Opmerkelijk

Steeds vaker zorgen aso's voor overlast tijdens vliegreis

Het aantal reizigers dat zich tijdens een vliegreis of op een luchthaven misdraagt neemt flink toe. In 2020 vonden er al 25 incidenten plaats waarbij sprake was van geweld, negeren van aanwijzingen van cabinepersoneel, roken aan boord en het negeren van de mondkapjesplicht.

Dat blijkt uit cijfers van de Koninklijke Marechaussee (KMar), opgevraagd door De Telegraaf. “Wij zien ook echt een forse stijging in asociale gedragingen,” verklaart KMar-woordvoerder Robert van Kapel aan de krant.

“Heel 2019 telden we 42 van dit soort incidenten,” gaat Van Kapel verder. “Maar dat we nu al op 25 zitten met veel en veel minder reizigers gezien de coronapandemie zegt alles over de ernst van de situatie.”

Lees ook: Aantal passagiers met corona op Schiphol flink gestegen

Vechtpartij in KLM-vliegtuig

In de laatste week van juli gaat het aan boord van een KLM-lijnvlucht van Amsterdam naar Ibiza nog fout. Twee beschonken reizigers misdragen zich zodanig dat er een vechtpartij ontstaat tijdens de vlucht. Medereizigers helpen het personeel de mannen in bedwang te krijgen. Beelden van de knokvlucht gingen daarop viral.

Tekst gaat verder onder de video.

Lees ook: Ramon zat op vechtvlucht Ibiza: ‘Achter mij barstte het los’

Gedrag reizigers onacceptabel

Volgens KMar-woordvoerder Van Kapel is het gedrag van een deel van de reizigers onacceptabel. “Te midden van gezinnen met kinderen en mensen met vliegangst misdragen sommige reizigers zich soms zodanig, dat dit diepe sporen achterlaat bij medereizigers.”

“Ook komt het regelmatig voor dat we passagiers van boord moeten halen omdat ze niet willen voldoen aan het dragen van een mondkapje”, zegt de woordvoerder. “Als passagiers de richtlijnen niet volgen, dan riskeren ze boetes van honderden euro’s. Het is erg teleurstellend dat sommige personen denken deze regels in de wind te kunnen slaan. Maar in deze tijd staat de gezondheid voorop.”

Verplichte alcoholtest op luchthavens

Reisorganisaties zien ook een toename van het aantal incidenten. Een TUI-woordvoerder pleit voor maatregelen. “Een verplichte alcohol- en drugstest op luchthavens kan dit groeiende probleem van notoire lastpakken sterk verminderen.” Hij wijst erop dat bemanningen passagiers die onder invloed zijn al kunnen weigeren bij het instappen. Cabinebond VNC zegt extra alert te zijn op het stiekem drinken van taxfree drank.

Redactie/ANP