen, Bankert en De Ruyter in Vlissingen zijn op Hemelvaartsdag, tweede pinksterdag en de weekenden tot en met 1 juni gesloten voor gemotoriseerd verkeer. Voorzitter Jan Lonink van de Veiligheidsregio Zeeland heeft daartoe besloten om te voorkomen dat de boulevards volstromen met bezoekers en mensen te weinig afstand van elkaar houden.

Het ‘rondje boulevards’ in Vlissingen is een populaire route voor zowel gemotoriseerd verkeer als wandelaars en fietsers. De afgelopen tijd moesten de boulevards meerdere keren worden gesloten omdat het te druk werd. Vanwege het mooie weer en Hemelvaartsdag en Pinksteren is besloten tot het preventief sluiten van de boulevards.

Update 03:59 – Limburgse steden zetten zich schrap voor Duitse shoppers

Venlo en Roermond verwachten donderdag een grote toestroom van Duitse koopjesjagers. Traditioneel staat Hemelvaart in beide steden te boek als “Duitse Dag”, waarbij vele duizenden oosterburen komen winkelen in het Designer Outlet Center (DOC) in Roermond en de “Duitse hoek” in Venlo. Dat leidde in het verleden tot de nodige lange files vanaf de Duitse grens en verkeersinfarcten in de binnensteden.

Daar steekt de Veiligheidsregio donderdag een stokje voor wegens de coronacrisis. Het maximale aantal klanten dat het DOC in Roermond binnen mag, is vastgesteld op 3000. Wordt het te druk, dan worden straten afgezet en winkels tijdelijk gesloten. Ook in de binnenstad van Venlo kunnen straten worden gesloten, net zoals parkeergarages, als de drukte te groot wordt.

Het DOC in Roermond doet zelf via de eigen website ook een oproep aan bezoekers om liever te komen op dagen dat het minder druk is. Het DOC waarschuwt bezoekers dat ze donderdag mogelijk lang moeten wachten voor ze een winkel binnen kunnen.

De Veiligheidsregio deed in Duitse media een oproep om er géén gezellig dagje uit van te maken bij een bezoek aan Limburg. Het kan zo druk zijn, dat Duitse bezoekers onverrichter zake terug naar huis moeten, aldus deze regio.

Update 3.30 – Actievoerende boa’s bekeuren niet in Rotterdam

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in Rotterdam schrijven de komende drie dagen uit protest geen bonnen uit. De gemeente Rotterdam gaat niet in op de eis van de vakbonden om boa’s vanwege toenemende agressie te bewapenen met een wapenstok en pepperspray.

In de driehoek, bestaande uit burgemeester, politie en justitie, is wel afgesproken dat de Rotterdamse handhavers toegang krijgen tot het portofoon-netwerk van de politie. Volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb betekent dit dat de politie er in escalerende situaties sneller kan zijn.

Ook worden er werkgroepen van handhavers en politiemedewerkers opgericht om te kijken hoe het werk veiliger kan. “Daar worden boa’s niet warm van”, reageert Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse Boa Bond (NBB). De bonden bekijken dit weekend of ze de actie mogelijk verlengen.