Politiek

Petitie VMBO Maastricht al ruim 10.000 maal getekend

Al meer dan tienduizend mensen hebben een petitie aan minister Arie Slob van Onderwijs ondertekend om de eindexamenleerlingen van VMBO Maastricht alsnog hun diploma te geven. De petitie werd zaterdag online gezet. De ondertekenaars zijn het niet eens met het ongeldig verklaren van de examens door de minister.

De 354 leerlingen van VMBO Maastricht zijn volgens de ondertekenaars het slachtoffer geworden van een school die ”ernstig heeft gefaald”. Leerlingen hebben volgens de ondertekenaars zichzelf voorbereid op de landelijke examens om die vervolgens met succes af te ronden. Dit ondanks het falen van de school en ”met een zelfstandigheid vergelijkbaar met hogere opleidingsniveaus”.

Lees ook: Gedupeerde VMBO’ers: ‘Ik dacht dat het een grap was’

Volgens de ondertekenaars is een examen niet bedoeld om te om te controleren of de school alle verplichtingen is nagekomen, maar om te toetsen of de leerling de lesstof beheerst. Om die reden moet de minister het diploma toekennen, zodat iedereen verder kan, vinden zij.

Het examen bestaat uit twee delen: een schoolexamen en een landelijk examen. Die twee samen leiden bij goed resultaat tot een diploma. Maar het schoolexamen deugde niet. Volgens minister Arie Slob hadden de leerlingen daarom niet mee mogen doen aan het landelijk examen. Per leerling wordt nu bekeken welke vakken voor het schoolexamen nog ingehaald moeten worden.

Lees ook: Ouders schakelen advocaat in voor eindexamen-debacle Maastricht

Advocaat

Ouders van de 354 gedupeerde leerlingen hebben nu advocaten ingeschakeld om te kijken wat de mogelijkheden zijn om het examen toch geldig te laten verklaren. Tot die tijd zitten honderden leerlingen in onzekerheid over examenreizen, vervolgopleidingen en bijbaantjes.