Milieu en Gezondheid
12 mei 2020, 16:12
De gedeeltelijke lockdown wordt langzaam versoepeld, maar er blijven maatregelen gelden om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nederland tegen te gaan. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.
Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen tot 5.510.
In totaal zijn er tot nu toe 42.984 mensen in ons land positief getest op het virus.
De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 11.378 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
Er liggen op dit moment in totaal 463 patiënten op de intensive care.
Bekijk op deze kaart het aantal opgenomen inwoners er per gemeente.
Op de intensive cares in Nederland liggen 451 mensen met het coronavirus en 462 mensen met andere aandoeningen. "Voor het eerst in lange tijd liggen er meer non-Covid- dan Covid-patiënten op de Nederlandse ic’s", aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. In totaal worden 463 coronapatiënten behandeld op de intensive care, 35 minder dan op maandag. Behalve de 451 mensen in Nederland liggen ook 12 patiënten op een intensivecareafdeling in Duitsland. Het aantal mensen met andere aandoeningen is juist met 74 toegenomen. Lees hier meer
Het aantal doden als gevolg van het coronavirus is opgelopen tot 5.510. Het RIVM heeft in de afgelopen 24 uur 54 nieuwe sterfgevallen geregistreerd. Een week geleden waren dat er 86. Lees hier meer
De Dam tot Damloop gaat dit jaar niet door vanwege het coronavirus. De hardloopwedstrijd, met een parcours van Amsterdam naar Zaandam, stond voor 19 en 20 september gepland. Het besluit is genomen na overleg met burgemeester Jan Hamming van Zaanstad, vanuit zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsregio, de wethouder Sport van de gemeente Zaanstad en vertegenwoordigers van de betrokken veiligheidsdiensten. De gemeente Amsterdam is eveneens betrokken en steunt het besluit. "Wij hebben de afgelopen periode zorgvuldig onderzocht hoe we met minder deelnemers en creatieve oplossingen kunnen komen tot varianten die veilig en verantwoord zijn. Dit blijkt echter niet haalbaar", aldus Ron van der Jagt, algemeen directeur van organisator Le Champion. Het is voor het eerst dat het evenement niet door kan gaan. Het hoofdonderdeel, de Dam tot Damloop, bestaat al sinds 1985.
Sneltesten om binnen een half uur te ontdekken of je besmet bent (of was) met het coronavirus, zijn niet betrouwbaar en moeten daarom worden afgeraden. Ze geven te vaak een foute uitslag. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), op basis van onderzoek naar testen van onafhankelijke medische microbiologische laboratoria, uitgevoerd door de Taskforce Serologie van de Landelijke Coördinatie Testcapaciteit. Dat is een samenwerking van het RIVM, ziekenhuizen en laboratoria. Wereldwijd zijn er zeker 168 sneltesten in omloop, aldus het RIVM. In Nederland zijn 23 Covid-19-sneltesten bekend, zestien zijn er onderzocht. "Uit de voorlopige conclusies blijkt dat geen van de onderzochte sneltesten voldoet aan de eisen voor individuele patiëntendiagnostiek", zo is vastgesteld. De wereldgezondheidsorganisatie WHO raadde het gebruik van sneltesten vorige maand al af. Lees ook: Sjoerd met Down mag eindelijk naar de kapper: 'Het is nog nooit zo lang geweest'
Dat het aantal sterfgevallen door het coronavirus daalt, is ook te zien aan het totale sterftecijfer. Dat melden onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het RIVM. In de week van 27 april overleden ongeveer 170 mensen meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van 2020. In de loop van de lente gaat het sterftecijfer steevast omlaag. Dat lijkt nu ook het geval. Maar het aantal sterfgevallen ligt wel hoger vergeleken met voorgaande jaren. In week 18 (27 april tot en met 3 mei) overleden 550 meer mensen dan gemiddeld in dezelfde week in de jaren hiervoor. Het RIVM weet van 401 mensen die zijn overleden aan Covid-19 in die week. Onderzoekers vermoeden dat het werkelijke aantal coronadoden hoger ligt. Het totale sterftecijfer helpt inschatten hoeveel hoger. Niet iedereen die is overleden aan het coronavirus wordt daar ook voor getest. Daardoor worden zij ook niet geregistreerd als dodelijk slachtoffer van het virus.
De Spaanse regering heeft een quarantaine van twee weken bevolen voor alle reizigers die vanaf 15 mei naar het land komen. De maatregel is bedoeld om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in het land te beteugelen. De inkomende reizigers moeten thuis of in hun accommodatie blijven en mogen slechts naar buiten gaan om noodzakelijke boodschappen te doen, naar gezondheidscentra te gaan en in geval van een "noodsituatie". In al die gevallen is een mondkapje verplicht. De quarantaine is afgedwongen voor alle reizigers die naar Spanje komen vanaf 15 mei en blijft van kracht zolang de noodtoestand duurt.
Het 'coronahotel' in het Van der Valkhotel in Urmond (Limburg) sluit definitief zijn deuren. De huisartsenpost bij de locatie sluit per 15 mei, maakte het hotel dinsdag bekend. Het zorghotel staat al enkele weken leeg, en werd al die tijd achter de hand gehouden voor het geval opschaling alsnog was. Volgens voorzitter Jack Jansen van het zorghotel is er voldoende beddencapaciteit in de regio. In het hotel, dat volledig was omgebouwd tot zorglocatie, werden de afgelopen maanden tientallen coronapatiënten verpleegd die niet ziek genoeg waren voor ziekenhuisopname, maar om uiteenlopende redenen thuis niet terecht konden. Enkele dagen geleden sloot ook een soortgelijk hotel in het Van der Valk Theaterhotel de Oranjerie in Roermond zijn deuren, om dezelfde reden. Het zorghotel in Urmond was bij de opening op 24 maart het eerste van zijn soort in Nederland.
