Dieren
2 mei 2022, 23:19
Schapenhouders uit Gelderland kunnen vanaf deze week gebruik maken van een uitgebreide subsidieregeling van de provincie om de zwervende wolf weg te houden. Op die manier kunnen bijvoorbeeld rasters worden aangeschaft om andere dieren te beschermen tegen aanvallen van wolven. Maar voor veel boeren voelt de nieuwe regeling als een wassen neus.
De regeling gold tot nu toe alleen voor de Noord-, Midden- en Zuidwest-Veluwe, de vastgestelde leefgebieden van de wolf. Al lange tijd wordt er geroepen om een subsidieregeling voor schapenhouders die buiten het leefgebied van de wolf te maken krijgen met zwervende wolven, wolven ontdekken vooral in het najaar de omgeving buiten hun leefgebied.
Teun Achterkamp is betrokken geweest bij het opzetten van de subsidieregeling. Hij legt uit dat je niet zomaar in aanmerking komt voor de regeling. "Je moet wel een boer zijn buiten de vastgestelde wolfgebieden van de provincie", vertelt hij. Zwervende wolven worden in steeds meer delen van Nederland gezien. Naast Gelderland is de wolf inmiddels ook gespot in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht en zelfs in Zeeland. "De regeling geldt dan alleen als de wolf of wolven ook echt rond blijven hangen in het nieuwe gebied."
Boeren kunnen pas aanspraak maken op de regeling als er een wolf is gespot in de omgeving dus hoe ideaal is de regeling? "Boeren kunnen zelf ook al veel doen, om hun dieren te beschermen tegen de wolf", vindt Achterkamp. Dat is nu het enige dat boeren buiten de Veluwe kunnen doen. "Een zwervende wolf kan per nacht wel tientallen kilometers lopen, daar valt niet op voor te bereiden."
Is een subsidie voor wolfwerende materialen voor boeren die mogelijk te maken krijgen met ronddolende dieren dan geen optie? "Nee. Tenminste, nu nog niet. Dat is een keuze van de landelijke en provinciale politiek. Wel kunnen mensen die geen geld hebben voor wolfwerende maatregelen als zelf inventief aan de slag met de bestaande rasters, vindt Achterkamp.
Opvallend is dat er op de Veluwe zelf niet veel gebruik werd gemaakt van de regeling. Dat gegeven is een doorn in het oog van Wilbert Verriet, schapenhouder in het Gelderse Erlecom. Hij zou het liefst gelijk gebruik maken van de subsidieregeling, zonder te wachten op de komst van de wolf. "Het is leuk uitgedacht vanachter de computer, maar hier hebben we praktisch niets aan," begint Verriet. "We zijn vanuit sector weinig tot niet betrokken geweest bij deze regeling."
Zelf bang voor de wolf is hij niet maar wel vreest hij voor de dag dat hij schapenkadavers gaat vinden in de wei, "dat houd ik toch constant in mijn gedachten." Naast het gruwelijke leed voor de dieren zit Verriet er niet op te wachten en zou graag onder de regeling willen vallen: "We zitten hier vlakbij de Duitse grens dat is toch waar de wolf vandaan komt. Met deze nieuwe regeling moeten er eerst twee aanvallen plaatsvinden voordat je er aanspraak op kan maken. Dat geld zou je kunnen investeren in wolfwerende raster, intussen kan de wolf zijn gang blijven gaan."
De toekomst ziet Verriet voorlopig somber in: "We gaan nog veel problemen krijgen met de wolf. De leefgebieden worden steeds kleiner voor de wolf dus de aanvallen gaan er zeker komen, ik zit er écht niet op te wachten."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.