Misdaad

Verdachte in stukken snijden kapster Miranda: 'Ik had de politie moeten bellen'

Bart B., de man die ervan wordt verdacht zijn 52-jarige vriendin te hebben gedood en haar lichaam in stukken te hebben gesneden, ontkent in alle toonaarden. Ook wil hij op veel belangrijke vragen geen antwoord geven.

Dat zei de officier van justitie maandag in de rechtbank in Utrecht. “Het is niet uit te leggen aan de nabestaanden dat hij op belangrijke punten zwijgt.” Zo weet de familie nog steeds niet waar de benen van het lichaam van Miranda zijn en wat er precies met haar gebeurd is.

B. wilde alleen kwijt dat hij Miranda “onder de trap had gevonden. Daarna heb ik verkeerd gehandeld door niet de politie te bellen.”

Lees ook: ‘Vermoorde kapster Miranda uit Soest wilde van haar relatie af’

De 56-jarige B. werd afgelopen april aangehouden. Miranda was toen al maandenlang vermist. Waarschijnlijk heeft B. haar eind december gedood.

Delen van het lichaam van de vrouw werden dit jaar op verschillende plaatsen gevonden, haar romp in een koffer langs het water in Amsterdam en andere delen in de tuin van de woning van B. in Soest. Haar benen zijn mogelijk in hockeytassen gedumpt, vermoedelijk ook in het Amsterdam-Rijnkanaal.

Zwijgrecht

Aanvankelijk legde B. verklaringen af, maar daar is hij mee gestopt. Hij beriep zich op zijn zwijgrecht na 48 uur verhoord te zijn. Zijn advocaat liet in het midden of hij nu wel weer met de politie gaat praten.

De zaak is nog niet inhoudelijk behandeld, dat zal niet eerder dan volgend jaar gebeuren. In oktober is de tweede pro-formazitting. Het onderzoek is nog niet afgerond, liet de officier van justitie weten.

Lees ook: Vaste klanten over vermiste Miranda uit Soest: ‘Intelligente, hardwerkende vrouw’

B. wordt binnenkort opgenomen in het Pieter Baan Centrum, voor onderzoek naar zijn psychische gesteldheid. Hij vertelde de rechter daar graag aan mee te willen werken.

‘Onvoorstelbaar’

Een vriendin van Miranda vertelde na de rechtszaak heel graag te willen weten wat er met haar gebeurd is. “Ik kende haar al bijna dertig jaar en wil dolgraag weten wat er precies gebeurd is. Het is onvoorstelbaar dat ze er niet meer is”, vertelt ze. “We zijn er niet bij geweest, dus het is allemaal speculeren.”