Politiek

Gedupeerde VMBO'ers: 'Ik dacht dat het een grap was'

Ouders en leerlingen van het VMBO Maastricht zijn boos en verdrietig. Ze wisten al lange tijd dat de school er een rommeltje van maakte. Dat de eindexamens nu ongeldig zijn verklaard vinden zij onvergeeflijk.

“Ik dacht dat het een grap was, maar helaas was dat niet zo”, vertelt Amber, die een zware operatie heeft uitgesteld tot na de examens. “Ik voel me zwaar klote, ik kan het niet zachter uitdrukken.”

Lees ook: Ouders schakelen advocaat in voor eindexamen-debacle Maastricht

Het examen bestaat uit twee delen: een schoolexamen en een landelijk examen. Die twee samen leiden bij goed resultaat tot een diploma. Maar het schoolexamen deugde niet. Volgens minister Arie Slob hadden de leerlingen daarom niet mee mogen doen aan het landelijk examen. Per leerling wordt nu bekeken welke vakken voor het schoolexamen nog ingehaald moeten worden.

Advocaat

Ouders van de 354 gedupeerde leerlingen hebben nu advocaten ingeschakeld om te kijken wat de mogelijkheden zijn om het examen toch geldig te laten verklaren. Tot die tijd zitten honderden leerlingen in onzekerheid over examenreizen, vervolgopleidingen en bijbaantjes.