Het vertrouwen dat de overheid goed kan omgaan met de corona-uitbraak is gedaald. Het aantal mensen dat dat vertrouwen heeft, schommelde lange tijd rond de 70 procent maar is nu gedaald naar 63 procent. Dat concludeert adviesbureau Citisens na een peiling onder ruim 2500 mensen uit een eigen onderzoekspanel. De meeste mensen zijn positief over de routekaart waarmee het kabinet stapsgewijs gaat versoepelen: 70 procent noemt de versoepeling goed. Mensen willen perspectief en een beetje meer lucht, geven ze aan. Ook voor het openen van middelbare scholen is veel steun. Het openen van de terrassen en bioscopen ziet ruim de helft van de mensen zitten (respectievelijk 56 en 51 procent). Maar die uitgewerkte routekaart roept ook vragen op. De manier waarop de overheid communiceert, wordt door minder mensen positief beoordeeld, dit daalde van 76 naar 66 procent. Mensen geven ook aan dat de overheid meer moet communiceren over mondkapjes. Dat geldt voor het gebruik ervan (68 procent) maar ook hoe je eraan komt (61 procent). Ruim driekwart maakt zich zorgen over de gevolgen voor de economie, maar slechts een kwart is bezorgd over eigen baan of inkomen.
https://twitter.com/vrnhn/status/1260121085560991744
De restauratie van de Nachtwacht loopt vertraging op door de coronacrisis. Het werk in de glazen ruimte in het Amsterdamse Rijksmuseum wordt woensdag hervat, maar lag de afgelopen twee maanden stil. Daardoor is de tweede fase van Operatie Nachtwacht verplaatst naar begin 2021. Deze restauratiefase zou eigenlijk na de zomer beginnen, maar dat is nu niet langer haalbaar. Vanwege de regel om voldoende afstand te houden, kunnen nu niet meer dan twee personen tegelijkertijd werken aan het wereldberoemde zeventiende-eeuwse doek van Rembrandt van Rijn. Het team is de afgelopen tijd wel doorgegaan vanuit huis met het analyseren van de eerder verkregen onderzoeksdata.
Waterschapsbedrijf Limburg treft steeds vaker handschoenen en mondkapjes aan tussen het rioolafval, meldt 1Limburg. Sinds de uitbraak van het coronavirus worden er steeds meer door het toilet gespoeld. Daardoor ontstaan er verstoringen in de waterzuiveringsinstallaties. "De kapjes zijn erg stug en daardoor raken onze pompen verstopt", zegt bestuurder Arnold Jansen van Waterschapsbedrijf Limburg. De instantie zuivert het afvalwater van zo’n 500.000 Limburgse huishoudens en 30.000 bedrijven. Het gebruik van het toilet als afvalbak is al langer een probleem. Zo worden dagelijks maandverband, tampons en hondenpoepzakjes aangetroffen bij de zuiveringsinstallaties. De storingen en verstoppingen kosten jaarlijks ongeveer een miljoen euro.
Politiemensen hebben tijdens de coronacrisis vaker te maken met agressie, geweld en andere overlast. Vorige week lag het aantal overlastmeldingen 55 procent hoger dan in dezelfde week vorig jaar, bevestigt de politie berichtgeving in het AD. Volgens de politie heeft het coronavirus en de daaraan gerelateerde maatregelen "een ingrijpend effect op de maatschappij" en daardoor dus ook op de criminaliteitscijfers. Het aantal meldingen van burenruzie, geluidshinder, overlast van hangjongeren en vernielingen steeg in de afgelopen week tot ruim 13.500, bijna 55 procent meer dan in dezelfde week een jaar geleden. Dat aantal was ook nog eens 3 procent hoger dan een week daarvoor. De politie zegt ook te maken te hebben met zogenoemde coronaspugers. De politie zag deze vorm van geweld tegen politiemensen de afgelopen maanden licht toenemen. Lees ook: Treiterjeugd bespuugt ouderen: 'Nu heb jij ook corona'
Het stuit minister Martin van Rijn voor Medische Zorg en Sport tegen de borst dat het hoge aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen al snel geweten wordt aan het tekort aan beschermingsmiddelen. Want volgens hem staat dat nog niet vast, zegt de minister in een interview met De Telegraaf. "Er was overal schaarste. Dan moet je verdelen", zegt Van Rijn over de beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes. "En dan is het ook logisch dat die verdeling gaat naar daar waar de meeste patiënten komen. Weet u nog dat we destijds ongelofelijk aan het worstelen waren met de ic-capaciteit?" Op de vraag of de verpleeghuizen daarbij uit het oog zijn verloren antwoordt de minister: "Waar ik een beetje moeite mee heb, is dat er een verband wordt gelegd tussen die beschermingsmiddelen en de piek van besmettingen in verpleeghuizen." Want of dat verband er ook is "weten we niet", aldus Van Rijn, die het handelen van het kabinet nu nog niet wil evalueren. "Je moet terugkijken, maar dan op een moment waarop je enige afstand hebt. Niet als je er middenin zit."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.