Opmerkelijk

Ouders schakelen advocaat in voor eindexamen-debacle Maastricht

Van Dijk c.s. Advocaten gaat namens de ouders en de leerlingen van het VMBO Maastricht kijken wat de mogelijkheden zijn om de leerlingen toch hun examen te laten halen. Vrijdag kregen 354 examenleerlingen tijdens een verhitte bijeenkomst te horen dat hun diploma niet geldig was. De school had fouten gemaakt bij de schoolexamens in aanloop naar de landelijke eindexamens en daarom waren die uiteindelijk ongeldig.

De woede en ongeloof zijn daags na het verschrikkelijke nieuws nog groot. Denk je klaar te zijn met school, moet je in het ergste geval een jaar overdoen. “Zover hopen we het niet te laten komen”, meldt advocaat Wouter Geerts, die met zijn team namens een aantal leerlingen en hun ouders optreedt. “We gaan eerst kijken of het mogelijk is om de examens toch nog geldig te laten zijn, dat is de uitdrukkelijke wens van de ouders.”

Lees ook: Leerlingen en ouders woedend over ongeldig verklaarde examens

Voor leerlingen is dat het belangrijkst, omdat ze voelen dat zij opdraaien voor de fouten die school heeft gemaakt. Daarom moet de school de situatie oplossen. “Als het niet lukt de examens toch geldig te laten zijn, moet school ervoor zorg dragen dat de fouten worden rechtgetrokken in de zomer.” Dus leerlingen zouden in de zomer de kans moeten krijgen de examens alsnog te halen om zo te kunnen beginnen aan hun vervolgopleiding.

Schadevergoeding

Vervolgens – en dat noemt Geerts versie twee van het plan –  komt er mogelijk een procedure rond schadevergoedingen. “We gaan voor de eerste opties. Maar er blijft natuurlijk een probleem met geboekte vakanties die geannuleerd moeten worden, examenfeestjes die niet doorgaan, onderwijsmateriaal dat is aangeschaft. Maar nogmaals, dat is niet de eerste insteek. Nu moeten de leerlingen eerst geholpen worden.”