Misdaad

Bart B. krijgt 18 jaar celstraf voor gruwelijke dood op kapster Miranda Zitman

De rechtbank in Utrecht heeft Bart B. uit Soest veroordeeld tot 18 jaar cel voor doodslag en de gruwelijke dood op kapster Miranda Zitman. Tegen de 57-jarige B. was een celstraf geëist van twintig jaar voor het doden en vervolgens in stukken zagen en kwijtmaken van het lichaam van zijn ex-partner.

B. heeft bekend dat hij het lichaam in stukken heeft gezaagd, maar verklaarde dat Miranda is omgekomen door een val van de trap. Dat gelooft de rechtbank niet. Vervolgens heeft hij het lichaam van Zitman “op een gruwelijke manier verminkt en weggemaakt”. Dat zou eind december 2018 zijn gebeurd. Kort na haar dood, waarschijnlijk dezelfde dag al. Vervolgens haalde B. meer dan een ton van de spaarrekening van zijn ex.

Canada

De kapster stond op het punt naar Canada te vertrekken om haar ex-vriend te bezoeken. Ze hadden sinds kort weer contact. De relatie met B. was kort daarvoor na twintig jaar gestrand maar ze woonden nog wel samen in hun huis in Soest.

Lees ook: ‘Moordverdachte kapster liet haar familie geloven dat ze nog leefde’

Na haar dood heeft B. tegenover familie en vrienden maanden gedaan alsof Miranda nog leefde en elders een nieuw leven wilde beginnen. Hij stuurde uit haar naam mailtjes en berichten – ook naar haar moeder. Hij ging zelfs wekelijks bij zijn voormalig schoonmoeder eten. Volgens de rechtbank heeft B. daarmee hij het “onderzoek naar haar verdwijning gefrustreerd en haar nagedachtenis ernstig bezoedeld”, oordeelt de rechtbank. “Hij heeft hen al die maanden keihard voorgelogen.” In april werd hij gearresteerd.

Lichaam in stukken gesneden

B. ontkent Miranda te hebben gedood, maar geeft wel toe dat hij haar lichaam in stukken heeft gesneden. “Ik had 112 moeten bellen”, zei hij daarover tijdens de behandeling van de zaak. Waarom hij dat niet deed, wist hij niet precies.

Lees ook: Verdachte in stukken snijden kapster Miranda: ‘Ik had de politie moeten bellen’

Haar romp werd in een koffer langs het water in Amsterdam gevonden. Haar hoofd en armen in de tuin van de woning in Soest. De benen zijn nog altijd niet gevonden.

Vrijgesproken van moord

 

De officier van justitie had de maximale straf van twintig jaar gevangenis geëist. Maar daar ging de rechtbank niet in mee. Voor doodslag geldt een maximum van vijftien jaar en de overige feiten waaraan B. schuldig is bevonden wegen niet zwaar genoeg voor een verhoging met vijf jaar, zei de rechter.

B. werd vrijgesproken van moord, omdat het volgens de rechtbank niet is vast te stellen of hij een vooropgezet plan had om haar te doden. Evenmin is het zeker dat hij Miranda doodde met het oogmerk om haar rekening te plunderen.