Terug

Volg Hart van Nederland

'Bel niet met je huisarts voor vrijstelling van mondkapjesplicht'

'Bel niet met je huisarts voor vrijstelling van mondkapjesplicht'

Milieu en Gezondheid

3 dec 2020, 11:10

Huisartsen krijgen veel telefoontjes van patiënten die vragen om een briefje waarop de arts bevestigt dat ze geen mondkapje hoeven te dragen. De dokters kunnen daar echter niet aan meewerken, zegt een woordvoerster van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog "Er is een richtlijn die zegt dat je aan je eigen patiënten geen medische verklaringen mag meegeven", legt de zegsvrouw uit. "Dat zou namelijk de relatie tussen patiënt en arts onder druk kunnen zetten." De vele telefoontjes leiden af van de patiëntenzorg, vindt de LHV. "Het geeft een hoop onrust", bevestigt de woordvoerster na berichtgeving door het AD. Andere oplossingen hebben de voorkeur. Zo kunnen mensen die vanwege een aandoening vrijgesteld willen worden van de mondkapjesplicht gewoon zelf een verklaring invullen en meenemen als ze de deur uitgaan. Die verklaring is te vinden op de website van zorgkenniscentrum Vilans en telt als bewijsmiddel.

Uitzonderingen toegestaan

Sinds dinsdag geldt in alle publieke binnenruimtes een mondkapjesplicht. Overtreders van de nieuwe maatregelen riskeren een boete van 95 euro. Sommige mensen kunnen echter geen mondkapje dragen, bijvoorbeeld omdat ze een longziekte hebben en dan niet goed kunnen ademen. Of omdat ze aan een psychische aandoening lijden en er angstig van worden. Lees ook: Eerste dag mondkapjesplicht zonder grote incidenten verlopen, maar soms toch 'even wennen' Wie zich bij een controle beroept op zo'n uitzondering, moet daar wel enig bewijs voor leveren aan een politieagent of handhaver. Op de website van de Rijksoverheid staan verschillende opties, waaronder "een briefje van de huisarts" en de verklaring die de voorkeur heeft van de LHV. ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.