Dieren

Paardenexporteur Aniek verliest bijna 2000 euro per dag door het coronavirus

De wereld is in de ban van het coronavirus. Inmiddels vallen er 213 doden te betreuren, bijna 10.000 mensen zijn besmet. Gisteravond heeft de WHO dan ook besloten de internationale noodsituatie uit te roepen. Een enorm lastige situatie voor mens… én dier. Aniek van Santvoort uit Hilvarenbeek exporteert paarden en kan erover meepraten.

Aniek is de grootste in Nederland als het aankomt op paardenexport. Acht man personeel in dienst, meerdere stallen waar paarden in kunnen staan terwijl ze wachten op transport. Maar nu zitten de stallen vol. Ramvol. Maar de dieren blijven waar ze zijn, omdat er nagenoeg geen vluchten meer naar China gaan. En dat kost geld. Véél geld.

Paarden met Lufthansa

Iedere dag geeft Aniek ongeveer 25 euro per paard uit aan voer en quarantainekosten. Een aantal dieren staat namelijk in afzondering, zodat ze niet meer besmet kunnen worden. “We hebben nu een groep van 48 paarden en een groep van 29 paarden staan”, zegt Aniek. Een snelle rekensom leert dan dat het een kleine 2000 euro per dag kost. Zónder dat de paarden dus de deur uitgaan.

Lees ook: Wat heeft het coronavirus te maken met Corona bier

De bottleneck zit ‘m bij de luchtvaart. Omdat Lufthansa niet meer vliegt, kan Aniek haar transporten niet meer laten uitvoeren. Geen nieuwe dieren en een stal vol. Wie gaat dat betalen? “Ik ben bang dat dat onder het ondernemersrisico gaat vallen. Ja, ik loop een hoop geld mis. Kijk, we verkopen hier geen schoenen. Die eten namelijk niet,” verzucht Aniek.

Foto ter illustratie: ANP