Misdaad

'Moordverdachte kapster liet haar familie geloven dat ze nog leefde'

De 56-jarige Bart B. uit Westzaan stal volgens het Openbaar Ministerie meer dan 100.000 euro van kapster Miranda Zitman. De man zou Miranda hebben vermoord en haar lichaam in stukken hebben gehakt. Ondertussen liet hij haar familie geloven dat ze nog leefde.

Miranda’s romp is in januari 2019 in een koffer aangespoeld aan de Zuider IJdijk in Amsterdam en andere lichaamsdelen zijn begraven in haar tuin in Soest. Die vond de politie in april nadat Bart B. zich meldde.

B. liet familie Miranda Zitman geloven dat ze nog leefde

Vermoedelijk is de kapster, die jarenlang een kapsalon in de Jordaan had, op 28 december 2018 gedood in Soest. Daarna werd ze tot april 2019 vermist. In de rechtbank werd donderdagochtend duidelijk dat het OM er vanuit gaat dat Bart B. 116.000 euro van Miranda naar zijn eigen rekening overmaakte. Het is nog onduidelijk of dat voor of na haar dood gebeurde.

B. (56) en Miranda (52) hadden een relatie. Na haar dood, heeft B. volgens het OM maandenlang onder haar naam contact gehad met haar familie en vrienden. Hij liet haar familie en klanten weten dat Miranda naar het buitenland vertrok.

“Ik ben om privé redenen gestopt met mijn kapsalon in Soest en zal ook niet meer komen knippen in Amsterdam”, stond in een brief gericht aan haar klanten. “Ik zal voor langere tijd in het buitenland zijn, waar ik een nieuwe zaak ga opzetten. Helaas moet ik alle afspraken die al gemaakt zijn voor 2019 bij deze annuleren.”

Door de berichten die B. stuurde in naam van Miranda, heeft haar familie nog maandenlang gedacht dat zij leefde.

Bart B. spreekt over noodlottig ongeval

Bart B. werd in april 2019 aangehouden, nadat hij zichzelf bij de politie meldde. Zijn vriendin was toen al maandenlang vermist. Waarschijnlijk heeft hij haar eind december gedood. Nog steeds zijn er enkele lichaamsdelen vermist.

De verdachte zei in een eerdere zitting dat hij zijn partner onderaan de trap had gevonden. “Daarna heb ik verkeerd gehandeld”, verklaarde hij. Volgens de officier van justitie is er geen enkele verklaring die dat verhaal kan ondersteunen.

Lees ook: ‘Verdachte moord op kapster Miranda Zitman heeft ook haar geld gestolen’