Terug

Volg Hart van Nederland

Facebook verwijdert officiële video 'Wappie' van Youp van 't Hek: 'In strijd met de richtlijnen'

Facebook verwijdert officiële video 'Wappie' van Youp van 't Hek: 'In strijd met de richtlijnen'

Milieu en Gezondheid

24 dec 2020, 15:15

Youp van 't Hek toverde zijn kersthit 'Flappie' afgelopen zaterdag in tv-programma Even Tot Hier speciaal voor 2020 om tot 'Wappie'. De nieuwe versie van het liedje werd al snel een hit op internet, maar Facebook heeft besloten dat de video niet door de beugel kon. De clip is van de officiële Facebook-pagina van Even Tot Hier verwijderd. Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog Niels van der Laan en Jeroen Woe, het presentatieduo van Even Tot Hier, delen op hun Facebookpagina een screenshot waarin duidelijk wordt dat Facebook de video van 'Wappie' heeft verwijderd. Volgens de melding zou het liedje in strijd zijn met de richtlijnen van het sociale medium. "Vrij belachelijk dit...", concluderen de cabaretiers. (Tekst gaat verder onder Facebook-bericht) Een woordvoerster van omroep BNNVARA bevestigt aan Hart van Nederland dat het gaat om de video die op het officiële kanaal is gepost. Het filmpje zou tegen de 'community-richtlijnen' ingaan, zo gaf Facebook aan in een melding. "We vinden het heel jammer, juist omdat veel mensen zich in het liedje herkennen", aldus de zegsvrouw.

Nieuwe tekst op 'Flappie'

Youp van 't Hek voorzag 'Flappie' van een satirische tekst over mensen die tegen de coronaregels zijn. In het liedje is het nog steeds kerst, alleen is nu niet een konijntje de hoofdrolspeler, maar een "viruswappie". Het lied haakt in op de coronacrisis en de maatregelen die daarmee gepaard gaan. "Maar bij wappie, die gekke viruswappie. Veel visite, want hij wist toch dat hij geen corona kreeg." Lees ook: Brandweer speurt in Hofvijver naar verloren protestpan: 'Symbool van het tegengeluid' Facebookvolgers van Van der Laan en Woe reageren verongelijkt op het verwijderen van de video. "Wát is dan in strijd met wélke richtlijnen", laat een van hen weten. "Belachelijk, te zot voor woorden." Een ander stelt: "Zijn ze bij Facebook nou helemaal 'wappie' geworden?" Het bewuste clipje is veelvuldig geplaatst op Facebook. Op dit moment lijkt slechts één video verwijderd, dus wie even verder zoekt, zal de video zonder moeite gewoon vinden. Zo is de clip ook nog te bewonderen op de Facebook-pagina van BNNVARA. Alle geposte 'Wappie'-video's op Facebook bij elkaar zijn goed voor tienduizenden views. Waarom deze specifieke video 'in strijd met de richtlijnen' zou zijn en andere versies van dezelfde clip niet, is niet duidelijk. Een woordvoerder van Facebook geeft desgevraagd aan dat er een scala aan oorzaken ervoor kan zorgen dat een specifieke video of post wordt verwijderd.

Wappie van Youp van 't Hek op YouTube

De video is buiten Facebook te vinden via andere kanalen als Twitter en YouTube. Op het laatstgenoemde platform kon het liedje sinds 19 december al rekenen op ruim 1,3 miljoen views. Onder de video klinken veel lovende reacties, maar ook tegengeluiden. "Had 'Schaapie' passender gevonden, de kudde die zich vrijwillig naar de slachtbank laat leiden. Als dit nu nog grappig is, ben je hopeloos verloren," besluit ene 'earthlings are strange'. Beeld: screenshot YouTube

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.