Gezondheid

Voor de vierde dag op rij minder nieuwe coronabesmettingen gemeld

De daling in het aantal nieuwe coronabesmettingen zet door. In de afgelopen dag zijn er bij gezondheidsdienst RIVM 4.320 positieve tests geregistreerd, bijna 550 minder dan op maandag.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog

Dat betekent dat het aantal nieuwe gevallen voor de vierde dag op rij is gedaald. Maandag werden er 4.867 positieve tests geregistreerd bij het RIVM. Vorige week liep het aantal nieuwe besmettingen gestaag op, maar sinds het weekend is er weer een daling ingezet.

Die daling is volgens het kabinet nog niet groot genoeg, zegt politiek redacteur Tomas Riemens. ”Vooral de zorgministers, minister Van Ark en minister De Jonge, vinden nog steeds dat er iedere dag veel te veel besmettingen bijkomen. De aantallen zullen eerst verder moeten dalen, voordat er weer gesproken kan worden over extra versoepelingen.”

Bovendien is het kabinet erg voorzichtig. ”Rutte en De Jonge herhalen keer op keer dat ze dat in de zomer te snel de teugels hebben laten vieren”, legt Riemens uit. ”Binnen het kabinet vrezen ze dat verder versoepelen een verkeerd signaal afgeeft, helemaal nu er nog steeds zoveel corona-patiënten in de ziekenhuizen liggen.”

Forse stijging coronadoden

De grootste coronabrandhaard van het land is Amsterdam. Daar zijn in de afgelopen dag 228 nieuwe gevallen bijgekomen. De hoofdstad wordt gevolgd door Rotterdam (201), Den Haag (116), Tilburg (11o), Eindhoven (76) en Utrecht (71).

Lees ook: Vanavond nieuwe corona-persconferentie, dit kun je verwachten

Het aantal geregistreerde coronadoden steeg in het afgelopen dag met 88. Dat wil echter niet zeggen dat al deze mensen in het laatste etmaal zijn overleden, sterfgevallen worden soms met vertraging doorgegeven aan het RIVM. De laatste twee dagen ervoor waren het er 45.

Iets meer ziekenhuisopnames

In de afgelopen dag zijn er in totaal 294 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Op dit moment liggen er in de ziekenhuizen 2.146 mensen die corona hebben. Dat zijn er zestien meer dan een dag eerder.

Bekijk video: Meekijken op de corona-afdeling van het Franciscus tijdens tweede golf

Van de opgenomen coronapatiënten liggen er 576 op de intensive care, drie meer dan op maandag. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt verder dat er in het afgelopen etmaal negentien coronapatiënten zijn overgeplaatst, waarvan vier ic-patiënten.

Redactie/ANP