112

Treiterjeugd bespuugt ouderen in Monnickendam: 'Nu heb jij ook corona'

Ouderen in Monnickendam worden sinds de invoering van de coronamaatregelen geterroriseerd door hangjongeren. Zo zouden de ouderen worden bespuugd onder het dreigement dat ze daarmee met het coronavirus besmet zijn. Dat vertellen boze buurtbewoners aan Hart van Nederland. Woensdag zijn vier jongeren aangehouden.

In de omgeving van de aanleunwoningen van zorgcentrum Swaensborch in Monnickendam zorgen hangjongeren al jaren voor overlast. Maar sinds in Nederland vergaande maatregelen zijn genomen om het coronavirus te bestrijden neemt de overlast toe, bevestigt de gemeente. “Het is verschrikkelijk voor de bewoners, we nemen het zeer serieus”, verzekert een woordvoerder.

‘Nu heb jij ook corona’

Het zou gaan om negen jongeren van 14 tot 18 jaar oud die voor de meeste problemen zorgen. Een van de buurtbewoners die er al 50 jaar woont ergert zich rot aan hun gedrag. “Het is zo’n makkelijk doelwit, die kwetsbare mensen. Zij durven geen grote mond tegen die jongelui op te zetten.”

“De jeugd heeft de overhand”, vertelt een andere buurtbewoner. “Ze bedreigen je, ze bellen aan en spugen naar je en zeggen ‘nu heb jij ook corona’.”

Angst voor wraak

Uit angst voor wraakacties van de jongeren durft de buurt bijna geen melding te doen van de overlast. “Ik hou mijn mond ook maar,” vertelt een van de buurtbewoners aan Hart van Nederland. Ook al heeft ze al jarenlang last. “Ze weten je gewoon te vinden.”

Lees ook: In Tilburg werd een beveiliger bespuugt door iemand die zegt het coronavirus te hebben

De aanleunwoningen van Swaensborch staan onder beheer van Woonzorg Nederland. De angst bij de bewoners is bij de organisatie bekend en samen met de gemeente wordt gewerkt aan manieren om de hangjongeren aan te pakken. Zo wordt nu onderzocht of bewakingscamera’s een oplossing kunnen bieden. Ook heeft de gemeente handhavers de opdracht gegeven vaker in het gebied langs te gaan. “We hopen dat het veiligheidsgevoel van onze bewoners daarmee snel verbetert”, vertelt woordvoerder Willy Idili van Woonzorg Nederland.

Sinds 1 april worden de bewoners bijna dagelijks intimiderend bejegend door de jongeren. “Sinds die datum heb ik de handhaving door onze boa’s en de surveillance van de politie laten intensiveren”, vertelt burgemeester Sicko Heldoorn. “Ondanks de verhoogde controle, ook in de avond, is het echter lastig om jongeren op heterdaad te betrappen.”

‘Jeugd in quarantaine zetten’

Van het resultaat van de extra handhavers merken buurtbewoners weinig. “De politie is helemaal wegbezuinigd, waardoor de jongeren nu vrij baan hebben”, vertelt een van hen. “Je moet de jeugd helemaal in quarantaine zetten. Gewoon twee maanden niet meer naar buiten. En ouders aanspreken op hun verantwoordelijkheid en boetes uitdelen.”

Lees ook: Agenten zijn blij dat ‘coronaspugers’ nu ook worden getest

Die laatste voorstellen worden ook toegepast. Woensdag zijn vier jongeren aangehouden. “Twee daarvan hebben een boete gekregen, vanwege het niet naleven van de 1,5m regel,” schrijft de burgemeester in een reactie. “Hun gegevens zijn bij ons bekend en er worden binnenkort verdere acties richting deze jongeren en hun ouders ondernomen.”

De burgemeester spoort de buurtbewoners ook aan om overlast bij de politie te melden. En dat niet alleen via de zorginstelling te doen. “Dan kan de politie tot actie overgaan.” Of dat ook iets uithaalt, weet de buurt niet. “De gemeente heeft maar twee agenten voor de hele gemeente”, luidt de reactie vanuit de bewoners.

Beeld: Google Maps