Dieren
30 mrt 2020, 18:28
Dat we allemaal zo veel als mogelijk thuis moeten blijven vanwege het coronavirus weten we wel. Dus: sporten op de club gaat ook even niet. Maar hoe zit dat met de manege? Wie zorgt er nu voor de paarden? Worden die aan hun lot overgelaten? We kunnen je geruststellen: gelukkig is dat laatste niet het geval. Maar veel vragen zijn er wel. Je mag immers niet meer bij de sportclub komen. Maar wel op een manege? Als je daar zelf een eigen paard hebt, dan mag dat wel. Uiteraard moet je dan wel de juiste veiligheidsmaatregelen opvolgen, bijvoorbeeld de 1,5 meter afstand houden van andere mensen.
Natuurlijk mag het personeel ook de paarden nog verzorgen, mits ze voorzichtig zijn en niet te dicht bij ander personeel in de buurt komen. Regels zoals voor ieder ander, dus. Duidelijk en logisch dat er een uitzondering is voor maneges, zou je zeggen. Maar toch krijgt de overkoepelende Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS) nog veel vragen. Haike Blaauw, directeur van de FNRS, zegt dat ze zeven dagen per week bezig zijn met het beantwoorden van telefoontjes van leden. "De vragen zijn zeer uiteenlopend. Mensen bellen met zorgen, maar ook voor advies. Ook hebben we veel contact met onze buurlanden" aldus Blaauw. Maar waarom zou deze Nederlandse federatie vragen krijgen uit het buitenland? "Er belde iemand uit België, die een paard heeft vlak over de grens in Nederland. Of hij nog wel naar zijn paard toe mag" was de vraag. Lees ook: Drone tegen corona vliegt vandaag boven Overijssel Hij maakt zich hard voor de sector en deelt enkele geruststellende woorden. "Stel dat er zelfs een volledige lockdown komt. De verzorging van dieren moet gewoon door kunnen gaan. Dus dierenartsen, hoefsmeden en medewerkers moeten toegelaten worden. Een paard dat helemaal stil blijft staan kan koliek krijgen. Iets dat dodelijk kan zijn voor ze. Wij bepleiten dat verzorging op de manege noodzakelijk is, op basis van wetenschappelijk onderzoek." Blaauw benadrukt dat het wel dat het van groot belang is dat iedereen de richtlijnen van de overheid goed opvolgt.
Natuurlijk is niemand blij met de situatie. Maar in Lelystad balen ze extra hard. Manege Lelystad kreeg eind vorig jaar namelijk te maken met het rhinovirus, dat voor een dodelijke ziekte kan zorgen. Vijf paarden gingen er toen aan dood. Door een kordate aanpak wisten ze de lokale crisis te overwinnen. Ook is de manege financieel gezien weer boven Jan. Maar de opluchting was maar van korte duur. Want ook zij hebben nu te maken met het coronavirus. Tot nu toe mogen de paardeneigenaren die hun dier op de manege hebben staan nog langskomen. Maar stel dat dat niet meer zou mogen? "Dan moeten we met vijf medewerkers ruim 90 paarden verzorgen" zegt medewerkster Mirjam. Lees ook: Bijna duizend coronapatiënten op ic, 'half april vermoedelijk 2500 patiënten' En dat is een hele klus. De paarden moeten naast eten en drinken en uiterlijke verzorging, ook regelmatig een rondje kunnen lopen. Een zware klus voor die paar medewerkers, mocht het zover komen. Momenteel is het ook al een stuk moeilijker, want de helft van het personeel zit thuis en de paardeneigenaren moeten voldoende afstand houden als ze op bezoek komen. Dat vergt zorgvuldige planning.
Waar het coronavirus ook voor ernstige problemen zorgt, is bij de paardenexport. Een actueel probleem, aldus de FNRS. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft momenteel geen certificaten af om paarden te exporteren naar het buitenland. De prioriteiten liggen momenteel elders. Dit is een groot probleem voor de sector. De FNRS en andere betrokkenen uit de paardenwereld zijn druk met de overheid in overleg om hier iets aan te doen. Het gaat om grote getallen bij de Nederlandse paardenexport: per jaar gaat er een paar honderd miljoen in om. Paardenexporteur Aniek van Santvoort liet in januari al aan Hart van Nederland weten veel geld kwijt te raken door de coronacrisis. Ze heeft de 77 paarden nog steeds in quarantaine staan. Iets dat ze gelukkig nog wel even vol kan houden. Maar de NVWA heeft vrijdag laten weten dat er geen nieuwe quarantaines mogen worden ingesteld en dat bestaande niet zullen worden verlengd. Lees ook: Paardenexporteur Aniek verliest bijna 2000 euro per dag door het coronavirus En dat laatste zou een zeer groot probleem kunnen vormen voor Aniek. Mocht er in de nabije toekomst toch weer geëxporteerd kunnen worden, dan moet ze al haar paarden weer opnieuw in quarantaine plaatsen. En dat brengt veel kosten met zich mee. Zo'n 1000 euro per paard. "We hebben de NVWA gevraagd een uitzondering voor ons te maken. We gaan het zwaar krijgen als we de bestaande quarantaines niet kunnen verlengen" zegt Aniek. Ook staat haar telefoon roodgloeiend. "Omdat wij al acht weken in deze situatie zitten, bellen andere bedrijven ons nu om om tips te vragen. Bedrijven die bijvoorbeeld naar Amerika exporteren. Die vragen dan hoe wij het de afgelopen tijd hebben gedaan!"
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.